Spanje Nieuws

Doñana; doodgaan; vergrijzing; Seseña

Het is te bizar voor woorden…Wederom is er gedonder in National Park Doñana; nu omdat er weer de Romeria – de Rocio optocht van duizenden mensen met paard en wagens doorkruist het park - plaatsvindt. Gevolgd door auto’s, tractoren en nog zo wat gespuis op 4 wielen, die vooral ook jonge dronken mensen aantrekken….Kan allemaal niet bommen, dat de route precies daar loopt, waar bedreigde soorten dreigen uit te sterven; en dat een enorme hoeveelheid aan afval/rotzooi wordt achtergelaten. Ook al is het de bekendste pelgrimage van Europa. Ja, ja, en de overheden beloven een ‘’minimale impact’’ op het milieu….Deze keer kruisten ruim 100.000 mensen en 5000 vehikels het park. 117 broederschappen deden mee. Door de regen moest een andere route gekozen worden. Minder herrie maken, rotzooi opruimen en geen afval achterlaten, was het verzoek. Vergeefs. Weg nachtrust of jacht voor de lynx; verstoring van vogelbroedsel wordt op de koop toegenomen en vegetatie en wegenstelsel heeft wederom fors te lijden. Maar ja, een ‘’traditie’’ sinds 2000 stop je niet even vanwege milieu- en natuurproblemen. En het helpt ook niet, dat Andalusië bekend maakte, dat het park met nog eens 14.000 hectaren naar 128 miljoen hectaren wordt uitgebreid.

 

Hoeveel kost het om dood te gaan in Spanje? Hangt er van af waar je woont…Maar gemiddeld moet je toch rekenen op begrafeniskosten van minimaal 3500,00 (in Tarragona kost het 5000,00 en in Barcelona zelfs 6000,00). En nu de BTW ook nog van 8 naar 21% is verhoogd, worden de kosten nog hoger. Geweldig. Voor de begrafenisindustrie (of beter maffia?) dan; want het ‘’aanbod’’ houdt nooit op en bedraagt zeker een bijna 400.000 mensen/jaar…Kassa!

 

De anti-corruptie aanklager eist 4 jaar gevangenis voor de top van de CAM, niet alleen vanwege fraude, corruptie, maar ook miljoenen ‘’onkostenvergoedingen’’ die dit illuster gezelschap over jaren incasseerde. Zal wel niet doorgaan. Loopt al jaren.

 

Het Arrixaca Hospital in Murcia heeft de primeur van de 1e niet-invasieve 3-voudige bypass operatie. Nationale pionier zijn ze met deze microchirurgische ingreep. Top.

 

Als er geen massale immigratie gaat komen, zal de vergrijzing in Spanje ertoe leiden, dat het huidige systeem van sociale zekerheid onhoudbaar wordt. Aldus de werkgeversbond CEOE. In 2050 zal Spanje op Japan na de oudste bevolking hebben. Uitgaven aan pensioenen en zorg zullen dus sterk stijgen, en de actieve beroepsbevolking zal dit niet kunnen evenaren. Maar…de torenhoge werkloosheid – vooral onder jongeren – zal de komende 10 jaar drastisch afnemen en daalt de werkloosheid naar 18% in 2017 en zelfs naar 7,5% in 2025. In 2064 zijn er 4 werkenden op elke 3 gepensioneerden. Ideaal zouden 4 werkenden op 1 gepensioneerde zijn. Maken wij niet meer mee. Door meer aandacht aan de ‘’ouderen’’ te schenken – en vooral meer geld daaraan uit te geven – komt onderwijs tekort/onder druk. Dom. Want zonder goede opleiding red je het niet.

 

Seseña; een plek in La Mancha, niet zo gek ver van Madrid. Berucht vanwege de grote urbanisatie in niemandsland – voorbeeld voor foute investering en slechte bouw met als klap op de vuurpijl de instorting van de onroerend goed markt. En nu verbrandden – door brandstichting, ruim 80.000 ton autobanden (3 miljoen stuks). Praktisch onder de balkons van de stadrand van Madrid….een heel woonkwartier werd geëvacueerd. Zoek de schuldige; gemeente, regio, ministeries; belangenverstrengeling en ga zo maar door. Het terrein was illegaal, en dan is ineens in Spanje niemand weer ‘’thuis’’ als het gaat om verantwoordelijkheid.

Waarom moeten burgers eigenlijk milieubelasting betalen, ook bij de koop van autobanden, als een correcte afvalverwijdering niet plaatsvindt door nalatigheid van de politieke instanties? Maar ja, ook de burgers kan het milieu niet schelen; overal wordt rotzooi verbrand, afval gedumpt en het zal ze een zorg zijn. En de autobranche – die ook in Spanje zeer machtig is – deert het evenmin. In 2003 werd een vergunning ingetrokken. Boetes werden uitgevaardigd voor niet nakomen van afspraken. En toch, de banden bleven zich opstapelen. Tot recent. En de verzekering bleek ook niet meer geldig. Geprobeerd werd, om het bandenprobleem ‘’op te lossen’’ door transporten naar Afrika. Maar het bedrijf trok zich terug, vanwege dalende brandstofprijzen. Maar 10.000 van de 90.000 ton banden werd voor de brand ‘’weggewerkt’’. In 2013 wist de regering ruimschoots van de misstanden; de illegaliteit en schending van diverse (o.a. milieu-) regels.

 

La Verdad meldt, dat in Murcia het Constitutionele hof de wet tegen het zelf opwekken van elektriciteit buiten werking heeft gezet. Het ondersteunt autonome, duurzame energie middels een nationale wetgeving. Zo wordt het in Murcia dus mogelijk, om legaal eigen stroom op te wekken zonder hoge boetes te betalen. Nu nog de andere regio’s….

 

Een nieuwe Spaanse wet m.b.t. tot aankoop-via-plan zorgt ervoor, dat als het bouwproject faalt, de ‘’eigenaar’’ alles verliest en de bank haar geld houdt. Experts waarschuwen, dat na deze doctrine van de Hoge Raad de banken alleen verplicht zijn, om het geld m.b.t. niet-afgemaakte/falende projecten te retourneren voor al diegenen, die een aankoop via een plan voor 31-12-2015 hebben gedaan. Fraai, consumentenbescherming hier.

 

De EC eist dat Spanje ruim 8 miljard bezuinigt de komende 2 jaar, omdat ze boven de 100% schuld van het BNP zit. Ach, kennelijk zijn er meerdere maten; want Italië zit ook boven de 130% en die laat men met rust? Om er maar 1 te noemen? Vreemd.