Spanje Nieuws

Beloftes, boetes en bedrog

Teveeeeel! Ik ga dus even ‘’steno-en’’….ofwel ik hou het kort.

 

De ECB heeft Spanje aan kop van de lijst geplaatst van landen in de Eurozone met politiek risico vanwege de groei van populisme….Ehum, gaat het nog?

 

In Villena is na jaren van apen- (en ander beestenspul) eindelijk de 2e opvang van Stichting AAP geopend: die van opvang van tientallen leeuwen, tijgers en andere grote katachtigen. Konigin Sofia kwam extra voor de opening. E.e.a. is het gevolg van het verbod om wilde dieren in o.a. Zoo’s te ‘’gebruiken’’. En steeds meer landen geven hieraan gehoor, aldus directeur Van Gennep. Goed zo.

 

PP moet 1,2 miljoen boete betalen, omdat bepaalde PP prominenten zeggen ‘’ik heb geen geld’’ (hebben ze dus wel). En de PSOE gaat – geleerd van Rajoy/PP – beloven, dat er meer dan 200.000 nieuwe banen komen bij de overheid (die al overstuffed is!?) als zij winnen. 2.6 miljard wil hij daarvoor uittrekken. Wie betaalt dat?

 

De president van de Spaanse federatie van bedrijven is kwaad over schoolboeken, die zakenmensen bestempelen als zijnde noodzakelijk, om rijkdom & welvaart in het land te creëren. Als jonge kinderen dat moeten leren, dan gaan we niet in de juiste richting, dondert hij. En dat is dan de man, die recent zei, dat vaste banen een concept uit de 19e eeuw is….En dan vindt hij ook nog, dat directeuren hetzelfde betaald moeten krijgen, of ze nu in overheidsdienst zijn of bij private bedrijven. Huh?

 

UGT (vakbond) sluit zich bij de PSOE aan in haar idee, om toekomstige pensioenen te financieren met toekomstige belastingen. Nu worden tekorten vooral gefinancierd uit de Social Seguridad (ruim 13 miljard); maar dat is dus niet de bedoeling. Het tekort bij deze instelling – o.a. voor pensioenen, uitkeringen – loopt zo op tot 4% van het BNP. En verder belooft de PSOE, dat de inkomstenbelasting niet aangetast wordt, als Sanchez premier wordt; wel zou hij inkomsten op rijkdom, van bedrijven en voor milieudelicten willen verhogen. Bovendien wil hij 2 jaar uitstel van Brussel m.b.t. deficit-maximum. Oh ja, en mogelijk komen er ook maatregelen voor pensioenen. Want iets moet er gebeuren. Met 8 miljard teveel uitgaven….

 

Niet te filmen; de gemeente Alicante betaalt boeven-baas Ortiz ruim 1,4 miljoen extra, bovenop de 9 miljoen, die zonder contract al werden betaald voor reiniging van scholen en onderhoud van begraafplaatsen. Nog erger dan de vorige burgermeester Sonja Castedo. Van ons belastinggeld? Ze zijn niet lekker.

 

En natuurlijk belooft Rajoy ook iets; als hij wint, komen er nog meer hervormingen, om zo de 2 miljoen boete te ontlopen voor het niet behalen van gestelde doelen. Dat Frankrijk en Italië, evenals o.a. Portugal, Italië etc. ook niet voldoen aan afspraken, wordt gemakshalve even vergeten. De handige ontwijktruc van optelsommetjes van o.a. extra uitgaven aan migranten in Italië lopen dan net tot 85%; laat dat nou net het % zijn om uitstel van schuldreductie door de vingers te zien in Italië? De regels van de EC zijn kennelijk ‘’soepel’’ al naar gelang welk land het betreft. Moscovici vindt, dat Spanje pas na de verkiezingen belaagd moet worden, maar Dijssie vindt dat maar niks. Jens Weidmann/Bundesbank Duitsland wil toetsing van begrotingen weghalen bij de EC en onafhankelijk elders onderbrengen. Lijkt me slim; zo voorkom je willekeur al naar gelang de politieke situatie.

De oppositie is woest, want de brief met Rajoy’s belofte was niet bedoeld voor hun ogen. Eerder ontkende Rajoy, dat Spanje nog verdere hervormingen moest plegen, nadat hij al een hele batterij de afgelopen jaren erop had losgelaten. Nieuwe hervormingen/besparingen moeten er komen om het tekort van 5,1% naar 3% te brengen. Liegbeest. En dan wil hij ook nog Madrid en Valencia in de tang nemen in de strijd tegen corruptie.

 

Eindelijk; Castilla y Leon hebben het decreet ondertekent om traditie aan te passen aan huidige maatschappij. Ofwel, het doden van de stier in Toro de la Vega houdt op. Dit ‘’festijn’’ was al eens verboden tussen 1964 – 1977. En de afgelopen jaren liepen de protesten en gemoederen hoog op. Maar bewoners protesteren en vinden, dat de stier van het dorp is, dus moet dat kunnen. Hoe dan ook, de stieren zijn daar nu veilig.

 

Murcia betaalt de chirurgische kosten voor transseksuelen die een seks-verandering wensen. Uit welk potje? Ruim 40 personen willen zo’n behandeling.

 

Oh ja, en mocht je toch een rechtszaak hebben gewonnen tegen de Belastingdienst, gaat je belastingaanslag omhoog. Huh? Ja, ja, de belastingdienst heeft een initiatief overgenomen, waarbij elke burger, die gelijk kreeg en compensatie ontving, toch meer belast wordt. Fijn he, zo’n juridisch systeem…..

 

Rajoy op campagne; Popular (= zijn partij PP) or extremist (Podemos vooral); zielig; PP wenst zich te distantiëren van de andere politieke voorstellen en dringend noodzakelijke politieke hervorming. Alle oppositie – en dus niet alleen POdemos – wordt met deze slogan als radicaal bestempelt….

 

15 dagen voordat de illegale dumpplaats van autobanden te Seseña bij Madrid in vlammen opging, wenste de EC meer informatie niet alleen over deze locatie, maar ook die van Zurita/Puerto de Rosario, op Fuerteventura. Ook daar zou een hoog risico voor brand bestaan, vooral omdat daar nogal vaak harde wind voorkomt. En ook daar liggen ruim 200.000 autobanden, naast ander afval. Maar de lokale overheden zien geen probleem; de afvalberg ligt in een groeve/hol van ruim 67.000m2. Niks aan de hand dus. Terwijl in 2014 Seprona, de milieu-tak van de Guardia Civil al waarschuwde dat de dump illegaal en gevaarlijk was. Het wachten is op Seseña 2. Op Fuerteventura dan. Welnee; er is bewaking en de dichtsbijzijnde huizen staan op 3 km afstand. Todo bien…

 

Na 10 maanden eindigde een gijzeling van 3 Spaanse journalisten door Frente Al Nusra (Al Qaeda-link) in Syrie; de Spaanse overheid bleek 10 miljoen te hebben betaald….