Spanje Nieuws

Catalanen, drones, geologie, modelo 720

The Guardian maakte melding van een prijs voor een waterzuinige aardbeienteelt in Huelva – die teelt gebruikt veel te veel water uit het natuurpark Doñana – genaam Irrifresa. Ontwikkeld door de Cordoba Uni. Ruim 40% water kon bespaard worden; 1,7 miljard liter dus. Top.

 

De Guindos, minister van Economie waarschuwt; als de economie vertraagt, komen er meer hervormingen/besparingen. 4 dagen daarvoor ontkende hij precies dat scenario. Sterker nog, een verlaging van de inkomstenbelasting en reducering van tekorten zou mogelijk zijn bij gelijkblijvende economie. En nu claimt hij, dat geen fouten gemaakt mogen worden, zoals de afschaffing van de arbeidsmarkthervorming, om vooral niet de solvabiliteit van het Spaanse bankensysteem in gevaar te brengen. Banken eerst!? De schatkist had eerder berekend, dat de voorgaande ‘’hervormingen’’ in het kader van verkiezingen en fiscale voordeeltjes (voor rijken, ontduikers en politici…?) juist de hoofdreden vormde voor het tekort van 9 miljard in 2015….

 

Terwijl de regio op een faillissement afstevent, belooft de Catalaanse Junqueras een nieuwe valuta. Een EUROCAT. Daarmee kun je echter geen benzine tanken of je schulden afbetalen…..De krant La Razon meldt, dat het budgetgevecht de onafhankelijke unie bedreigt…..En dan roept Puigdemont – de President – ook nog, dat de inkomstenbelasting omlaag gaat, beslist niet omhoog. Vooral voor de lage inkomens. 99% van de Catalanen zou te veel belasting betalen. Huh? Oh, dan maken de rijken maar 1% uit? Geloof er geen barst van. Bovendien, dan wordt het verschil tussen inkomsten/uitgaven nog groter. Mag Madrid = lees alle overige Spaanse burgers, weer bijbetalen.

 

Door het ontbreken van winstgevendheid is de constructie van sociale woningbouw ernstig verlaagd, meldt Informacion te Alicante. En er komen wel veel toeristen van de cruiseschepen, die daar in de haven aanmeren, maar je hebt er niks aan; wel kijken, niets kopen. Lena’s advies: regel instellen; gij die van boord gaat, zult besteden.

 

De Union Mallorca partij wordt onderzocht vanwege witwassen van geld. Volgens een zelfde methodiek, die de PP in Valencia toepast….Zwart geld wordt via donaties aan de partij witgewassen. Daar zijn ze altijd wel bereslim in, die PP. En succes wordt nageaapt.

 

El Pais meldt ‘’Rajoy waarschuwt, dat hij niks anders zal doen na 26-6’’. En dat is het dan? Niks doen, en toch straks waarschijnlijk winnen? Ik ben geen persoon die snel zijn mening verandert, roept die man nog. Spanjaarden, als jullie nu op de PP stemmen, dan zijn jullie echt dom!

 

De aeronautische industrie in Andalusië toont groot interesse in drones; ofwel vliegtuigen zonder bemanning. Een nieuwe nichemarkt, niet alleen voor research en ontwikkeling, maar ook financieel is het een aantrekkelijke groeimarkt, zoals tijdens de UNVEX beurs voor Aerospace technologie (CATEX) te Madrid bleek. CATEX wil zich vooral richten op innovatie en uitwisseling van technologie om competitiviteit tussen bedrijven in de sector te stimuleren – een van de snelste groeiers in deze provincie. Binnen het Europese Consortium Adriana ziet men samen met verschillende bedrijven kansen voor de toekomst. Eerste testen van simultane vluchten vanuit een ‘’normale’’ luchthaven met een drone werden uitgevoerd in het Atlas Centre, Villacarrillo/Jaen. Het is een van de eerste vlucht-ervaringen, ontwikkeld in Europa voor een drone, om te vliegen in het gebruikelijke luchtruim. Het wordt nog druk, daarboven. Zullen we alvast een landingsplaats voor pakjes-drones aanleggen?

 

Een team van wetenschappers is bezig met onderzoek over de onderwater-instabiliteit in de Alboran Zee; mogelijk is een nieuwe breuklijn de reden hiervan. Recent zorgde deze voor nogal wat aardbevingen in Melilla en langs de Noord-Afrikaanse kust. Die van 25 januari was 6,3 op de schaal van Richter, en werd gevoeld tot in Marokko en langs de Costa del Sol. Volgens het Spaanse Mijn & Geologisch instituut IGME  worden nog steeds naschokken gemeten, en e.e.a. blijkt het resultaat van een nieuwe 25 km lange breuklijn in het westelijke deel van de Alboran Zee. Waarschijnlijk ontstaan als gevolg van 2 aardbevingen in Alhucemas/Marokko in 1994 en 2004 in een rift onderwater gebergte. Spannend! Geologie bijna live te aanschouwen.

 

En dan weer eens modelo 720; dat maffe belastingformulier voor bezit/geld en zo in het buitenland. De Spaanse belastingdienst meldt successen….er zou al 840 miljoen gevonden zijn na 8800 inspecties bij in totaal 225.000 indieners van het formulier. Nog eens 7000 belastingbetalers worden aan nader onderzoek blootgesteld, omdat ze ofwel geen modelo 720 indienden, of onvolledig hadden ingevuld. 436 sancties (met 150% boete) zijn over het niet-gedeclareerde deel uitgeschreven. Sinds 2013 werden zo 141 miljoen buitgemaakt. Wauw…..Staat in sterk contrast t.o.v. 156 (of nu nog maar 140? ) miljard wat Spanjaarden in belastingparadijzen verstoppelen….Dit jaar zouden ruim 23.000 ‘’nieuwkomers’’ aangifte hebben gedaan van o.a. investeringsfondsen, aandelen, eigendom of verzekeringen in het buitenland. De vakbonden hebben ruim 700.000 handtekeningen aan het Congres aangeboden om voor een minimumloon voor mensen zonder middelen te pleiten. CCOO en UGT willen een nieuwe ILP (popular legislative initative) = minimumloon herintroduceren van 426,00/maand; het zou ca. 2,1 miljoen mensen betreffen en kost ca. 11 miljard (1% van BNP). Nou, ik zou zeggen, als je nu die miljarden bij de belastingontwijkers weghaalt, kun je een aardige sier maken! Maar mirakels, hoe kan nu ineens binnen een paar weken ruim 16 miljard verdwenen zijn?

 

En als je het nog niet wist. La Razon meldt, dat op 13 juni  het enige verkiezingsdebat tussen de 4 partijleiders zal plaatsvinden via de RTVE, Atresmedia en Mediaset. De PSOE wil dit debat verschuiven, want om 3 uur in de middag is er voetbal….Zo belangrijk is het lot van Spanje dus….