Spanje Nieuws

Ikea-Podemos, EU boete, jihad radicalisme

Informacion in Alicante meldt, dat de regering ruim 1584 punten van Jihad-radicalisme in de provincie heeft vastgesteld. Daarmee staat deze provincie in de Comunidad Valencia op nr. 1, nog voor Catalonië en Andalucia. Oeps.

 

Niet dat ik het snap; gedoe in Brussel over eventueel uitstel van EU-budgetverplichting, terwijl Frankrijk en Italië er gewoon mee wegkomen? Spanje en Portugal zijn dus kennelijk toch ‘’anders’’. En nu wordt ineens de juridische legaliteit van uitstel betwijfelt. Kom op zeg. En als Spanje voor het uitstel een boete moet betalen, hoe groot is ie danwel niet voor Italië en Frankrijk? Juist.

 

De krant La Razon  kopt dat economie weer een campagnepuntje is….Rajoy wil meer hulp geven per kind. 26 voorstellen had de PP gepresenteerd om weer eens te gaan winnen, inclusief 2 punten verlaging bij de inkomstenbelasting en einde van de werkdag om 18.00 uur…Huh? PSOE belooft dat water en elektriciteit er voor iedereen is binnen 6 maanden…

En El Mundo laat weten, dat Podemos een sterke stijging van de inkomstenbelasting wil; boven de 60.000? Dan 55%. Oeps, als er een ding is wat de Spaniolen niet willen, is het belastingverhoging! Domme Podemos, net nu ze na de PP komen en de PSOE hebben overvleugeld in de verwachtingen! Oh ja, en dan willen ze ook spaartegoeden hoger belasten; bedrijfsbelasting, vermogen en andere belastingen? Ook omhoog! The sky is the limit! Er komt ook een groene belasting (?) maar oh fijn, een lagere btw. En publieke uitgaven verhogen naar 60 miljard. Via een Ikea-geïnspireerde catalogus gepresenteerd (blader hier door de catalogus van194 (!) pagina’s: http://estaticos.elperiodico.com/resources/pdf/9/4/1465389843149.pdf). Of download hier de hele versie van hun Ikea-plaatjes-programma: http://lasonrisadeunpais.es/wp-content/uploads/2016/06/Podemos-Programa-Electoral-Elecciones-Generales-26J.pdf  Veeeeeeels te veel plannen (393 punten). Deels vernieuwend of nodig (o.a. over duurzame energie, ecologie, waterbeheer en sociale thema’s) maar soms ook vraagtekens (35 uur werkweek, pensioen met 65 en haalbaarheid van verschillende voorzieningen, zijnde ‘’gratis’’). Of de Spanjaarden deze catalogus helemaal doorlezen? Vrees van niet. Ik wel. Maar ik mag niet stemmen…

 

Heroïne lijkt weer stilletjes terug in Spanje; Holland is de grootste supermarkt hiervoor, maar het EU rapport over drugs waarschuwt voor de gevaarlijke groei van heroïne in Spanje. Vreemd, in de NL kranten las ik hier niets over.

 

Eurozone werkloosheid; Griekenland 24,2%; Spanje 20,1%, EU in zijn geheel 8,7%. Alles goed toch? Niet dus, in Spanje is een op de 5 jongeren nini- noch studerend/noch werkend.  

 

El Mundo meldt, dat de aanklager maar 5 jaar heeft geëist tegen Oriol Pujol (ooit president van Catalonië) na het ontvangen van een verzoek tot strafvermindering….La Vanguardia vermeldt eveneens deze ‘’deal’’ die gaat over miljoenen aan geld betreffende witwassen, omkoping, fraude en het kopen van invloed. Ben je rijk, gebeurt je nauwelijks iets.

 

Tja, en tot slot; als het zo doorgaat zoals het gaat, zit Spanje over pakweg 25-30 jaar met een groot probleem; te weinig jongeren…..Bill Gates publiceerde een interessant verhaal over leeftijden in de wereld: http://www.vox.com/2016/5/20/11715620/global-aging