Spanje Nieuws

Antibiotica; zeepaardje; lynxen en linkmiechels

De helft van alle Spanjaarden gelooft, dat antibiotica gebruikt worden om virussen, griep en verkoudheid te bestrijden. Het oneigenlijke – en veelvuldig/veel te hoog – gebruik zorgt ervoor dat de echte vijand – bacteriën – met de dag resistenter worden. Een EU rapport over antimicrobiële resistentie publiceerde de wijdverspreide negering/kennis over het gebruik en werking van antibiotica in Spanje; het land scoort veel slechter dan het gemiddelde. Resistente bacteriën vormen een globale bedreigen voor onze gezondheid. Het is verantwoordelijk voor de – te voorkomen – doden van dieren en mensen, het zorgt voor hogere zorg/veterinaire kosten en verlies van (arbeids-) productiviteit. 85% van de Spanjaarden geeft wel aan, dat ze weten, dat het oneigenlijk gebruik van antibiotica niet goed is en ze minder effectief maakt, maar 23% van de Spanjaarden meldt, dat ze goed zijn voorgelicht…Spanje dreigt sterker vatbaar te worden voor resistente bacteriën aldus het EU Centre for Disease Prevention. En dat zou nog erger kunnen worden, gezien het feit, dat ruim 47% van de Spanjaarden antibiotica gebruikte in het afgelopen jaar….

 

Een nieuw zeepaardje is ontdekt in de wateren van Galicië in de wateren rondom de Cies-eilanden, in de buurt van de kust van Pontevedra. De Hippocampus guttulatus werd op 7 meter diep gevonden. Belangrijk voor de relatie tussen gezondheid en distributie van dieren/planten in deze wateren.

 

De afgelopen 4 jaar daalde het aantal werknemers bij de overheid met ruim 166.000 mensen; maar het zijn nog steeds zon 2,6 miljoen mensen; waarvan ruim 51% in de autonome regio’s; 21,8% bij lokale overheden en 5,8% bij universiteiten en 21% bij publieke werken….Veel te veel.

 

Het babbelgekletter gaat door; Rivera van Ciudadanos zal zich niet meer onthouden van stem om Rajoy macht te geven; Rajoy is niet meer de juiste persoon om een nieuw politiek speelveld in Spanje te creeren. De PSOE continueert ondertussen het ‘’good cop/bad cop’’ spelletje met Podemos; geen kritiek meer op Iglesias. Die ondertussen prijst Zapatero als zijnde ‘’de beste premier in de democratie’’ ooit. Moet je weten dat Zappy thans Iglesias adviseert…Juist

 

Oeps, de Spaanse rivieren krompen met 20% over de afgelopen 25 jaar. Aldus een studie door Ecologists in Action m.b.t. klimaatverandering; de schaarse regenval plus hogere temperaturen zijn de schuldigen. Zij adviseren om minder water vrij te geven aan toeristen langs de Mediterrane kust en voor het bewateren van landbouwvelden (!!!!!???). Spanje krijgt te maken met toenemende droogte; vaker, langer en extremer dan voorheen. Niet best, dit vooruitzicht. Ik oriënteer me op alternatieve voedselvoorziening met waterbesparende systemen…..

 

7 Iberische lynxen zijn in Extremadura geboren; de kitten zijn 3 maanden out en ze worden in de gaten gehouden. In de vallei van Matachel is het goed toeven voor de lynxen door overvloedig voer (ruim 4 konijnen/ha). Het is het 2e jaar, dat de lynxen in dit gebied jongen krijgen. Eerder deze maand hebben 4 lynxen in de bergen van Toledo 15 kitten geworpen. Top!

 

95% van de Spaanse parlementsleden hebben hun Congres iPad behouden, door 50,00 ervoor te betalen (terwijl ze 300,00 waard waren 4 jaar geleden).

 

Een ondernemer wil een Costa Bamboo opzetten; langs de kustlijn van Granada als zijnde het nieuwe image voor de Costa Tropical. De daar o.a. aanwezige palmen, pijnbomen en chirimoyas  krijgen gezelschap van bamboe. De strategie van de entrepreneur Alvarez is simpel; vind ongebruikt publiek land en plant Colombiaans bamboe. Milieu effecten? Niet over nagedacht….

 

Catalonië, het voormalig ‘’power house’’ van de Spaanse economie ziet haar schulden het snelst groeien. En tevens werken daar de meeste ambtenaren…De schuld bedraagt ruim 27%; jaarlijkse stijging van 11,6% terwijl de groei stagneert bij 9,9%. 72,3 miljard schulden…Wauw

 

De eigenaren van SICAVS (waarmee je als rijkaard/bedrijf fors belasting kan ontlopen) zijn niet bang om hun privileges te verliezen na 26 juni a.s.; het aantal aan bedrijven welk de SICAV-constructie gebruikt is gestegen, het vermogen is lichtelijk gedaald. Niks aan de hand. Er verandert niks…..

 

De gemiddelde uitgave door huishoudens in 2015 laat een stijging zien; de eerste in 7 jaar. Elk huishouden spendeerde gemiddeld 27.000 in 2015 (nou ja, dat is wel erg ‘’gemiddeld’’….); 1,4% meer dan in 2014. 9,1% werd meer uitgegeven aan hotels, cafés en restaurants, ruim 2% minder werd gespendeerd aan transport (als gevolg van lagere benzineprijzen). Huishoudens waar de enige kostwinner werkloos was kortten de uitgaven met 27%....

 

Het OM verdomt het, om 14 personen uit de zaak Nicolay te dagvaarden; ze worden beschuldigd voor vrijgave van geheime info, heling en andere misdrijven. Een van hen is commissaris Villarejo Perez partner  Gemma Isabel Alcala Garces, en 3 andere politieagenten- waarschijnlijk betrokken bij de georganiseerde misdaad. De rest zijn journalisten van verschillende media. De officier van justitie ontving de afgelopen 1 ½ jaar informatie van de juridische commissie maar is het niet eens met het voorstel, om gerechtelijke stappen te ondernemen. Obstructie en inmenging in het onderzoek wordt verondersteld. Sterke vermoedens bestaan er dat corruptie in het spel is, plus een samenzwering tussen de hoofdcommissaris en commissaris Perez met als doel om die commissaris te beschermen, zodat deze ruime baan heeft binnen de organisatie, waarin hij verschillende illegale /onfatsoenlijke handelingen gepleegd zou hebben. Vriendjespolitiek gaat boven rechtvaardigheid….