Spanje Nieuws

Graaiers, droogte, technologie en onzin-verbranding

Spanje staat op nr. 2 in Europa als het gaat om de meeste hervormingen/schrappen in het openbare budget tussen 2012 – 2015, met een daling – in vergelijking tot het BNP van 48% naar 43,3%. Ierland staat op nr. 1, die hervormden/bespaarden nog meer. 

 

De bankindustrie wordt overbodig, aldus de president van de BBVA-bank. Structuren met hoge kosten, hiërarchisch/ouderwetse systematiek, weinig competitie en overcapaciteit moeten afgeschaft worden. Er is de noodzaak tot betere symmetrie, flexibiliteit en snelle, goedkopere service. Online banking is al verviervoudigd in winst tussen 2010 – 2015; en de online-bank-service bedient thans ruim 41 miljoen cliënten in Spanje.

 

Iberia wil ruim 50.000 Chinese bezoekers/jaar vervoeren door hun nieuwe direct vlucht naar Shanghai. Niet alleen werd een omzetdaling verwacht vanwege Brexit, maar ook daling op de routes naar Brazilië en Venezuela nopen tot nieuwe strategieën. Hiermee denkt men een inkomens/winstverlies te voorkomen. Slim vooruitgedacht.

 

Brussel gaat toch geen boete geven aan Spanje voor het niet behalen van de gestelde doelen. Wordt ook lastig met zo’n Brexit….De economische en politieke onzekerheid binnen Europa na een Brexit hebben tot dit wijze inzicht geleidt….Is er toch nog iets goeds aan Brexit…..

 

Een maandelijks nautisch evenement zal de langste Volvo Ocean Race in de geschiedenis promoten, aldus de krant Informacion. De volgende race is 45.000 nautische mijlen lang, duurt korter en zal intenser zijn. Startend vanaf Alicante.

 

De kortste tijd voor een Spaans Congres sinds ooit; 111 dagen; 13/1 – 3/5 2016; nadat een gebroken parlement faalde, om een regering te vormen en wie de premier moest worden. Maar…de zittende afgevaardigden en senatoren ontvingen gewoon de cheque voor nog 2 maanden. Beter bekend als ‘’de paro de sus señorias’’; 3,5 miljoen belastinggeld. De zogenaamde ‘’transitie vergoeding’’ wordt niet automatisch gegeven, je moet het aanvragen.  Maar 26 afgevaardigden (11,4%) en 13 senatoren (6,7%) deden dit niet….In 2006 werd dit systeem ingevoerd om het verlies – zijnde niet een bedrijfs-werknemer, die recht heeft op werkloosheidsuitkering – te compenseren. Maar eigenlijk was het al vanaf 2000 gebruikelijk…Argument: vanwege werk-incompabiliteits-wetten kunnen (veel) van deze mensen niet werken, en dan zouden ze 2 maanden geen inkomen hebben gedurende de verkiezingen; en om te voorkomen dat ze terug naar hun oude werk gaan, dat vervolgens weer – bij winst van verkiezing – zouden opgeven en terugkomen. Deze prachtige regeling staat onder hevige kritiek van sommige politieke partijen en individuele afgevaardigden. Want het probleem is niet zozeer de compensatie, maar met het bedrag wat ermee gemoeid is; want er is een hele trits aan bonussen en betalingen voor niet-bestaande parlementaire activiteiten. En dat is nou misbruik, vinden sommigen dus. Geld verdienen als lid van een committee dat eigenlijk al is opgestapt is onethisch. Vindt Lena ook. Boeven. Ikke-ikke-ik politici zijn het.

 

Murcia en ACS hebben in 24 dagen een business plan voor een niet-noodzakelijke ontziltingsinstallatie in Cartagena opgetuigd. In 2006 werden diverse ondernemingen opgericht; met concessies voor de bouw-/exploitatiebedrijven in Escombreras, als onderdeel van het Regionale Regeringsplan om water naar nieuw ontwikkelde bouwprojecten te brengen…..

 

Ondanks schandalen, mismanagement etc. kreeg de PP toch weer 14 zetels erbij en eist nu het recht op regeren op. De PSOE verloor, en Podemos en Ciudadanos verloren beiden veel kiezers. Die laatste met name ook vanwege de kontdraaierij;  dan weer wel steun aan rechts, dan aan links, wel aan Rajoy, toch weer niet….En nu? De patstelling is er zo ongeveer zoals destijds in december. En dan moet het deze keer wel lukken om een regering te vormen met een Rajoy, die het verdomd, ook ten voordele van volk en land op te stappen – eist recht tot regeren. Wil blijven. Er zijn kennelijk een aantal scenario’s te bedenken, zoals o.a. InSpanje verduidelijkt.  PP&PSOE&Ciudadanos – 254 zetels;  PSOE & Podemos & CDC = 178 zetels of PSOE & CIudadanos en Podemos 188 zetels (176 zetels – meerderheid). De PSOE heeft zo te zien de sleutel in de hand, maar of Sanchez zich doorzet?

 

Alicante lijdt onder de ergste droogte sinds 1950, nadat de voorjaarsregen is uitgebleven. Neerslag sinds oktober daalde met 50% en de zomer wordt nog droger verwacht. Niet best.

 

Als er ooit hoop was op sociale mobiliteit tijdens de laatste 30 jaar; de crisis boorde het de grond in. Mensen verloren sinds 2006 inkomen; het gaat eerder naar beneden dan naar boven, aldus Olga Canto van de Uni Alcala de Henares. Feitelijk is er nauwelijks sprake van enige verandering sinds de 90er jaren; denk aan ongelijkheid, de kans om op te klimmen, de kans dat de dochter van een bouwvakker ooit arts zou kunnen worden. Spanje doet het beter dan b.v. Italië en de VS of Engeland. Maar het is nog een lange weg richting Scandinavië-model, waarbij achtergrond niet relevant lijkt om op de sociale ladder omhoog te stijgen…En ten opzichte van Frankrijk en Duitsland ligt Spanje achter, vanwege de politiek van welvaartsdistributie. Daar zit Spanje volgens de OCDE onderaan. Het type school – of publiek, gesubsidieerd of privaat – heeft in Spanje groter effect op kinderen dan elders in Europa. De middenklasse wil geen publiek onderwijs meer. En als dit betekent, dat je dus desnoods moet uitwijken naar een door de Katholieke Kerk gesubsidieerde school? Het zij zo. Het verbreden van onderwijs draagt niets bij aan de reductie van ongelijkheid.. 50% van de kinderen van werkende ouders gaan naar de Uni. In de arbeidersklasse? 15%. Alleen diegene, die het kan betalen, haalt een Master, gaat naar het buitenland; of diegene met vriendjes hogerop vinden een baan…Het Spaanse onderwijssysteem moet om; 55% van Spaanse meisjes en 35% van de jongens gaan naar de Uni. Maar 18% van de banen vereisen een universitaire graad. Mismatch dus. En de Universiteiten zorgen ervoor, dat een ieder slaagt; er is geen selectie aan de poort en dit leid tot nepotisme en sociale ongelijkheid. Een titel zegt dus niks meer. 60% van de jongeren – aldus een eerder uitgevoerde studies, bleken werk gevonden te hebben via persoonlijke contacten. En….maar 1 publiek-gesubsidieerde uni vind je onder de top 200 uni’s in de wereld, tezamen met 3 particuliere scholen. Tja.

 

Zonde…Información laat weten dat meer dan 600 kilo aan kruit is gebruikt om de 180 figuren van de Hogueras te verbranden in 4 uur. Wat een verspilling & vervuiling.

 

Ooit zei Carl Sagan – de VS-astronoom: ‘’we zijn omgeven door wetenschap en technologie, maar niemand weet iets van wetenschap en technologie’ ’. Het digitale leven; ofwel de consequentie over wat er is buiten ons om; kunstmatige intelligentie;  big data;  zelfrijdende auto’s en zelfs WhatsApp; wetenschappelijke en technologische innovaties verbeteren ons leven.. Ook al weten we niet altijd hoe het precies werkt. Maar 14% van de Spanjaarden is in deze thematiek geïnteresseerd, 25% helemaal niet, aldus de Spaanse Foundation for Science and Technology. En dit traditionele ‘’gebrek’’ of interesse voor wetenschap zie je ook bij de politiek en dat leidt tot een ramp. Want wetenschap, technologie en innovatie zijn de fundamentele factoren, waarmee groei in alle grote economieën wereldwijd – en hun bron van rijkdom/welstand – te herleiden is; kijk naar de  VS, Zweden, Finland, Japan en S. Korea o.a. Spanje daarentegen baseert haar investeringen op de economische situatie; tussen 2002 – 2008 wilde men het gemiddelde niveau van de EU-landen volgen, maar tussen 2010 – 2014 zag je een verlaging met 10% in het budget, aldus het laatste Cotec rapport. Zeer pijnlijk voor Spaanse wetenschappers, die grote moeite hebben, om EU fondsen te verwerven. Of vertrekken. Het effect van de steeds maar voortschrijdende kortingen op wetenschappelijk onderzoek zal gevolgen hebben. PWC meldt, dat Spanje maar ‘’gemiddeld’’ scoort bij digitalisatie; maar nr. 1 in Europa is met de grootste penetratie van sociale netwerken en message-apps. Daar heb je wat aan! Maar ze wordt door anderen geproduceerd…Geen van de partijen vond het overigens tijdens het enige debat voor de verkiezing relevant of belangrijk, om de consequenties van een pover innovatie/wetenschapsbeleid te discussiëren….Maar…als Spanje jaarlijks had geïnvesteerd in research & development als andere OECD landen sinds 1970, zou het inkomen/pp 20% hoger zijn geweest in 2015…..