Spanje Nieuws

Politieke chantage, Herders, attracties en zo...

De katholieke bisschoppen gaven aan hun eigen liefdadigheidsinstelling Caritas maar 21 van de 992 miljoen, die ze binnen sprokkelden via de inkomstenbelasting (als je niet oplet, geef je toestemming voor een % donatie…) in de zwaarste crisisjaren. Net een magere 2% voor het bestrijden van armoede? Goed zijn voor ‘’onze schaapjes’’? Welnee, de ‘’Herdertjes’’ stoppen hun eigen zakken propvol!

 

Rajoy zet de boel onder druk; als de PSOE niet instemmend toestemt/zwijgt, dan komt er een 3e verkiezing op 27 november. Ciudadanos wipwapt er lustig op los. En de PSOE wil/kan/gaat niet met Podemos en Ciudadanos de PP uitschakelen? Stomme politieke spelletjes, op kosten van de burger, en slecht voor het land. Walgelijk toch?

 

Couching – niet bewegen dus, maar blijven zitten – maakt de Spanjaarden ongezond….75%^van de populatie beweegt minder dan 30 minuten /dag, terwijl dit - bewegen dus - aantoonbaar leidt tot minder chronische aandoeningen, hoge bloeddruk en andere kwalijke zaken.

 

Het vertrek van de Volvo Ocean Race vanaf Alicante zal zorgen voor extra 1800 arbeidsplaatsen. Het publieke consortium streeft naar kostenverlaging en gaat heronderhandelen met de Volvo Ocean Race organisatoren.

 

Het tekort aan artsen zorgt ervoor, dat een consult nog maar max. 5 minuten duurt. Men schat dat er een tekort is aan artsen van 33%. En bovendien ontbreekt er ook nog opvang in de vakantietijd.

 

Niet dat ik het begrijp hoor, maar La Razon weet kennelijk nu al te melden – terwijl overal elders te lezen valt dat het nog moet gebeuren – dat Spanje bij nader inzien toch niet beboet wordt voor het niet behalen van de target. Een zero sanction heet dat op z’n Brussels. La Vanguardia kopt, dat Europa wel meer fiscale aanpassingen van Rajoy wenst, om deze non-boete te rechtvaardigheden. En…de Europgroep zal deze opperboef premier belonen voor de presentatie van zijn budget, ondanks de heersende situatie…Huh?

 

Het ziekenhuis Arrixaca, Murcia is pionier als het gaat om een stamcel-therapie tegen osteoporose. Een 57 jaar oude patiënte is een maand behandeld, en spreekt nu van een mirakel, omdat ze nu weer kan leven zonder pijn. Dit ziekenhuis is het eerste, dat stamcellen gebruikt in de behandeling van osteoporose.

 

Torrevieja gaat iedere persoon, die iets koopt van vliegende handelaren (illegale straathandel) beboeten. Goed zo; als ze de illegale handelaren niet kunnen verjagen, dan maar de kopers, moet de politie hebben bedacht.

 

De Staat heeft 313 miljoen verloren; geleend aan de America’s Cup Yacht Race; vanuit de droom, dat Valencia het hoofdkwartier zou kunnen worden. Geld terug? Forget it. Gracias, aan de topbestuurders van Valencia.

 

Het kaalplukken van de sociale/pensioenbank Social Seguridad bewijst wederom het fiasco van de hervormingen van zowel PSOE als PP. Het speciale reserve fonds is op aan het eind van 2017; en dat heeft het debat over duurzaamheid van dit systeem heropent. Experts nemen aan, dat een deel van de fondsen, ten behoeve van pensioenen in de toekomst, moeten komen van hogere belastingen. Op 2 juli deed de PP nog een greep in de kas van 8,7 miljard. En wij straks meer belasting betalen? Hoe verzinnen ze’t!

 

De Hoge Raad heeft geoordeeld, dat Gemeentehuizen de telecommunicatiebedrijven niet mogen belasten voor het gebruik van ‘’hun’’ luchtruim. Dat probeerde een Gemeente wel in Zamora; die vrolijk een belasting oplegde voor het luchtruim in haar gemeente. Helaas, het is in strijd met de grondwet, was het oordeel. Oh ja, en ook tegen de EU-wet die de telecomwereld reguleert. Zijnde een onacceptabele invasie van de staatscompetentie en dubbele belasting…..He verdorie.

 

Nee, dan liever iets leuks om je op te verheugen; op 7 april 2017 gaat Ferrari Land in Salou open! De hoogste en snelste achtbaan van Europa! Meldt PortAventura. 112 meter hoog moet die worden. Karretjes zoeven met 180 km/per uur eroverheen. Het wordt het 3e grote attractiepark binnen het complext van PortAventuraWorld; beslaat 6 hectare en kost ruim 100 miljoen.

 

En de Hoge Raad oordeelde recent ook, dat Catalonië echt niet structuren voor de oprichting van een (onafhankelijke) Staat kan ontwikkelen. Stel je voor! Het Hof zet de oprichting van het Catalaanse Belastingkantoor en een aparte Social Security, naast een aantal andere instanties, stop. Wat de Catalanen doen, is illegaal! En ook El Pais weet te melden, dat de ‘’Catalaanse Staat’’ is geannuleerd door het Hoger Gerechtshof. Unaniem overigens daar beslist, hoor. Maar Puigdemont, el president van Catalonië en zijn trawanten gaan gewoon door, zeggen ze, want het effect van deze veroordeling is toch maar minimaal….

 

El Pais weet ook nog te melden, dat Spanje de bedrijfsbelasting zal verhogen; De Guindos heeft aan de EU beloofd, om 6 miljard Euro zo binnen te halen in 2017; de bedrijven zullen dit geld vooraf ophoesten om het tekort te corrigeren. Rajoy zal een deposito op de bedrijfsbelasting voor grote bedrijven opleggen om de EU-sancties te reduceren en om te voldoen aan de afspraken…..