Spanje Nieuws

Verschil is er, fracking en plastic meer

Bedrijven betalen maar 50% aan belasting ten opzichte van voor-de-crisis-2008. Werknemers/burgers? Betalen hetzelfde. De staat int nou 20 miljard aan bedrijfsbelasting; waar winst eerst wordt afgetrokken...

 

Fracking…..Het Ministerie heeft onderzoeks-vergunningen in Jumilla/Murcia ingetrokken en 4 andere voorlopige vergunningen stopgezet. Pfff….Totdat de PP weer aan de macht is. Die willen nl. wel

 

De Mediterrane Zee is een plastic-meer; een van de 6 op de planeet met de grootste ophoping van rotzooi/afval….Triest maar waar.

 

Spanje heeft Brussel formeel om nog eens 2 jaar uitstel gevraagd om hun tekort te verlagen. Vanwege politieke onzekerheid en minder inkomsten dan begroot. Eind 2018 moet dan 3% gehaald worden. Of niet.

 

De Sociale Zekerheid is niet blij met het graaien uit de kas door de regering, terwijl het reservefonds toch eigenlijk bedoeld was om pensioenen te garanderen…..Net had men nog 8,7miljard uit de kas gepikt, en nu weer 1 miljard. De bodem komt in zicht. En het politieke geleuter over ‘’we gaan het reservefonds volgooien met extra werk dat er nu is en zorgen voor evenwicht/balans op de rekening’’? Klopt niks van. In 2050 zullen 27 miljoen mensen meer nodig zijn om via hun werk bij te dragen aan deze Social Seguridad. Alleen dan kan het huidige pensioenstelsel gegarandeerd worden. Onzinnig toch? Betekent nl. 10 miljoen meer ‘’bijdragers’’ dan er nu op dit moment zijn. En die Soc.Seg. staat al in het rood! Puinzooi dus. Want nieuw bijkomende banen zijn die van laag salaris/tijdelijke of deeltijd contracten, niet duurzame, die nodig zijn om de SSeg te kunnen opvullen. Leeg zal het zijn. Dat fonds. Als pensioenen straks uitgekeerd moeten worden….Berekende de fiscale autoriteit AIReF…

 

Kan de NS iets van leren…Renfe (zeg maar de Spaanse NS) regels: 50% retour van de ticketprijs na 15 minuten vertraging, 100% compensatie bij 30 minuten vertraging. Andere Renfe-diensten zoals Alvia, City en Euromed Renfe vergoeden 50% bij 30 minuten vertraging en 100% bij 1 uur vertraging. Geldt voor alle tickets, m.u.v. speciale promotie-aanbiedingen. Ziezo. Cash, bij alle Renfe-stations, en dan krijg je ook nog 20% korting op je volgende ticket, of zelfs 30% als je +Renfe klant bent.

 

De Nationale Commissie voor Markt en Competitiviteit meldt de kosten, die in rekening worden gebracht, als je bij een andere bank geld uit de muur wilt trekken. De kosten zijn verdrievoudigd in het afgelopen jaar. Was het in maart 2015 nog rond de 65 ct./transactie, is dat nu al 1,80 – 2,00. Boeven!

 

Ach, BBVA heeft al berekend, wat de Brexit Spanje kost; minder economische groei in 2017 (3-4/10% van het BNP), ofwel ruim 3,5 miljard. Verdorie. Valencia, de Balearen, Canarische Eilanden, Murcia, Aragon, La Rioja en Navarra zullen het meest te lijden hebben. Vanwege m.n. het inzakken van Brits toerisme. Maar ook de landbouw, voedsel, automatisering/handel, chemische producten en toerisme in het algemeen gaan het merken. Vooral dat laatste wordt gevoelig, is toch Spanje nr. 1 voor Bloody Blits…1 op de 5 toeristen is BB…Maar ook de onroerend goed sector zal het merken. Thanks!

 

Spanje is HET land in Europa, welk het meeste risico op woestenij loopt; het betreft nu al 20% van het land oppervlakte. Reden hiervoor zijn niet-adequate menselijke activiteiten op het land en de droogte van de aarde. 2/3 van het Spaanse land loopt risico op buitengewone droogte, 1% is al te droog. Aldus het Experimental Station of Arid Zones in Almeria. Grasproductie loopt het meeste risico om tot woestijn te degraderen; door overbegrazing en domme landbouw-praktijken. De veestapel is niet het probleem, die is de afgelopen jaren sterk verminderd, en de meeste koeien grazen al niet meer op weides, maar huizen in stallen. Spanje is wereldleider in de productie van olijfolie; maar door de vaak onstuimige regen (plots veel in korte tijd) erodeert de grond. Vroeger deden ze nog aan rotatie-teelt, maar dat is al lang weer vervangen door continu hetzelfde gewas/dezelfde plek, met meer gebruik van chemische troep en dus milieuschade. De industrie vraagt (te-) veel water (doet te weinig aan watermanagement), maar ook de toeristenindustrie slokt te veel van het kostbare nat op, waardoor water voor landbouw wordt gekort. En het ontzilte water blijkt te zout, waardoor het op termijn landbouwgrond vernield/ongeschikt maakt voor cultivatie. Gebieden, die thans het grootste risico van permanente droogte gaan merken zijn o.a. het Zuidoosten van Spanje, de nieuwe olijfgaarden in de Guadalquivir vallei, de extreme woestijn-regio’s, een paar Canarische eilanden en de hoge zout-gehalte-gronden in de Ebro vallei. Andere bronnen van gevaar vormen de onroerend goed markt, de grote aantallen bosbranden en klimaatverandering. Leuker kan ik het niet maken. Maar ik ben erop voorbereid.

 

Ooit was R. Rato de IMF-man. En toen top politicus en bankier. Maar hij was te gretig. De Guardia Civil heeft harde bewijzen voor miljoenenfraude; fiscale fraude, witwassen van geld en corruptie. Oeps. Zelf vindt deze meneer, dat er een heksenjacht tegen hem gaande is, en weet hij van niks…Is alleen verhipte lastig, als ook blijkt, dat zelfs Telefonica hem hielp, de belasting te ontduiken…Wie hoog zit, die valt….Juist.

 

Het politieke geleuter is eindeloos. De Koning geeft Rajoy/PP nog 1 week, om een regering te vormen. Daarna is nl. 1 maand vakantie…..Enfin, Rajoy wil nu een minimum-kabinet vormen met zijn 137 PP-zetels. Maar onderhands wordt weer gekonkeld met Ciuadadanos…..Hoe dan ook, als het deze keer niet lukt, dat PP ofwel nog wat gespuis bij elkaar sprokkelt om weer desastreus te gaan regeren (hoop is dat PSOE, Podemos en wat kleinere partijen zich samen scholen), dan komt in november verkiezing nr. 3 aan bod…

 

De Europese Petitie Commissie PETI heeft een hard oordeel geveld over Spanjes watermanagement. De Spaanse regeringspolitiek om de beperkte waterreserves te verdelen, moeten geëvalueerd worden. In 2004 was door de PSOE regering een heuse waterpijpleiding voorzien van Aragon naar Valencia/Murcia/Almeria en de Balearen. 20 nieuwe ontziltingsinstallaties zouden gebouwd worden, maar tot 2009 waren het er nog maar 4. Later trok het Zapatero regime de keutel in en leverde maar heel beperkt water….De nieuwe plannen van Madrids rivierenmanagement moeten – aldus de EC – gestopt worden. Zijn overigens al goedgekeurd door Madrid…..De conclusies zijn het gevolg van een studiereis van 11 EP-leden in het Ebro/Tajo gebied in februari 2016. Ach, water-transfer van het waterrijke noorden naar het drogere zuiden is al decennialang een bron van conflict tussen Spaanse regio’s en centrale autoriteiten. En met weinig regen, lage reservoir-niveaus en zware droogte in het Zuidoosten laait de politieke ruzie hoog op. Waterbesparing zou voorop moeten staan, vooral in de landbouw, waar veel irrigatie kennelijk weinig toegevoegde waarde oplevert. Diverse regeringen hebben het gebruik van modernere irrigatiesystemen gesubsidieerd en dat heeft wel enig effect gesorteerd. (Niemand die eens van de industrie eist, om minder water te verspillen!?) Als gevolg van de machtswisseling in Castilla-La Mancha laaide het gevecht om de Tajo-Segura-water transfer op. Ondanks het lage niveau van de Tajo laat Madrid nog steeds water daarvan vloeien naar het Zuiden.

 

Ook wil de EC, dat Spanje eindelijk het netwerk van ontziltingsinstallaties – met Europees geld gesubsidieerd – te gebruiken, vooral aan de Mediterrane kust. Ze zijn wel gebouwd, maar worden nauwelijks gebruikt, omdat de prijs veel te hoog is, waardoor boeren het niet kopen.

 

14 personen werden gearresteerd door de Guardia Civil voor de verkoop van 1,3 miljoen aan vlees, afkomstig van dieren, die vetgemest werden met illegale producten, gevaarlijk voor mensen in hoge doseringen. E.e.a. vond plaats in de provincies Huesca, Zaragoza, Aragon, Lleida. Ruim 150 monsters van 30 veehouderijen en slachthuizen werden onderzocht; waarbij diervoedsel, vlees en urine onder de loep kwamen. Men vond hoge concentraties van corticosteroïden….In 1981 verbood de EU al het gebruik van hormonen voor de groei van vlees in dieren (gewoon ‘’normaal’’ in de VS). Er was sprake van een georganiseerde criminele groep, die de verboden stoffen distribueerde en later ook het geslachte vlees verkocht. Naast corticosteroïden werden ook beta blokkers en dexamethason (steroïde) aangetroffen; gemixt door het voer. Dus lastig om te ontdekken. De criminele groep had contacten in EU en niet-EU landen, en kon zo 40 – 60 kg ‘’meer’’ vlees op de weegschaal krijgen.