Spanje Nieuws

Drones, ongezonde hap en Griekse toestanden

Het wordt nog ongezonder; te veel in de auto zitten, en nu ook nog de deal tussen Repsol en Burger King; die laatste mag de restaurants in benzinestations runnen. Onbegrijpelijk; in 2011 draaide een soortgelijke deal uit op een fiasco nadat in 150 benzinestations de burgerketen werd geplaatst….

 

De aardbeien-regio Huelva – die veel te veel water afpikt van het grote nationale park – boomt zo geweldig, dat men niet alleen aardbeien teelt, maar ook andere soorten bessen. 95% is voor de export. Top voor de business, desastreus voor milieu & natuur.

 

Je leest in Diario de Mallorca dat de droogte ertoe leidde, dat de bevolking niet-drinkbaar-water uit 49 bronnen wordt geleverd….De Balearen roepen de burgers op om water te sparen. Toeristen ook?

 

Opinion de Malaga stelt vast, dat ruim 330 artsen uit die streek buiten Spanje werk probeerden te krijgen in de afgelopen jaren; 37 kregen een contract….De exodus van professionals steeg met 22%.

 

De 2e poging om naar olie te zoeken voor de kust van de Balearen is stopgezet. Het Ministerie van Milieu heeft het project – door Services Petroliers Schlumberger – voor de kust van Catalonië en de Balearen in de ijskast gezet. Evenals het onderzoek in de Golf van Valencia. Als gevolg van institutionele (?) en sociale oppositie.

 

Montoro- de schatkistboef van de regering – gaf autonome overheden de schuld voor het tekort van 10 miljard aan het begin van dit jaar. Nu heeft de Onafhankelijke Autoriteit voor Fiscale Verantwoordelijkheid (hoe verzin je’t) de centrale overheden de schuld ervoor gegeven; zij zijn de boeven, niet de regio’s! Het is me wat. Maar beiden – centrale en autonome overheden/administraties zijn verantwoordelijk voor het landelijke budget, en zijn dus ook afhankelijk van Montoro, die als taak heeft, om controle en vasthoudendheid (aan regels…..) uit te oefenen…Eind 2017 zal het tekort ruim 4,7%^van het BNP bedragen, 1.1 punt hoger dan geschat (ruim 11 miljard), en veel meer dan de begrote 3,6%. Het beste scenario? Hoopt op 4,1% van het BNP (5 miljard of zo…)

 

Het lijken wel Griekse toestanden, hier in Spanje: ruim 30.000 doden zouden 300 miljoen in 2014 ontvangen hebben….Verdorie toch. 93% van de onderzochte gevallen bleken inderdaad ‘’doorbetaald’’, aldus regeringscontroles, terwijl de ontvangers hartstikke morsdood waren. Hebben ze zeker vergeten het papiertje ‘’in leven zijnd’’ te checken. Ach…. je print het uit, vult het in, gaat naar de Gemeente, die zetten er een stempel op, en geloven zo dat het papier overeenstemt met wie er voor het loket staat…Er wordt niet eens gekeken of gecontroleerd….Oh ja, het publieke (zeg maar gemeentelijke) controlesysteem had fouten gemaakt. Ja hoor.

 

Eerst saneren ze de Post (Correos) tot aan de grond kapot, en nu hebben ze ineens weer 1600 mensen nodig!? Sluitdatum voor aanmelding 30-7. Is toch weer puik geregeld, in de vakantietijd…Enne, volgens de vakbonden zouden ruim 6000 vacatures zijn. Nou, kom op, mensen zonder baan, postbode worden! Met soms zonder computer. Je kunt niet alles willen hebben. Toch?

 

De krant ABC verontschuldigde zich tegenover Salvador Dali; ze hadden een van zijn kunstwerken op de voorpagina gepubliceerd; een ietwat gehavende klok viel af van een blok met de naam Regering van Spanje en kopte: Rajoy zal uitstel en vertraging eisen als Rivera/Ciudadanos hem niet steunt. Tja, e.e.a. loopt niet bepaald soepeltjes, en door het onaanvaardbare gedrag van politici dreigt een 3e verkiezing.

 

Zo zo, El Mundo meldt, dat de schatkist ruim 1,6 miljoen illegale gebouwen heeft ontdekt door het gebruik van drones. En daarover wordt dus geen belasting betaald…En La Vanguardia meldt, dat in Barcelona 1 op de 5 belastingfraudes een niet-opgegeven zwembad betreft.

 

De stemming in het Catalaanse Parlement over het onafhankelijkheidsproces zet het Constitutioneel Hof in alarm. Dit mag helemaal niet. Nou en, denken de Catalanen….

 

Toch…Europa wil de 140 miljoen subsidie voor de hoge snelheidstrein-test installatie terug. In Antequera zou dit gebouwd werden; maar er is 0 vraag ernaar; duurzame ontwikkeling in die regio vindt niet plaats noch voldoet het project aan standaardeisen. Er zou door ADIF nog maar 13 miljoen uitgegeven zijn voor opslag en een electriciteits-substation…Het geld gaat terug naar de schatkist. Huh? Terug naar de EU toch?

 

En ook het Kadaster heeft hervormd, en als gevolg van een opschoning en verdere regulering kon er een extra bedrag van 1,254 miljard aan ‘’achterstallige’’ belasting geïnd worden. In 2016 werden al 1,69 miljoen onroerend goed in 4350 gemeentes ‘’gereguleerd’’ (zie boven); maar volgens de Unie van belastingtechnici Gestha is dit maar goed voor 3,8% van het totaal van 42,8 miljoen aan onroerend goed in heel Spanje….La Verdad in Murcia meldt, dat satellieten en drones 21.000 illegale constructies heeft ontdekt en 47.827 gevallen van fraude in die regio. Diario de Mallorca vermeldt eveneens het gebruik van drones en satellieten waardoor fraude bij ruim 32.000 gebouwen ontdekt werd….Duidelijk tijd om geld te innen. Overigens niet ten goede komend aan burgers of land….