Spanje Nieuws

Brandje, politieke chantage en gegraai...

Gedonder op La Palma; een 27 jarige Duitse ‘’uitstapper’’ ontketende een vlammenzee toen hij het toiletpapier na zijn behoefte in het pijnbosje wilde verbranden. 1000 hectare natuurpark Cumbre Vieja naar de knoppen, en de dood van de 54 jarige boswachter is het trieste resultaat. 700 mensen moesten het huis uit. Een ongelofelijke race tegen de tijd vond plaats, om het vuur te blussen, want te temperaturen stegen snel naar 37 graden, en de winden werden met het uur sterker. De Duitser zonder bekende woonplaats is opgepakt. Hij heeft bekend. Of het helpt? Brandstichters kunnen in Spanje voor  ‘’gevaar voor mensen’’ een gevangenisstraf tot 20 jaar krijgen plus hoge boetes. Het zal wel niet gebeuren. Maar vooral is het jammer, dat praktisch nooit een Spanjaard wordt gepakt/veroordeeld, terwijl iedereen weet, dat 96% van alle bosbranden bewust zijn aangestoken en dat de regering onder het mom van ‘’crisis’’ middelen voor het onderhoud van bossen grotendeels heeft geschrapt...Uitzonderingen zijn er: 50% van de bosbranden in de provincie Alicante zijn aangestoken, aldus de krant Informacion. Het budget voor brandblussen is met 20% verhoogd, zodat 12 nieuwe brigades gevormd kunnen worden, samen met 4 blusvliegtuigen.

 

Potverdrie…Ik zou woest van kunnen worden. De Spanjaarden liggen er kennelijk niet wakker van. Eerst chanteerde Rajoy/PPnog, als de PSOE zich niet afzijdig hield, 3e verkiezingen kwamen.  Vervolgens is Rajoy bereid om 125 punten van het pact, getekend door PSOE en Ciudadanos te willen heronderhandelen. Kortom, boevenzootje. Hoge kosten voor niks. Schande. Het Catalaanse parlement verdomd het om het besluit van het Spaanse Constitutionele Hof te accepteren. Die waarschuwde voor gevolgen, als het Catalaanse parlement besluit, zich niet aan de regels te houden. De beslissing om onafhankelijk te worden, is afgewezen. Ondanks dreigementen willen diverse partijen toch doorgaan met de strijd voor onafhankelijkheid. Maar ondertussen willen die lieden wel miljarden van de Madrileense regering??? EU dreigt Spanje – weer - sancties op te leggen van 6,1 miljard, als er geen overeenstemming in de regering komt. Omdat ‘’geen akkoord’’ betekent, dat er ook geen akkoord is over de begroting. En bovendien zullen dan de ‘’men in black’’ terug moeten komen ter controle. Bibberen....

 

Chiclana (Cadiz) is bezig met een project om mariene planten (m.n. algen en afvalwater) om te zetten in biobrandstof (98 oct.).  En Murcia blijkt een ware nachtmerrie te zijn als het gaat om kakkerlakkenplaag. Ge zijt gewaarschuwd. Alicante had zondag de primeur van de heetste dag sinds 6 jaar; 40 graden (met 28 graden nachttemperatuur).

 

Spanje is – aldus El Mundo – het land van bedienend personeel, leraren en ZZP’ers. Sinds 2008 zijn ruim 210.000 meer werknemers te vinden in o.a. de horeca en ruim 260.000 in de onderwijswereld. En IS zou vertalers hebben gecontracteerd, om Spanje te bedreigen via het net. Er is inderdaad een aanzienlijk grotere hoeveelheid aan jihad-boodschappen geconstateerd.

 

Spanjes 17 autonome regio’s hebben tussen 2011 – 2014 ruim 1,6 miljard Euro uitgegeven.  Voor promotie van hun regio, voor ambassades en zo. Catalonië en Baskenland gaven ruim 202 miljoen uit voor hun promotie, plus 247 miljoen aan export activiteiten overzee en internationale coöperatie. Andalusië spande de kroon met ruim 500 milioen Euro. In 2012 werd Spanje bijna onder het regime van IMF/EU geplaatst, en het bankensysteem moest ‘’geholpen’’ worden door de ECB voor ruim 100 miljard. En daarna spendeerden Valencia, Murcia en Catalonië ruim 1 miljard aan belastinggeld voor ‘’international branding’? En natuurlijk beschuldigde de MvF Montoro de autonome regio’s, dat ze veel te veel geld uitgaven en dus de boosdoener voor de stijging tot 4,2% zijn. Geldverspilling ten top. Catalonië weigerde om buitenlandse ‘’ambassades’’ te sluiten of werknemers naar Spaanse ambassades te verplaatsen om zo geld te sparen. Nee, delegaties blijven aanwezig. O.a. in NY. Maar…dat zou weleens kunnen veranderen. Want het MvBuZa studeert op maatregelen. Of aanbevelingen. En als die niet werken? Zou je wat kunnen doen. Kunnen....Hoeft niet.

 

Fout, helemaal fout, dat justitiële apparaat in Spanje....de 26 jarige Manuel Vicente stierf in 2000 nadat hij van een dak gevallen was, toen een industrieel pand in Sevilla gerepareerd werd. Na het ongeluk claimden de eigenaren van het bouwbedrij faillissement en openden tegelijkertijd een nieuw bedrijf onder een andere naam om compensatiebetaling te vermijden. Zijn weduwe startte een gerechtelijke procedure welke eindigde in gevangenis voor die 2 eigenaren voor 15 maanden, en betaling van 210.000 Euro. Formele uitspraak/veroordeling, maar nooit uitgevoerd...Omdat een rechter had vergeten, de uitvoering te gelasten...Is maar een van de zaken, onthuld door El Pais in een nieuwe serie over de imperfectie van de rechterlijke macht...