Spanje Nieuws

Klikken, droogte en brand-ontdekkers

Terug naar ‘’foute tijden’’???? De Burgermeester van Barcelona, Ana Colau roept burgers op, om een gratis nummer te bellen om buren aan te geven, die illegaal accommodatie aan toeristen verhuren...Thans heeft ze al 26 illegale toeristenflats laten sluiten en Airbnb en Homeaway boetes opgelegd. Er wordt 1,35 miljoen uitgetrokken om met een taskforce van 20 man illegale toeristenaccomodaties te op te sporen. El Mundo meldt, dat Airbnb al 60.000,00 boete kreeg en nog eens een dreiging voor additioneel 600.000 (ja, 10x meer) voor illegale verhuurpraktijken. La Verdad/Murcia meldt, dat inspecteurs ruim 2000 illegale appartementen hebben ontdekt die verhuurd werden. Ook hier wordt wetgeving aangepast om illegale praktijken te verbieden en vooral te beboeten. Kassa!

 

40% van de amandelbomen in de regio Murcia zijn al vervangen door variëteiten, die beter bestand zijn tegen de droogte. Want er is een tekort aan water. En de ‘’Table for Dried Fruits’’ vraagt hulp om de uitdagingen van droogte/klimaatveranderingen voor (o.a. fruit)bomen te meesteren.  

 

Het moet niet veel gekker worden. 6 eisen stelt Ciudadanos, om de PP door te laten regeren, waaronder uitsluiting van degenen, die ooit voor corruptie zijn aangeklaagd van openbare banen; het stopzetten van de aforamientos (personen met speciale bescherming) en een nieuwe verkiezingswet die toestaat, dat personen, niet alleen partijen, gekozen kunnen worden. Rajoy moet er nog een week over nadenken, daarbij andere partijen nog meer onder druk zettend. Zootje.

 

Spanje krijgt van de EU 2 jaar extra tijd, om het tekort weg te werken. Moody’s dreigt met afwaardering vanwege gebrek aan bestuur en vertraging van herstel. Ze bekritiseert het gedrag van politieke partijen, vooral het gebrek om verschillen op te lossen, en zo een risico voor consumenten en de economie te vormen.

 

La Opinion de Malaga meldt dat er een historisch aantal aan transplantaties door familieleden plaatsvindt; 92% zijn bereid, om organen te doneren aan familieleden. In de 1e 6 maanden werden ruim 121 transplantatie-operaties uitgevoerd, 32 meer dan in 2015.

 

Democratie? Erdy? Fout, helemaal fout...La Razon publiceerde een foto van een Spaanse vrouw, die Turkije is uitgezet vanwege haar Tweets. Zij was werkzaam voor de krant en zonder nadere toelichting – na een gevangenis-oponthoud van 36 uur – werd ze uitgezet onder bedreiging dat ze naar Syrië uitgezonden zou worden. Huh? Europa/Spanje is met vakantie, dus  who cares.

 

Rodrigo Rato – voormalig IMF en Bankia boef – zou wel 108 bankrekeningen onder zijn handen gehad hebben in 18 banken. Druk baasje.

 

1700 vrijwilligers in de provincie Alicante zijn druk bezig, om gedurende de zomertijd de bergen te controleren op uitbraken van brand. Top! Letterlijk. En oh ja, ‘’foutje’’, bedankt: de schatkist moet 3,3 miljoen terug betalen aan Alicante, en 2,4 miljoen aan Elche. Meevallertje, zullen we maar zeggen.

 

40% van de studenten bereiken niet het vereiste niveau in het Catalaans of Castellano, meldt Diaro de Mallorca. De afgelopen 5 jaar zijn de vaardigheden sterk teruggelopen. 55% faalde eveneens in testen voor Engels. En dat voor de 4e economie in Europa? Onbegrijpelijk. Ondertussen kiest de Chinese elite voor Spanje, als het gaat om onroerend goed en investeringen; de lage prijzen en de ‘’gouden visa’’ regeling welk residentie (verblijf) vergemakkelijkt, is reden voor het interesse.

 

Goed lezen/opletten: 80% van de ontwijking van stroombetaling  (of fraude) in Spanje wordt gedaan door industrie en servicebedrijven. 20% door individuele consumenten. Volgens de energiebedrijven zijn de lage-inkomens-families maar verantwoordelijk voor 1% van illegale aansluitingen. De grote hoeveelheid aan fraude wordt gedaan door individuen; namelijk 80% door huishoudens met een hoger verbruik.....Opgelet? 80% door bedrijven, en 20% door consumenten. Maar de suggestie is anders...

 

Ruim 64% van de Spanjaarden zouden gebaat zijn bij gewichtsverlies, aldus een nieuw onderzoek door ANIBES. 36,1% van de Spanjaarden tussen 18 – 64 jaar bevinden zich in optimale conditie met een BMI onder de 25. Aldus Madrid’s Complutense Uni. Als alleen de BMI wordt bekeken, zou 46% van de Spanjaarden ‘’in orde’’ zijn. En toch. Maar 1 op de 5 Spanjaarden boven de 40 jaar hoeft zich niet druk te maken om de weegschaal (helaas, de rest interesseert het niet). De getallen laten een trend zien van groei in gewicht onder Spanjaarden over de laatste 30 jaar. In 2002 bepaalde een studie, dat ruim 15% obese (te dik) was. In 2013 was het al 26%. Oeps.