Spanje Nieuws

Banken, Corte Ingles, watertekort; BB's

Echt helemaal van de pot gerukt. Spanje zal de impact van Brexit voor de banken Santander en Sabadell in notabene Engeland compenseren, aldus Moody’s. Vanwege de unieke geografische diversificatie, heet het. Pardon? Oh, ik snap het, 21% van het inkomen voor Santander en 32% profijt is natuurlijk niet niks.

 

En Corte Ingles, de Spaanse warenhuisketen, maakte 2015 ruim 158 miljoen winst (34% plus). Omzet steeg met 4,3%. In 2015 kocht de ex-premier van Qatar 10% v/d aandelen voor 1 miljard. Obligatie-uitgifte leverde nog eens 600 miljoen op. Schuld werd met 25% teruggebracht naar 3,7 miljard. Met dank aan de belastingdienst, die uitermate coulant was bij aftrekposten voor de vennootschapsbelasting. Die hoeft CI namelijk al 5 jaar niet te betalen....En sinds 2011 heeft de fiscus 343 miljoen aan voorinhoudingen teruggestort aan CI. Lief, he!?

 

Guardia Civil onderzoekt fraude in de opslag van giftige opslag; de zaak vloog in Guadalajara in de fik, waar ruim 20.000 vaten met giftig afval waren opgeslagen...

 

Het Ebro bassin is belangrijk voor de watervoorziening. Nu vreest men voor een invasie aan toeristen; ruim 350.000 mensen maken gebruik van stranden in het beschermde gebied (is het nog te volgen?). Op de Balearen ander alarm: Palma kan geen water uit de reservoirs halen, als het niet snel gaat regenen. En La Verdad/Murcia meldt, dat de boeren bomen uit het land trekken, omdat er geen water is. De citrusbomen verpieteren en gaan dood. Men eist legalisatie van bronnen en ingebruikname van de ontziltingsinstallatie Campo de Cartagena. In de provincie Alicante is de regenval maar 50% van het normale, de ergste droogte sinds 25 jaar, roept men.  Het maakt overigens het bestrijden van bosbranden ook lastiger.

 

Ach, en dagelijks een of meer berichten over het politieke gedoe; Ciudadanos zou wel over een groot aantal eisen overeenstemming met Rajoy/PP hebben (maar net niet de opheffing van de speciale beschermstatus ‘’aforado’’ voor politici of het opheffen van de diputacion – een extra onzinnige bestuurslaag). In 1e stemming krijgt Rajoy te weinig stemmen om weer een regering te vormen/premier te zijn. Vrijdag de 2e. En anders? 1e kerstdag stemmen.  Zielig machtsvertoon.

 

Niet alleen de droogte, maar ook een schimmel blijkt op Mallorca verantwoordelijk te zijn voor de vernietiging van ruim 2000 hectaren aan amandelgaarden. Het ras op het eiland blijkt daar kennelijk gevoeliger voor te zijn dan de rassen op het vasteland. Overigens worden tegenwoordig veel meer droogteresistente rassen aangeplant.

 

El Pais meldt, dat Europa vrij internet wil beperken; de neutraliteit van het netwerk wordt gereguleerd en uitzonderingen voor bedrijven zullen gemaakt worden. Dit zou o.a. Telefonica, Vodafone en Orange en andere Europese internet providers belemmeren, om content te filtreren of blokkeren, die tegen commerciële interesses zou zijn van o.a. door Google en Facebook.

 

En kijk, nog een reden, om dat hele politieke carrousel eens naar huis te sturen. Met blote billen, zonder brood en niet via Start/200,00....Al 8 maanden is er geen regering, maar de economie floreert, en het BNP is met 0.8% in het 2e kwartaal gestegen t.o.v. het 1e. Zie, je hebt ze niet eens nodig.

 

Een aardbevings-registratiepunt van de Alicante Uni meldt, dat de aarde in deze provincie ruim 100 keer schudt/jaar.

 

En last but nog least....De Bloody Blits zouden Spanje eraan gehinderd hebben, om in de WO II te stappen door grootschalige omkoping van Spaanse generaals en de Spaanse ambassadeur te Lissabon. Ruim 700 miljoen. Geaccordeerd door MI6/Churchill....Men wilde Spanje neutraal houden, zodat eventuele bezetting van Gibraltar door Brits optreden verhinderd kon worden. Daartoe hadden de Britten overigens het fonds van Barcelona Traction (waar Spaanse burgers betaald hebben voor hun elektra)  geplunderd, zodat ze de omkoping kon financieren..Documenten lijken dit te staven. MI6 betaalde met geld van Spaanse burgers. TERUGBETALEN!

 

In Zaragoza is het gebruik van glyfosaat (Round up) door Monsanto sinds nu verboden. Het product is al lang omstreden, maar vooral sinds he IARC de stof als mogelijk kankerverwekkend beoordeelde. De opmars van de directe zaaimethode in Spanje is het gevolg van de toepassing van Roundup, die speciaal geschikt is voor droge streken. Recent bleek, dat het kraanwater van La Bisbal d'Empordà vergiftigd is door onkruidverdelgingsmiddelen.