Spanje Nieuws

Miljonairs, branden, Zonnekoning & Catalanen

De kosten voor de Spaanse belastingbetaler, om de Spaanse bankensector te hervormen, bedroeg ruim 51 miljard. Maar 5% (nl. 2,7 miljard) is daarvan terug gehaald. 40 miljard leende de ECB, de rest puntte het FROB bij, waarbij publiek geld werd vrijgemaakt voor deze sector. Oh ja, het rapport meldt fijntjes, dat de Centrale Bank het hier alleen heeft over de kosten voor de staat, en dat de verliezen door investeerders en burgers NIET hierin verwerkt zijn. Tjonge, jonge; voor dit soort lieverdjes werd dus 51 miljard in herkapitalisatie gestoken; de bankgarantie werd veilig gesteld en liquiditeit werd verkregen door de verkoop van niet-genoteerde aandelen van Retail-investeerders in banken, gecontroleerd door het FROB (Ordentelijk Banken herstructurering Fonds). Garanties werden gegeven aan krediet-instituten, plus beschermingsclausules voor kopers bij de verkoop van instituten opgezet. Daarbij kwamen nog buitengewone kredieten voor banken als tijdelijke liquiditeit, met staatsgarantie. En last but not least de bijdrage aan de zogenaamde ‘’bad bank’’ Sareb.

 

Ondanks de crisis is het aantal multimiljonairs in Spanje alweer gegroeid; 508 nu, met opgegeven vermogens boven de 30 miljoen (hoeveel is niet opgegeven???), aldus de Belastingdienst. 8% meer, welkom 37 nieuwe superrijken! Belastingbetalers tussen 48 – 60.000 daalden echter met 18%; hebben ze minder of meer? Weet men niet. Ruim 181.000 mensen hebben een gecombineerde rijkdom van ruim 555 miljard gedeclareerd; zit vooral in aandelen en bedrijven, SICAV’s en ruim 53 miljard staat op bankrekeningen; onroerend goed is er voor bijna 100 miljard, en miljarden zitten ook in verzekeringen en goederen. Oh ja, naast juwelen, bontjassen, boten en vliegtuigen (totaal ruim 600 miljoen). En 500 miljoen zit in antiek en kunst.

Oh ja, en dan dit nog:.. de Madrileense miljonairs besparen zichzelf 660 miljoen (!!!) doordat ze geen vermogensbelasting betalen. De comunidad Madrid is het enige territorium in Spanje, waar een 100% (ja, honderd procent) korting is op belasting op vermogen...

 

De krant El Mundo meldt, dat Spanjaarden elke dag 3,7 miljoen kilo aan voedsel weggooien. Zonde!

 

Ruim 800 hectare is door brand vernietigd. Rondom Javea/Benitatchell en in het natuurgebied La Granadella. Waarschijnlijk bewust aangestoken. Ruim 1400 mensen moesten geëvacueerd worden/vertrokken van hun huizen, waarvan velen in rook opgingen. 28 blusvliegtuigen, ruim 220 soldaten en alle brandweer uit de omgeving is sinds zondag bezig met blussen. In dit gebied lijkt e.e.a. onder controle, maar nieuwe branden rondom Bolulla en ook Altea La Nucia zijn dat – woensdagmorgen – bepaald nog niet. Het hele gebied is van grote ecologische en toeristische waarden. Zoals b.v. ook de Fuentes del Rio Algar. Naar de knoppen dus, grotendeels. Heel erg.

 

Twitter in Spanje factureert 100% van haar inkomsten in Ierland. Ze betaalde maar 110.213 aan bedrijfsbelasting, terwijl ze ruim 4,8 miljoen verdienden in 2015; ruim 56% meer dan in 2014...

 

Murcia streeft naar een verplichte recycling van 70% van industrieel- en huishoudelijk afval per 2020. Het departement van Milieu investeert 542 miljoen in een project om bioafval te scheiden/te verwerken tot mest zodat maar 30% echt afval wordt. 

En het vliegveld Corvera te Murcia zal waarschijnlijk pas opengaan ergens in 2018. Als de formaliteiten, goedkeuringen, en alle andere obstakels weg zijn gewerkt. Als....

 

Zonnekoning Soria (voormalig minister van o.a. Industrie, verantwoordelijk voor de eenzijdige breuk met duurzame energie/zonne-energie-investeerders, invoering van zonne-taks voor particulieren en het willen toestaan van fracking in HET waterwingebied van toch al schaars bedeeld Spanje) rekende zich al rijk: een nitwitbaantje bij de Wereldbank, voor 220.000,00 BELASTINGVRIJ! Maar...de publieke verontwaardiging en het gedonder, waarmee de PP te kampen heeft noopte Rajoy/PP tot een ommezwaai; waar oorspronkelijk de PP vooral zeer actief lobby pleegde, om Soria aan de baan te krijgen, moest hij nu afzien van deze lucratieve post. Om de scandalen rondom de PP niet nog meer te vergroten. Rajoy liet hem vallen als een hete aardappel, maar al te goed wetend, dat als de PP niet wint, hij niet door kan regeren en dus immuniteit verliest. En dan gaat ook hij voor de bijl. De oppositie eist uitleg, want de regering zou gelogen hebben over de benoemingsprocedure.

Ach, een kleine tegenslag voor Zonnekoning, die vanwege Panama Papers en nog wat onfrisse zaken het veld moest ruimen in april. De burgers zijn woest; het gekonkel, maar ook de blokkering van het democratische systeem, de fraude, corruptie en het bevoordelen van boeven zoals Soria door Top-PP-functionarissen hangt ze de keel uit. Maar of ze bij een nieuwe herkiezing anders kiezen? Maar wat Lena nou echt niet begrijpt? De Wereldbank is zeg maar een soort coöperatie, gevormd door 186 landen, die ‘’eigenaar’’ zijn van dit instituut. Waarom moet het salaris van dit soort mensen ‘’belastingvrij’’ zijn, terwijl de burger wel belasting moet betalen? En dit soort topconstructies aan Governors, Executive Directors en andere hotemetoten vorstelijk door burger-belastinggeld worden betaald?  Bankiers en politici = de nieuwe elite. Afschaffen!

 

De Landelijke Hoofdaanklager, Consuelo Madrigal laat weten, met harde hand op te treden tegen onafhankelijkheids-zoekers. Bedoeld wordt natuurlijk weer Catalonië. Want die hardliners daar weten van geen ophouden. Puigdemont heeft weer een stap gezegt tot disconnectie en het Catalaanse Parlement wil een Catalaanse schatkist opzetten. Nieuwe verkiezingen daar zijn voorzien voor 2017 om een unilateraal referendum te voorkomen.