Spanje Nieuws

Rita en de PP-baantjes-voor-erna

Eindelijk heeft de Hoge Raad bepaalt, dat Rita Barbera (ex burgemeester van Valencia)  de dans toch niet ontspringt, en dat de zaak tegen haar geopend wordt (witwassen, fraude, corruptie en zo voorts…).Het zoveelste corruptieschandaal binnen de PP. Waarop ze – onder druk – uit de PP is gestapt. Maar niet uit de Senaat, want daar wil ze vooral blijven zitten, omdat ze anders haar status van ‘’aforado’’ (= beschermd) kwijtraakt en dus echt vervolgd kan worden, met eventuele straf en al. En dat wil mevrouw niet. De druk uit de oppositie, maar vooral ook Ciudadanos, wordt groot, om haar ook daar eruit te gooien. Anders klapt mogelijk de deal tussen Ciudadanos en de PP; waarbij ‘’corrupte’’ politici eruit gegooid moeten worden zonder verdere privileges in ruil voor stem-steun. En Jaume Matas, de boef van de Balearen, wil schuld bekennen, als hij daarvoor niet de gevangenis in hoeft. Pardon? Barcenas, de penningmeester van de PP neemt in het  gerechtshof (Gürtel-Valencia-corruptie zaak) zijn beschuldiging tegen de PP dat deze zijn computer heeft vernietigd, terug...Huh?

 

Catalonië wil een gezondheidszorgsysteem a la de BB”s. Zijn niet snik, die sukkels, lezen zeker nooit de krant. Vrijwel dagelijks verhalen over het falen van de NHS in Engeland...Maar goed, Catalonië wil af van Spanje, en kijkt daarom liever naar andere landen. Moet het nou net het VK zijn?  En La Verdad in Murcia meldt, dat het Segura reservoir op kritiek niveau zit; er vloeit nog maar 2 m2/seconde, terwijl dat normaal 50 m2 is.

 

In Alicante start het nieuwe schooljaar met een tekort van 1000 leraren. En ouders protesteren tegen de continu-dag op school. Bovendien ontbreken boeken, zijn herstelwerkzaamheden aan gebouwen niet af en kamen sommige gemeenten met transportproblemen.

 

Bijna alle {PP (regeringspartij van Rajoy) ministers kregen na vertrek (vrijwillig of ‘’gepushed’’) belangrijke posities, en vooral zeer goedbetaald. Met uitzondering dan van Soria; het feestje via de World Bank – 226.000/jaar belastingvrij - ging even niet door. De PP zorgt goed voor zijn pupillen, vooral als het vriendjes zijn van Rajoy.Canete –ex MvL - krijgt 20.833,00/maand (!) als EC commissaris; hij was de eerste, die het corrupte kabinet verliet en kreeg als dank een EU functie. Hij zou vergaande links hebben met de olie-industrie en is nu commissaris voor klimaat en energie....Ondanks Panama Papers, en gedoe via zijn vrouw in de Acuamed zaak. Ana Mato dan; de voormalige MvGZ moest aftreden als gevolg van de “Gürtel’’ zaak (omkoping in Valencia); en plots dook ze weer op in de PP, om te voorkomen, dat ze haar ‘’werkrechten’’(?) zou verliezen...Werkt nu bij het EU Fonds in Brussel.

Wert is kennelijk op een permanente ‘’honeymoon’’ in Parijs, nadat deze flut-Minister van Onderwijs een reeks van waardeloze wetten naliet. wat op hevige weerstand stuitte. Een paar maanden later – samen met zijn vrouw die hem volgde in het Staatssecretariaat van Onderwijs – werd hij gestationeerd in Frankrijk, als Spanjes OECD-ambassadeur...Het stel woont in een officiële residentie (huur 11.000/maand) met 2 bedienden, betaald door de Spaanse Staat en natuurlijk extra representatiekosten.

Ana Pastor, de ‘’speaker of Congres’’ is een van de langste/engste vriendin van Rajoy. Zij was minister gedurende de grote Santiago treinramp, maar trad nooit af. Nu krijgt ze in haar nieuwe functie ruim 192.000/jaar betaald.Haar echtgenoot J.B. Suarez, is de jogging-partner van Rajoy, en thans president van de havenautoriteit in Marin-Pontevedra. Hem gegund nadat hij voorheen de generaal-directeur van Binnenlandse zaken en civiele protectie was van de Junta (regering) van Galicië.

J.F. Diaz – de huidige minister van BiZa, zal zeer waarschijnlijk zijn post gaan kwijtraken. ‘’Befaamd’’ om het gedoe rond geheime opnames in zijn kantoor over de samenzwering met het Catalaanse Anti-Fraude-kantoor.  En ondanks dit schandaal bleef Rajoy passief zoals gebruikelijk en wast zijn handen altijd in onschuld. Maar het was uiteindelijk de Paus, die een stokje stak voor de benoeming van een ambassadeur; hij wenste er geen die lid is van Opus Dei. Thans is F. Diaz nog steeds acterend minister en ontvangt 3000,00 basisinkomen/maand (plus een trits aan vergoedingen) voor een zetel in het congres zonder werk...Puik, die politieke elite daar.

 

De Staat verliest minimaal 26 miljard; wat ze never nooit meer terugkrijgt na de bankenredding. Gezondheids- en onderwijsbudgetten moesten daardoor gekort worden. De Bank of Spain heeft diverse malen berichten genegeerd, waarbij werd gemeld, dat het mgt. van Bankia ‘’brood voor vandaag en honger voor morgen’’ zou zijn. De reguliere inspecties hebben maanden voor de beursgang nog eens gewezen op de zeer zwakke situatie van Bankia. Maar niemand greep in.

 

In de provincie Murcia zijn, aldus de krant La Verdad – ruim 240 illegale autowerkplaatsen aan het werk. 139 zaken zijn thans geopend dit jaar, en nog maar 40 kregen een boete. In Alicante ‘’jagen’’ politie en Guardia Civiel – aldus Informacion – dagelijks op 8 dronken of gedrogeerde chauffeurs. In een jaar werden 3042 zaken voor het gerechtshof gebracht.

 

Gelukkig, eindelijk wordt in Toro de la Vega niet meer het beruchte stieren’’feest’’ gehouden, waarbij de stier op gruwelijke wijzen met lansen wordt gedood, nadat hij opgejaagd werd door honderden sukkels.  In mei besloot de regering van de deelstaat Castilla y Leon dat het maar afgelopen moest zijn met deze barbaarse gewoonte, die dateert uit de Middeleeuwen, onder nationale en internationale druk. Het zou ook niet meer passen bij normen en waarden van de Spaanse samenleving. Eindelijk.

En bovendien is het toch werkelijk te zot voor worden, dat de EU dit soort ‘’leukigheden’’ en Spaanse stierenfokkers (t.b.v. stierengevechten) jaarlijks subsidieert met 130 miljoen (nog steeds!). De partij die vecht voor dierenrechten, Pacma, krijgt steeds meer voet aan de grond. Politiek huppelen ze nog achteraan; ook al kregen ze veel stemmen, een zetel in het Congres hebben ze nog niet. Ook al loopt men in Spanje dan 20 jaar achter, rechten voor de dieren vinden steeds meer gehoor en langzaam wijzigt het klimaat hier. Ruim 86% van de Spanjaarden wil meer bescherming voor (huis-)dieren en ook de straffen voor mishandeling zijn harder geworden. Goed zo. Het gaat langzaam de goede kant op.