Spanje Nieuws

Politiek, watertekort, staatshulp en zo voorts

Luis de Guindos/MvEZ hekelt de politieke impasse van de politieke partijen – is ie zelf ook een lid van – die zorgt voor extra lasten voor de economie. Budget moet omhoog, en het tekort wordt nog groter. Ach, zelf blijven ze fijn doorbetaald, de bevolking mag straks weer bloeden.

 

Spanje vreest voor een uitvalsbasis van IS om Al Andalus aan te vallen (het Zuiden van Spanje dus); er is sprake van potentieel gevaar.   

 

La Verdad in Murcia kopt, dat het Ministerie urgente bewatering heeft bevolen en de 3 ontziltingsinstallaties op volle kracht laat werken. Men – de boeren - hoopt op 100 hm3 water extra tot komend voorjaar. Of het genoeg is? Onzeker. Ook de ontziltingsinstallatie in Torrevieja/Alicante gaat haar output verdubbelen naar 80 hm. Wanneer gaan golfbanen over op kunstgras?

 

De Spaanse staatsschuld steeg naar 100.6% van het BNP. 1.106 triljoen Euro. En natuurlijk zijn de regio’s schuld...Die hebben nl hun schulden verviervoudigd omdat er geen regering is. Onzinkletsverhaal. Voor 2016 deugde het ook al niet. Maar goed, feit is, dat de schulden van de regio’s van 61 miljard in 2007 tot 273 miljard per juni 2016 zijn gestegen (dat is dus ruim 25% van het BNP)....Alleen vooraan natuurlijk door Catalonië  en Valencia. De rest? Regering...

 

Ondertussen gaan de Spaanse – en de Franse – regering gewoon door met bedrijven te redden die het zelf niet kunnen....Nu weer ACS, bezit van F. Perez; een buitengewoon rijke en machtige ondernemer, die meestal zijn zin krijgt. 500 miljoen aan publieke gelden krijgt ACS. Nadat de Spaanse Staat een betaling van 1,3 miljard Euro betaalde voor het flut project Castor (onderwater gas opslag) en ook de regering van Murcia hem nog eens 1 miljoen betaalde voor een ontziltingsfabriek, kreeg hij bovendien nog eens 485 miljoen voor de AVE-(snelle-) spoorverbinding naar Frankrijk. Hij wint dus weer; samen gaan Spanje en Frankrijk een tunnel ‘’redden’’ die beide landen verbindt voor de AVE, nadat TP Ferro faillissement vroeg. Het private bedrijf welk participeerde bij ACS en Eiffage...

 

Het graaien gaat gewoon door. De onafhankelijke autoriteit voor fiscale verantwoordelijkheid ziet een continu tekort van 1,5% van het BNP voor de komende 5 -6 jaar; een structureel tekort van 15 – 17 miljard. Betaling van alle staatspensioenen (voor al die puike topflopambtenaren, ex-presidenten en zo voorts...) kost Spanje 12% van het BNP, zijnde 30% van de totale publieke uitgaven. 1 op de 4 Spanjaarden krijgt een pensioen – hoe klein ook – als enige bron van inkomen. Die snel opdroogt..

 

Die Bloody Blits toch! Volgens InSpanje blijken in bekende kustplaatsen waar veel Britten verblijven, problemen de pan uit te rijzen. Hotels zijn het slachtoffer van valse aangiften, en de schade loopt in de miljoenen. Britse advocaten animeren Britse toeristen, om vooral valse aangiften te doen (no cure no pay, dan weet je’t wel); opdat zij achteraf van touroperators het volle pond van het verblijf teruggestort krijgen.  Een meerderheid van de Britten blijkt zo geld terug gekregen te hebben van de touroperator. De fraude is thans zo groot, dat enkele hotels in o.a. Benidorm contracten met deze touroperators hebben opgezegd. Volgens de hotelbranchevereniging Hosbec is de schade sterk oplopend. De praktijk wordt als immoreel en ‘’grenzend aan een delict’’ betitelt. Nieuw is dit gebeuren niet, maar via internet en social media blijkt deze praktijk op grote schaal plaats te vinden.

 

Recent is de laatste fase van de Sagrada Familia van Gaudi gepresenteerd. In Barcelona. Ze bestaat uit de bouw van 6 enorme torens, volgens het originele ontwerp. Als deze afgebouwd zijn, zal de SF eindelijk klaar zijn. Verwacht wordt dit rond 2026.