Spanje Nieuws

Ego, onafhankelijkheid, privacy en zo

Wederom het zoveelste bewijs van ego boven land/burgerbelang: Sanchez, PSOE-leider, verdomd het om af te treden, nadat een meerderheid van zijn partij de steun had ingetrokken. De partij breekt uit elkaar, maar hij peinst er niet over, om zijn positie af te staan. Ze zullen hem eruit moeten gooien, en liefst snel ook.

 

Potverdrie, die gekke Catalanen weer; nu zijn ze bezig met de ontwikkeling van een identiteitskaart. Reserveren ze 9 miljoen voor (te ontvangen van Madrid???). Het papier geeft toegang tot fiscale gegevens en Catalaanse gezondheidszorg. Er komt voorlopige regelgeving over rechten/plichten van het hebben van de Catalaanse nationaliteit. Ingangsdatum; bij Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring. Spanjaarden die in Catalonië wonen, komen in aanmerking voor zo’n ID-kaart. En diegenen, die elders wonen, maar wel in Catalonië zijn geboren of woonden voor bepaalde tijd. En kinderen van een een Catalaanse moeder/vader...En gelukkig hoeft men geen afstand te doen van de Spaanse nationaliteit. Van 2 walletjes willen eten, is dat vlg. mij...En ja hoor, een eenzijdig referendum wordt September 2017 gehouden. Om echt onafhankelijk te worden. Illegaal. Ondertussen geld uit Madrid blijven ontvangen? Boeven!

 

Informacion in Alicante meldt, dat de Belastingdienst met drones illegaal gebouwen/verbouwingen in 40 gemeentes onderzoekt. Pardon? Waar blijft mijn privacy?

 

Spanje is bereid, om bij een echte Brexit Gibraltar de co-soevereiniteit te gunnen om ze te behoeden voor de Brexit gevolgen. De bewoners van Gibraltar zouden dan de dubbele nationaliteit krijgen en het statuut van autonomie met recht op eigen bestuur (zoals nu).

 

Provincie Alicante houdt tot 2018 de bescherming van oogsten aan; ofwel het droogte-decreet blijft van kracht, en de ontziltingsinstallaties gaan water van Alicante naar Taibilla, Elche, Crevillente en Aspe leveren. Maar da’s duur water. Nu maar hopen, dat ‘’onze’’ Riegos-(water) coöperatie niet ons water doorverkoopt en duur zouter water ervoor terugkoopt.

 

Elke Spaanse burger moet 378 dagen werken om de publieke (staats-) schuld af te betalen....Niet dat men bang is voor de schuld onhoudbaar wordt, maar voorlopig voorziet men pas over 16 jaar een daling naar de EU-norm van 60%...9 jaar geleden bedroeg de schuld 35% van het BNP, nu is het ruim 100%...

 

Jet2 wil Alicante als weekendbestemming promoten...Zolang de BB’s nog niet ‘’Brexit’’ zijn? Goedkope vluchten gaan vanaf diverse steden naar Alicante vliegen. In het weekend moet je er dus niet meer zijn, als je tenminste niet overspoeld wilt worden van BB’s uit Birmingham, Edinburgh, East Midlands, Glasgow, Leeds, Manchester, Newcastle en Belfast (Ierland).

 

Een Chinese groep heeft de vuilnisophaaldienst/onderhoud van openbaar groen Urbaser in 50 Spaanse steden overgenomen, de verkoop aan Firion Investment leverde een bedrag op van 1.164 – 1.399 miljard op.

 

Spaanse gepensioneerden reizen nauwelijks naar het buitenland en zijn zuiniger. 94% kiest voor een binnenlandse vakantie met een gemiddelde van 29 Euro/dag aan uitgaven (9,4 Euro lager dan het EU-gemiddelde). Maar Spanje ontvangt wel het hoogste aantal aan toeristen, gevolgd door Frankrijk en Italië.

 

Ongelofelijk; er is crisis in de regering van de Balearen, omdat de aanklacht tegen opperboef/ex-regeringsleider Jaume Matas is teruggetrokken. Hij bood nl veel geld, als hij maar niet de gevangenis in hoefde....Het besluit van de Advocatuur op de Balearen is niet echt goed gevallen....Maar heb je geld, macht of connecties, kan alles hier kennelijk. En ondertussen roept het Hoger Gerechtshof van Murcia om meer juridische mankracht om corruptie sterker te bestrijden...’’politici  respecteren soms niet hun eigen regels, terwijl ze de burgers hier wel aan willen houden’’ aldus de president van het Gerechtshof...

 

De 65 voormalige directeuren/managers van Caja Madrid en Bankia zaten op de beklaagdenbank in het Nationale Gerechtshof, en gebruikten de laatste uren daarvoor voor het terugstorten van geld, via fraude en zo weggefrutselt tussen 2003 en 2013; waaronder Miguel Blesa, die vervolgens in de krant klaagt dat hij helemaal blut is en nu zelf het huishoudelijk werk moet doen... Hij moest (maar?) 436.000 terugstorten (uitgegeven via de zogenaamde zwarte creditcard). En wat heeft Rodrigo Rato (ex IMF, MvF en Bankia-boef) betaalt? Tja...Ruim 1,258 miljard heeft het Gerechtshof thans teruggekregen (wat doen ze ermee??)

 

De voormalig president van de Diputacion Alicante (een zoveelste onzin-bestuurslaag), Ripoll ontkende de beschuldiging over onderhands ‘’handjeklap’’ via 2 appartementen om daarmee de vuilophaaldienst in Vega Baja toe te staan....Maar al die kosten en hoe hij dan aan zijn flats kwam? Kon ie niet uitleggen.

 

De belastingdienst gaat alsnog de 30.000 ‘’belastingbetalers’’ onderzoeken, die in 2012 gebruik maakten van de genereuze fiscale amnestie door Rajoy/PP. Ze hoefden maar 10% te betalen over hun verborgen rijkdom (niet te controleren en niet nodig om te specificeren destijds); en nu wil men er toch induiken, of niet nog meer is ‘’verborgen’’. 40 miljard was destijds ‘’ontdekt’’. Lena vermoedt, dat een veelvoud hiervan nog stiekem in  belastingparadijzen of fiscale constructen zoals Panama/Bahamas papers ligt...

 

Het blijven boeven. Die BB’s. Nu wil Easyjet een bilateraaltje sluiten met de EU en het VK. De algemene directeur voor Spanje, Portugal en Nederland, Gandara, wil een speciaal luchtvaartverdrag om de effecten van Brexit te ontlopen, en omschrijft de huidige situatie als ‘’onzeker’’. Dank je de koekoek, moet je bij Tante May zijn, die treuzelt omdat ze niet weet wat ze moet doen! Maar nu weer willen bypassen? Not very nice, chap!  Wel typisch Brits. En Spanje wil graag meer vluchten...

 

De PP heeft een voorstel van Podemos in de Senaat afgewezen om tegen energie-armoede te vechten. De 1e Kamer stemde tegen het voorstel en blijft van mening, dat het aan de regering is, om maatregelen te nemen om de meest kwetsbare burgers te beschermen...