Spanje Nieuws

Politiek, corruptie, mobieltjes en werkloosheid

Brussel schrapt plannen voor de spoorverbinding tussen Alicante en Murcia uit haar strategische plannen. Deze verbinding zou maar 8000 passagiers/dag vervoeren en is niet elektrisch...

 

Sanchez van PSOE is afgetreden. Partij hopeloos verdeeld. Rajoy/PP zou hier garen kunnen spinnen en bij de 3e verkiezing onbedoeld door dit PSOE-geklungel aan de macht kunnen blijven. Vandaag dreigt Rajoy/PP zelfs, dat hij de stemonthouding van de PSOE niet accepteert. Hij eist, dat de PSOE het budget goedkeurt en hem laat regeren.  Chantage van de boevenpartij. Ruim 90% van de Spanjaarden is dit politieke gedonder helemaal beu. Maar of ze daardoor anders stemmen?

 

De Gürtel-zaak is weer gestart. Correa, de ‘’baas’’ van het corrupte spul, is bereid om samen te werken met justitie, waarbij een 50 tal PP-politici op de bank zitten....En hij wil graag 2,2 mio terugbetalen (die hij in Zwitserland had verborgen), als hij maar niet lang (of helemaal niet) hoeft te zitten.  Ik zie het nog voor me...Rechter Garzon in februari 2009; start van de grote operatie, om het corrupte netwerk van Francisco Camps, Rita Barbera en tig anderen te ontmaskeren. Rajoy en deze lieden vonden destijds, dat ze werden geslachtofferd. Natuurlijk. En ook Rato (ex IMF en MvF) vindt, dat hem niets te verwijten viel inzake de credit card affaire; immers, dat was onderdeel van zijn salaris. Oh ja, en in Alicante zijn duizenden handtekeningen gezet onder een procedure, om Francisco Camps aan te klagen voor plagiaat bij zijn afstudeerscriptie...Vervelend, toch. El Pais en El Mundo melden, dat de PP de Gürtel- en andere rechtszaken willen laten annuleren...Is onwelgevallig.

 

Bijna 42% van de werklozen hier ontvangt geen uitkering. Ruim 3.7 miljoen werklozen zijn nu geboekt; de hausse in werk gedurende de zomertijd is weer over. Ruim 17 miljoen werkenden  betalen premie aan Social Seguridad (voor pensioen/uitkeringen).  De Katholieke Kerk kost de Staat bijna 250 miljoen/jaar. Als gevolg van de verlenging van een akkoord met het Vaticaan in 1986; een verdubbeling van de kosten voor religieuze instituten over de rug van de belastingbetaler. 6x meer dan voor sociale uitgaven...Je zou bijna denken, dat het dus heel slecht hier gaat. ....Ware het niet dat  50% van de 11-jarigen een smartphone heeft, bij 15 jarigen is dat al 93%. Waar is de tijd van spelen/communiceren en gezelligheid gebleven? En waarvan worden deze phones & abonnementen betaald? Kennelijk wordt volop zwart gewerkt/verdiend...

 

De Brexit zou wel eens goed kunnen uitpakken voor de Spaanse gezondheidszorg. Want de Nationale Gezondheidsorganisatie NHS zal niet meer afhankelijk willen zijn van ‘’overzeese artsen’’ nadat het VK Europa heeft verlaten; het moet zichzelf voorzien van goed personeel. Men wil natuurlijk de uitmuntende buitenlandse artsen wel liefst houden, maar ja, het zou niet fair zijn, om artsen te importeren uit ‘’armere’’ landen terwijl in eigen land afgestudeerden worden afgewezen voor een medicijnenstudie...Bloody Blits. Maar ik hoop dat die jongelui terugkomen. Hard nodig hier.

 

Ach guttegut, omdat er geen regering is, die geen budget kan vaststellen, kan het leger geen contracten sluiten/vernieuwen voor schoonmaak. Moeten nu de rekruten doen. Dat schoonmaken. Ik zou zeggen, hebben ze tenminste nog iets te doen...

 

Boeren in Murcia hebben hun teeltplannen met 50% verlaagd door gebrek aan water. Triest.

 

Voormalig Spaanse Koning Juan Carlos zou aan de vakbond Manos Limpios (= schone handen) 2 miljoen Euro hebben geboden, als men de aanklacht tegen zijn dochter prinses Cristina in de corruptiezaak Noos zou laten vallen. Deze vakbond werd ooit opgericht om op te komen voor belangen van ambtenaren. En om tegen corruptie te strijden. Zij was de enige aanklager tegen dochterlief...De markies van Mondejar zou het voorstel aan Bernad gedaan hebben (de oprichter van de vakbond). Die zit thans in de gevangenis, op verdenking van chantage...Want voor 3 miljoen wilde hij de zaak wel laten vallen. Geld maakt alles vloeibaar....Nou ja, bijna dan.

 

In Cantabrië en Asturië zijn deze zomer extreem dunne beren gevonden, aldus het Fonds voor de bescherming van wilde dieren (Fapas). Gevolg van ongunstige weeromstandigheden; de kersen kwamen laat. Veel bijenstokken bleken beschadigd (= nodig voor o.a. proteïne via de larven); de extreme droge zomer zorgde voor minder insecten en wild fruit, zoals cranberry, appels, bosbessen.  En dit heeft grote gevolgen voor het leefgebied van de beren. Gelukkig blijken veel mensen nogal wat gebieden in de bergen te hebben verlaten, en in de verlaten boomgaarden blijken gelukkig nogal wat appels, peren, kersen, hazelnoten en vijgen beschikbaar.

 

Het regionale ministerie voor milieu (gecontroleerd door de partij Compromis) van Valencia heeft het grootste investeringsproject van een Brits conglomeraat Intu-Eurofund  in Spanje afgewezen; men wilde een winkelcentrum bouwen. Het plan voor een mediterrane haven en een enorm commercieel- en welzijns-complex in de buurt van Valencia; een bedrag van ca. 860 miljoen komt er niet. Tenzij....men kan nog in hoger beroep gaan bij het regionaal ministerie voor huisvesting en publieke werken (in handen van de PP), maar het zal lastig zijn, dit alsnog goed te keuren na dit vernietigende rapport. Hoewel...er is ook nog een gang naar de rechter mogelijk, omdat de Britten stellen, dat ze nu al jaren bezig zijn en 40 ‘’wel ok’’ rapporten hebben en 1 miljoen als garantie hebben neergelegd. What’s it gonna be, boys?

 

Spanje zal mogelijk meer last krijgen van de Brexit dan andere landen, omdat het land zo afhankelijk is van toerisme en de financiële sector, maar ook van telecommunicatie en vakantiehuizenmarkt, aldus de Bank of Spain. De Britse economie representeert 21% van het totale inkomen voor de Spaanse toeristensector. Tijd voor strategie-herziening en werven van nieuwe inkomsten?

 

Puigdemont van Catalonië sprak in het regionale parlement; een referendum komt er in september 2017. Het was eerst gezien als een handreiking naar de radicale CUP-partij, maar die werd tegelijkertijd gewaarschuwd, dat ze niet moesten denken aan een goedkeuring van het Catalaanse budget; want dan zouden er vervroegde verkiezingen komen en zou het onafhankelijkheidsproject stopgezet worden. Huh? En naar de centrale regering in Madrid riep hij, dat het beter was, om in te stemmen met een referendum. Zo deze toestemming er overigens niet komt, zou dat ‘’zijn’’ proces niet belemmeren en gaat hij door. Nou ja, zeg, met de dag worden ze gekker, daar.