Spanje Nieuws

Dinero, dinero, app en belabberd onderwijsniveau

Ja, ja, ze buitelen over elkaar heen, die zakenboeven, die aangeklaagd zijn in de corruptie zaak Gürtel. Gordon kreeg van de burgemeester van Majadahonda wel 150.000 zwart geld voor een onroerend-goed dealtje. Correa – ook zo’n boef – betaalde 300.000 om een bouwproject van 5 miljoen in handen te krijgen.

 

Stieglitz, de Nobelprijswinnaar Economie in 2001 presenteerde in Barcelona zijn boek ‘’The Euro’’ en stelde en passant vast, dat een onafhankelijk Catalonië theoretisch economisch levensvatbaar zou kunnen zijn...Kleine landen, zoals IJsland, kunnen sneller en beter herstellen van financiële/economische crises dan grotere landen, is zijn stelling.

 

Het Gemeentehuis van Alicante heeft een achterstand voor bouwvergunningen, goed voor 52 miljoen, weg te werken....En dat betekent ook nog een strop van 2 miljoen aan belasting hierover. Laten ze eens werken voor hun geld!

 

Linkmiechel Diaz Ferran, voormalig adviseur voor Bank Caja Madrid inviteerde met zijn ‘’zwarte credit card’’ gasten met de uitspraak ‘’Caja Madrid nodigt u uit’’ in zijn restaurant. Ruim 10.500 haalde hij zo binnen, zijnde ‘’representatiekosten’’. Heerlijk, die creativiteit!

 

Een van de 3 werknemers krijgt minder dan het minimumloon. Eigenlijk is het ruim 35%; 5,5 miljoen werknemers (655,20/maand, in 14 uitbetalingen). Schril contract met honderden belastingontwijk-rijken. In hetzelfde land. In Andalusië is inmiddels een akkoord voor een 35-urige ‘’werk’’ week voor ambtenaren ingesteld. Voor de meest beschermde, van voordelen en extra vergoedingen (voor o.a. gebruik van de PC...) groep werknemers?

 

Ruim 30 banken – 95% van de markt – hebben zich verenigd om BIZUM op te richten; direct geld transfer via smartphones voor personen; geen cash gedoe meer en via veilig transfer (banknummer blijft geheim). Je hoeft alleen naar je bankrekening te gaan en de zaak is zo geregeld. Met een app. Gratis bij een 16-tal banken, waaronder BBVA, Santander, Sabadell, Bankia, Banca Popular, en zo voorts. Niet dat ik snap hoe dit werkt. Maar goed, ik heb dan ook geen smartphone, noch een app.

 

Madrid gaat in 2018 het verkeer door het stadscentrum beperken.

 

En tot slot meldt Diario de Mallorca dat studenten op de Balearen het meest belabberde onderwijsniveau hebben in Europa. Het laagste aantal 15 – 18 jarigen studeert daar. Oeps.