Spanje Nieuws

Bloed & fruit; jacht & droogte en elektra

Zwarte dag.... In de Spaanse noordoostelijke regio Catalonië is het verbod op stierenvechten opgeheven. Dat heeft het Constitutioneel Hof in Madrid donderdag bepaald, meldt persbureau AFP.In juli 2010 stemde het parlement van de regio Catalonië vóór een verbod op de eeuwenoude traditie. In 2012 trad het verbod in werking. Volgens het Hof in Madrid heeft het parlement destijds echter gehandeld buiten de eigen rechtsbevoegdheid:

 

Op de wereld-borstkanker dag opent de krant La Razon met een grote roze strik; Diario Sur van Malaga meldt, dat 82% van borstkanker-gevallen thans genezen kunnen worden in Malaga. De oncologen streven naar 90% binnen 5 jaar.

 

Oeps, Informacion in Alicante toont een foto van het Bloedtransfusiecentrum aldaar. De zakken met bloed worden in dezelfde diepvries als fruit gestopt...

 

Spanje is nr. 2 als het gaat om grootste wapenexporteurs in de wereld, en een van de EU landen met de meeste beperkingen als het gaat over gebruik van wapens. Maar 8000 Spanjaarden hebben een wapenlicentie. Met overal ‘’coto de caza’’ ofwel  jachtgebied?...En potverdrie, laat nu de droogte ook nog ervoor zorgen, dat die jagers maar schamele prooi vinden...En ‘’tak van sport’’ die wel 60 miljoen/jaar oplevert. Alleen al in de provincie Alicante. Ik stel voor dat jagers grootschalig waterprojecten organiseren...

 

 El Pais schrijft over een startup, genaamd Prelude, die geboortes aanbiedt zonder seks; of te wel, geassisteerde in vitro bevruchting. Gebaseerd in Silicon Valley, denkt de Spaans-Argentijnse business man Varsavsky dat seks niet de beste manier is om nieuw leven te stichten.

 

De regering heeft aan Brussel gemeld, dat de pensioenpot nog maar goed is voor 1 jaar....En dat het tekort ruim 35 miljard bedraagt over 2016/2017. Niet best...En natuurlijk worden weer beloftes gedaan; wel 400.000 nieuwe banen komen er volgend jaar. Huh?

 

Je hoeft je niet te vervelen met de Spaanse kranten…Elke dag is er volop ‘’oude’’ roddel in nieuwe zakken. Oh pardon, kranten dus. De Bank of Spain was er al op tegen, om Bankia naar de beurs te laten gaan; het zou teveel verlies voor de belastingbetaler opleveren. Want men wist al dat het bankenhuis een ongelukkige ‘’zieke’’ was. Sterker nog, men adviseerde, om die handel z.s.m. te verkopen om een faillissement over de rug van burgers te voorkomen. Maar nee hoor, het ging door. Rato verrijkte zich nog meer. En de burger betaalt het gelag. Waar heb je zo’n Bank of Spain dan voor? Nergens voor, kennelijk. En wat doet men met deze kennis? Nog meer niks.

 

De Catalaanse Hoge Raad sleept Mas voor het gerecht voor ongehoorzaamheid en breuk van publieke dienst. Niet voor andere zaken, die WEL gevangenisstraf opleveren....E.e.a. heeft betrekking op de illegale onafhankelijkheids-consultatie van 9 november 2015. Maar ook al wordt hij met zijn trawanten veroordeeld, de gevangenis hoeft hij niet in. Hooguit kan hem verboden worden, publieke functies uit te oefenen.

 

En het moddergooien gaat door...de PP corruptiezaak Gürtel. Correa bevestigd, dat dit overigens niet alleen voor PP-politici van toepassing is. Iedereen deed/doet het. Elke dag komen meer details naar voren, meer smerigheden. Of het nou gaat om omkoping, het sjoemelen met overheidsaanbestedingen, misbruik van ‘’blanco’’ credit cards, noem het, en het is er. En toch blijft Rajoy beweren, dat hij door moet met regeren. Desnoods met een minderheidsregering. Pardon?

 

Krant ABC vertoont een foto van een stierengevecht en meldt, dat ADIF – zeg maar de publieke Spaanse Prorail – verplicht was, om publiciteit voor dit soort gevechten in Catalonië op de treinstations van Barcelona en Tarragona toe te staan. Inmiddels heeft ADIF een rectificatie gedaan en verwees naar een fout van een medewerker, die zijn verantwoordelijkheden duidelijk overschreed.

 

Spanje voert tot eind 2018 de smart meter verplicht in. Als zijnde een EU-regel. Voor alle burgers dan. Want industrie en grootverbruikers hoeven dus niet. Nee, alleen de burger wordt met deze onzin belast. Nooit heeft Spanje echter – in tegenstelling tot andere EU landen – de moeite genomen om een economische haalbaarheidsstudie te doen naar kosten/baten voor dit systeem. Waarom zou je ok, Iberdrola en consorten verdienen er immers dik aan, evenals de staat, want de energieprijs zelf maakt maar 35% uit van de totale energierekening.....En afgezien van de regulering van uitvoerende partijen, wordt ook aan 3en het recht tot meter data collectie toegestaan! De keus van de klant, om ofwel een huurmeter te accepteren tegen een vast tarief of een eigen meter te installeren is zogenaamd legaal recht in Spanje. Op papier. Want of je wilt of niet, die smart meter met privacy-schending en straling zal er komen. EU regel, nietwaar? Minimale eisen voor zo’n meter? Bestaan niet. Toets functionaliteit? Hoeft niet. Korting? 0. Levensduur? Misschien 15 jaar? Voordeel? Onbekend. Energiebesparing? Onbekend. Betere verdeling van piekbelasting? Niet onderzocht, noch aangetoond.  In NL heeft men in 2010 als gevolg van deze EU-beslissing een uitvoerige kosten/batenanalyse doorgevoerd. Resultaat? Consumenten mogen zelf – vrijwillig – kiezen of ze zo’n smartmeter willen. Wil je weten hoe het in andere landen hiermee zit? Kijk dan:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A52014SC0188