Spanje Nieuws

droogte en gesjoemel en zo

De halve provincie Alicantie zit met een droogte-waarschuwing, ondanks de – veel te minimale – regenval van de afgelopen week. Met name Marina Alta/Baja en Vinalopo zitten thans in een noodsituatie-fase. Ernstig.

 

Keus tussen 2 kwaden; ofwel steun geven aan aartsrivaal Rajoy of verantwoordelijk worden voor 3e verkiezingen. Dus koos de PSOE voor het 1e. Rajoy-boef mag weer regeren. Met zijn corrupte PP. Minderheidsregering. Voor elk besluit dus andere partijen nodig. Ongelofelijk. Dat die 3 anderen zich niet hebben samen gesloten. Maar wellicht biedt deze optie nu toch een mogelijkheid, om bij bepaalde thema’s te scoren.

 

De ongelijkheid en armoede in Spanje kunnen alleen maar opgeheven worden als er een ander economisch model komt. Meerdere experts geven aan, dat de Spaanse economie zwak is met een onevenwichtige verdeling arm/rijk. De afgelopen 30 jaar heeft Links zich steeds defensief tegenover neo-liberalisme opgesteld. Maar door de crisis lijkt dit verzet uitgeput. En de crisis is niet alleen economisch, maar vooral systematisch.  Het land is een van de meest ‘’unfaire’’ landen in de EU, alleen Bulgarije en Litouwen zijn nog slechter eraan toe. Helaas...de armoede in Spanje blijkt de laatste structureel en echt antwoord of wijziging van koers is vooralsnog niet te zien.

 

Onbegrijpelijk; het Civiele Register te Denia heeft een getrouwd lesbisch stel geweigerd, hun zoon te registereren. De zwangerschap moest gecertificeerd worden als ‘’geassisteerde zwangerschap’’. Het stel had eerder al zonder problemen 2 zonen geregistreerd. Over willekeur gesproken.

 

Ook Spanje heeft een lening met een looptijd van 50 jaar uitgegeven tegen 2,699% voor 1,126 miljard Euro. Een lange looptijd zal steeds ‘’normaler’’ worden, gezien de levensverwachtingen...

 

Het Constitutionele Hof heeft het Catalaanse veto tegen stierenvechten verworpen. Want het is cultureel erfgoed. Barbaars en achterlijk.

 

Hoe kan het toch, dat de ‘’piggybank’’ (= social seguridad tegoeden) in 5 jaar bijna opgeraakt zijn? Zonder enige twijfel is het Louis de Guindos, die boef, die ervoor gezorgd heeft en ondertussen van alles heeft lopen roepen wat niet waar was. Eerder was hij gevraagd, hoe het  pensioensysteem gegarandeerd kon worden en toen meldde hij, dat dit kon door meer economische groei en meer werkgelegenheid. Huh?? Wanneer begint dat? Wat hij vermeed te zeggen, was dat het BNP is gezakt de afgelopen 4 jaar en dat Social Seguritad de tegoeden heeft opgevreten. Door wanbestuur, geldsmijterij, corruptie en nog zo wat zaken, vult Lena aan....