Spanje Nieuws

Boeven regeren; corruptie en democratie

En dan zijn de Duitsers ontstemd over weer een verhoging van hun stroomtarief? Hier weten ze er ook wat van. In oktober een stijging van 8%. Waarvoor? Tja.

 

Als het zo doorgaat zoals het gaat, dan wordt op termijn 1/3 van Spanje een droge boel, zoals de woestijn van Tabernas bij Almeria. Als tenminste niet de CO2 uitstoot drastisch wordt beperkt. Niet een Bijbelse voorspelling, maar de conclusie van een studie over de impact van klimaatverandering in het Mediterrane Bassin. Er trad nauwelijks verandering op in de afgelopen 10.000 jaar, maar dat zou wel eens snel kunnen veranderen. E.e.a. werd gepubliceerd in Science. Het Mediterrane gebied gaat sterker opwarmen dan de rest van de wereld. Sinds de industriële revolutie was de temperatuurstijging al plus 0,85 graden Celsius in de rest v/d wereld, hier wel 1,3 graden Celsius. En een dergelijk grote verandering gedurende deze eeuw, is nooit eerder hier geconstateerd. Ook al worden de Parijse klimaatdoelen gerealiseerd, zullen bomen en vegetatie verder naar het Noorden te zien zijn. Want voor dit gebied zou het plus 3graden betekenen, da’s ongeveer zoiets als het klimaat van het Marokkaanse Casablanca naar Madrid verplaatsen.

 

Boef Rajoy mag dus weer regeren. Minderheid, dus voor elk besluit moet hij coalitie zien te vinden. Terwijl economisch gezien de zaken prima zonder de regering verliepen, en de groei ruim 3,2% bedroeg – top in Europa. Maar ja, dan heb je nog wel een staatschuld, groter dan 100% van het BNP, en een begrotingstekort ruim boven de EU-norm van 3%. Dus moet er ca. 5,5 miljard bezuinigd worden. En de werkloosheid? Is ook nog altijd schrikbarend hoog. Tweedeling arm/rijk? Nergens zo groot als in Spanje. Maar de PSOE wil geen korting op pensioenen; wel een hoger minimumloon en gratis gezondheidszorg. En dan Catalonië: de roep om onafhankelijkheid werd de afgelopen 5 jaar steeds luider. Rajoy weigerde enige speelruimte. Ciudadanos en PSOE zien ook niks in afscheiding. Podemos wel. De Catalanen zijn al op weg en gaan 2017 weer een referendum houden. Rajoy zal ‘’iets’’ moeten doen om het probleem op te lossen.

 

Spanje is volgens Transparancy International het meest corrupte land in de EU. Oeps. Podemos en Ciudadanos vallen de PP van Rajoy hard aan en eisen corruptiebestrijding. Sorry, foutje, bedankt is niet voldoende. Daar moet dus wat mee gebeuren.  En ook met de vorming van het kabinet wordt het spannend; hij zal toch moeten vernieuwen, in plaats van zich alleen te omringen met getrouwe napraters. Kortom, het is de vraag, of Spanje/de burgers ‘’blij’’ moeten worden van deze flutoplossing.

 

De regering moet stoppen met het uitschrijven van tenders zonder enige publiciteit. Eist Brussel. Want het ontbreekt aan transparantie...zeker als je corruptie wilt tegengaan.

 

Zijn er te veel ambtenaren in Spanje? Dacht van wel. Ruim 3 miljoen ambtenaren ‘’werken’’ (meer of minder) volgens de statistieken. En dat kostte in 2015 ruim 11% van het BNP; ruim 110 miljard. Als je dit verdeelt over de ruim 3 miljoen ambtenaren, kom je op een gemiddeld salaris van 36.600; ruim 10.000 meer dan het gemiddelde salaris in Spanje. Juist. En dan heb ik het nog niet over extra bonussen voor op tijd komen of de computer gebruiken...Laat staan efficiency en servicegerichtheid. Uitzonderingen daargelaten.

 

Ze houden hier maar een rare definitie van democratie op na; Volgens de krant El Pais zal de partij PSOE de leden, die NEE zeiden tegen een nieuw Rajoy/PP regering een boete van 600,00 opleggen. Aan 15 leden. Zo worden rebellen de hoek in gedrukt/mond gesnoerd.

 

En wat doen die dekselse Catalanen? Ja hoor, El Pais meldt, dat de Catalaanse ‘’president’’ Puigdemont nu al Rajoy onder druk zet met zijn voorziene referendum; en hij heeft bovendien nog eens een 46 tal andere eisen...De brutalen hebben de halve wereld, nietwaar?