Spanje Nieuws

Oersaaie stilstand; achterstand voor vrouwen en gezond e...

Natuurlijk blinkt het nieuwe cabinet van PP/Rajoy niet uit door vernieuwing, noch spreekt daaruit de intentie tot compromissen, luisteren of samenwerken. En vooral het economisch herstel moet prioriteit krijgen, vindt ie. De Guindos van economie krijgt nog Industrie erbij; het ‘’wijsvingertje’’ en voormalig rechterhandje Saenz de Santamaria wordt opzij geschoven met ‘’coördinatie van ministers; publieke administratie en relatie met Catalonië’’. Dan komt er een nieuwe minister voor energie, toerisme en digitale agenda. Montoro blijft op financiën. Ach, maakt niks uit, de afgelopen 10 maanden kon het land prima zonder regering; had je ook zo kunnen laten...want het schijnheilige geroep van Rajoy aan zijn ministersploeg om meer dialoog en samenwerkingsverbanden? Wassen neus.

 

Ciudadanos uit kritiek; een regering die goed is voor de PP, maar niet voor Spanje. Lafbekken! Ze hadden toch zelf samen met Podemos en PSOE de PP eruit kunnen gooien? Maar nee, men wil niet regeren. Wa’s dat nou voor een slappe-hap-oppositie? Oh ja, en binnenkort komt de regering met 150 maatregelen. Waar zijn die x-tal (ik ben de tel kwijt, sorry) maatregelen tegen werkloosheid, en verbetering van economie? Oh, dat zijn oude koeien. In de sloot of in de droge rivierbedding dan...

 

De Generalitat van Valencia (de regering zeg maar) heeft beloofd, dat Britse toeristen de gastvrijheid van publieke diensten ALTIJD zullen behouden, inclusief toegang tot de gezondheidszorg. Aldus presi- Ximo Puig op het WTM. Nou, hoogst onwaarschijnlijk; want rechtstreeks discriminerend; want waarom alleen de Bloody Blits? En dan heeft deze regio ook nog het budget voor promotie van Spanje in Engeland verhoogd met 2,5 miljoen voor ‘’nieuwe strategieën 2017/2018’’ terwijl gezondheidszorg, onderwijs en watertekort toch om urgente maatregelen vragen maar geen geld voor zou zijn? Schande.

 

Het EU reddingsfonds eist van Spanje 1 miljard terug betreffende bank-assistentie. Laat Spanje dus achter met ruim 34,7 miljard aan schuld. Eigenlijk had de terugbetaling pas in 2022 moeten plaatsvinden. Maar daar wil men niet op wachten. Meten met meerdere maten; want Frankrijk - of andere landen - ontloopt de dans altijd!

 

Spaanse vrouwen verdienen nu, wat Spaanse mannen 10 jaar geleden verdienden...Spanje staat zo op nr. 6 van Europese landen, waar het grootste genderverschil heerst; onder Slovakije, Duitsland, Tsjechische Republiek, Oostenrijk en Estland. Daarnaast zijn de lonen met 28% gedaald; 4x harder dan het ‘’gemiddelde’’ van – 6,1%.

 

De Horeca in Andalusië moet verplicht gezonde menu’s in gevarieerde hoeveelheden voorschotelen met gratis glazen/kan water. Aldus een wetsvoorstel van de regionale overheid, dat bedoeld is, om gezond leven te realiseren met een uitgebalanceerde voeding. En vooral ook om obesitas in deze regio tegen te gaan.  Lena dunkt, dat gezonder ontbijt (in plaats van zoete koekjes en cakes) en minder snacks (tussen alle maaltijden door) met promotie van meer groente/fruit ook hard nodig is. Maar ja, wie is Lena....