Spanje Nieuws

Pensioenen in gevaar; misbruik en dreigement

Volgens experts moet de Social Seguridad (zeg maar voor pensioenen etc.) vanaf nu minstens 40 miljard aan inkomsten tot 2040 genereren; anders valt het pensioensysteem om. Voorlopig is het nog ‘’houdbaar’’, maar als zaken veranderen, zoals minder inkomsten (of een oneigenlijke greep in de kas door de PP vult Lena aan); dan moeten pensioenen verlaagd worden.

 

Spanje is nr. 2 in Europa met het hoogste aantal misbruik van werknemers; tijdelijke contracten, part time, via een agentschap en zonder basisrechten met ofwel vast of open eind contract; de internationale arbeidsmarktorganisatie ILO stelt, dat de voorkeur voor part time contracten al ruim 30 jaar prevaleert; toen begon de deregulatie van de arbeidsmarkt en het misbruik begon. Ook stelt de organisatie, dat het recht tot staken niet wordt gerespecteerd en dat oneigenlijk artikel 315.3 wordt toegepast door aanklagers om stakers of mensen die alleen maar informatie uitdelen, te ‘’criminaliseren’’. Nee, er zijn veel misstanden hier.

 

Het geld, welk de ECB uitgaf om de Spaanse banken te redden, had welgeteld 5,5 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen in Spanje kunnen creëren, aldus de politieke partij IU. Banken redden versus arbeidsplaatsen creëren; als we voor de banken gaan, kunnen we de term ‘’democratie’’ in Europa wel schudden, aldus C.S. Mato van de IU.

 

Rajoy krijgt te voelen, wat het is, om een minderheidsregering te hebben geforceerd. Alle oppositiepartijen in het Lagerhuis steunden het plan van de PSOE om de implementatie van de door de PP opgezette controversiële wetgeving voor educatie (LOMCE) te vertragen. Een van de meest gehekelde maatregelen daarin is de introductie van externe assessment via standardtests (beter bekend als revalidas) die door studenten gehaald moeten worden om hun schooldiploma te krijgen, ongeacht hoe goed ze het deden in de klas zelf. Voorlopig worden deze tests niet meer uitgevoerd.

 

Ambtenaren hoeven nog maar 35 uur te werken . Want het is hard werken hoor...Toen Joost zijn vergunning om groenafval te stoken wilde halen, moest hij wachten. Want een 2e persoon moest het formulier tekenen...Zo laat je zien, dat je 2 personen nodig hebt voor 1 flutpapiertje...

 

En wat nu weer? Op Mallorca is een bacterie ontdekt, die kersen en oleanders aantast. Komt vast ook over op het vasteland. Naast picudo (palmen/agaven); olijf-vreter en nog zo wat onleuk gespuis. Is maar goed, dat ik ideeën verzamel voor het tijdperk ‘’geen water/dus geen planten of geen planten vanwege plagen’'; creativiteit zat.

 

El Pais meldt, dat Podemos (protestpartij) thans de PSOE (socialisten) heeft overvleugelt. De kans, dat vele hervormingen door het parlement geloodst worden, acht men klein. En Rajoy lijkt al te willen onderhandelen over de pensioenen en dreigt met nieuwe verkiezingen, als zijn budget het niet haalt. De regering heeft kennelijk aan Brussel beloofd, nieuwe verkiezingen uit te schrijven in het voorjaar, als men het niet eens kan worden over nieuwe besparingen, om zo het deficit te reduceren.

 

Het gemeentehuis van Barcelona gaat door met een proef om contant-loze lokale valuta in te voeren in het arbeidersdistrict Besos. De bedoeling is, dat de valuta legaal wordt per 2019. De Bank of Spain heeft al gewaarschuwd dat dit besluit informeel, zonder legaal regelwerk of regulatie/supervisie niet deugt. Maar ze gaan toch door. Die Catalanen.

 

De krant Informacion in Alicante meldt, dat een aanpassing van de wet voorkomt, dat  arbitrair ‘’gebruik’’ van land  - om te voorkomen dat het plan RABASA (vestiging Ikea/commercieel centrum)  doorgedrukt wordt - verhinderd zal worden en dat men nog steeds in gesprek is met IKEA. Fijn, geen rekening houdend met bezwaren burgers en middenstand...