Spanje Nieuws

Tasjesdame dood; anderen door kou; belasting omhoog

Het moet niet veel gekker worden; La  Verdad in Murcia meldt, dat als gevolg van een nieuwe EU-regel het gebruik van ontzilt water voor landbouw-bewatering bedreigd wordt. Brussel zou meer controle op recycling van water bestuderen...

 

Murcia is overigens de eerste regio, die de belasting op solar energie – wanneer dit door een particulier of een bedrijf wordt opgewekt – opheft. Duizenden bedrijven zullen zo geen belasting hoeven te betalen.

 

En als we het toch over energie hebben; bureaucratie, politieke partijen en de grote elektra-bedrijven zijn thans onder vuur over de vraag, wie verantwoordelijk is voor Rosa, een 81 jarige mevrouw uit Reus, die stierf aan de gevolgen van een brandende kaars, die omviel en haar woning in brand zette; want ze had geen elektra...Een van de duizenden Spanjaarden, die in erbarmelijke omstandigheden leven. Ruim 5 miljoen mensen in Spanje zijn het slachtoffer van energie-armoede, wat leidt tot ruim 7000 doden per jaar. Door o.a. ziektes, ontstaan door te koude temperaturen; en veel depressie en andere mentale stoornissen, om er een paar te noemen. Het dodental is 6x hoger dan die door verkeersongevallen...Een gemiddeld gezin is bijna 1000,00/jaar kwijt aan gas/elektra. En tussen 2007 – 2014 bedroeg de verhoging van kosten 76%. ZESENZEVENTIG! Ruim 11% van de huishoudens krijgen het niet warm; nog niet op het minimum van de WHO-standaard (18 – 22). Maar ook andere onderzoeken laten zien, dat de index van energie-armoede verdrievoudigd is. De inkomensverschillen tussen rijk/arm, deels als gevolg van werkloosheid, stijgt hard. Het meest zijn huishoudens getroffen in Andalucia, Canarische Eilanden, Murcia. Bijna geen energie-armoede treedt op in Baskenland, Castilla & Leon en La Rioja.

 

Oh ja, en waar NL nu achter is: slimme meters zorgen nauwelijks voor meer dan 1% aan energiebesparing in huizen, maar hier dendert de Staat gewoon door, want Iberdrola en consorten moeten flink verdienen aan nieuwe contracten, want 90% van de huishoudens hebben een te laag contract van 3 kW. En dat moet dus opgehoogd worden naar tenminste 10 (want de 5.2 versie is niet meer beschikbaar). Kassa dus! En om dat te realiseren, mag je nog eens ruim 300,00 uitgeven aan het ‘’papier/regelwerk’’. Ordinair geldgepik is het. Heeft niets met energiebesparing te maken. Want de echt grote verbruikers? Dat is de industrie. En die krijgt zelfs subsidie voor energiegebruik. En gaat never nooit besparen zo. Schande.

 

De EC geeft dan wel geen boete aan Spanje, maar eist meer hervormingen. En Rajoy haast zich, om verhoging van belasting aan te kondigen. Liever niet de inkomstenbelasting of de BTW (VAT heet dat hier). Met zo min mogelijk politieke schade, wel te verstaan. En was het aandeel van bedrijfsbelasting in 2007 nog 4,1% van het BNP, in 2015 was het nog maar 1,9%. Vanwege veel ‘’uitzonderingen’’, genereuze afschrijvingspraktijken en het bundelen van subsidieaanvragen, naast een geweldige belasting-ontwijk-meld-campagne, die maar een 2,5 miljard opleverde, terwijl meer dan 25 miljard ‘’verborgen’’ bleef..Nu de bedrijfsbelasting verhogen, lijkt een idee, maar ook extra belasting heffen op alcohol, tabak en diesel. En daarnaast zou je natuurlijk nog kunnen besparen op bureaucratie/ambtenaren/overheid en ‘’terughalen’’ van geld bij al die lui, die in 2012 tijdens de belastingamnestie zo royaal ermee wegkwamen. Oh ja, en dan kun je natuurlijk nog de ‘’groene belasting’’ (nucleair afval, hydro-elektrische energie, gas, kolen, stookolie) verhogen...

 

Bedrijfsleven acht het onwaarschijnlijk dat de lonen met 3% kunnen stijgen, zoals vakbonden eisen. Het zou veel te veel zijn voor kleine bedrijven. En...als het huidige systeem goed werkt, waarom veranderen? Tja, dan valt je mond open van verbazing.

 

En dan wil Brussel nog eens een miljoenenboete opleggen voor het ontbreken van fatsoenlijke riool-verwerking aan de Costa del Sol; ruim 46 miljoen zou betaald moeten worden, nadat poep was ontdekt in 17 gemeentes, waaronder Nerja, Marbella, Estepona...pOeps.

 

Net 2 dagen geleden moest ze nog voor de hoorzitting verschijnen inzake fraude, omkoping en andere onfrisse zaken; Rita Barbera, de kleurige ex-PP-burgermeester van Valencia met haar o.a. peperdure cadeau-tasjes. Woensdagmorgen lees je in de krant, dat ze gestorven is aan een infarct in een hotel in Madrid. En dan is er ineens niets dan lof voor deze zeer omstreden PP-politica, die gretig cadeau's aanvaarde en zo...