Spanje Nieuws

Hozen! Medisch succes en geld-gepik

Corte Inglés (CI), de warenhuisketen, daagt Amazon uit op het gebied van online-service met onmiddellijke levering. Binnen 2 uur thuisbezorgt. Prime Now wordt nu aangeboden in Madrid en Barcelona. CI lanceerde eerder Click& Express in 53 van de grootste steden (830 postcodes); een dekking voor 19 miljoen potentiele consumenten. Het meest in trek bij CI?  Smartphones, laptops, wijn/sterke drank en gastronomische producten van de Club Gourmet. Oh ja, en fotografie-artikelen.

 

He, he, eindelijk wordt de BTW op e-boeken en digitale publicaties verlaagd van 21 naar 4%. Immers, er zou geen reden zijn voor een verschillende belasting tussen een gedrukt boek op papier en een digitale uitgave. Nou ja, ik zou wel wat verschillen kunnen opnoemen, maar dit is prima.  

 

Dat was nou niet bepaald de bedoeling; het water was hard nodig, maar dat het zo hard naar beneden kwam, vooral in Andalusië, dat was nou niet echt leuk. Ruim 25 miljoen schade, 1 dode en 6000 gedupeerden. De ergste regen sinds 25 jaar daar. In de provincie Alicante kwam de regen ook heel gelegen – hoewel de (ingepakte-) druivenboeren steen-en-been klagen; veeeeels te veel ineens! De rivier Mula – jarenlang helemaal droog - bleek ineens weer echt te vloeien! En La Verdad in Murcia meldt, dat de hevige regenval ‘’lucht’’ (ofwel water dus) gaf voor 2 maanden voor de vele landerijen en de boeren. De opvangbekkens van de Segura hebben de hoogste waterinname mogen vaststellen sinds 3 jaar.

 

El Mundo meldt, dat de OPEC-olie-beperkingsmaatregel (- 17%) zal leiden tot hogere prijzen voor de consument. Ach, maakt niet uit, want hier is  – zelfs zonder OPEC – de prijs al structureel veel te hoog. Dezelfde krant meldt tevens, dat de regering stechelt om een wet, die degenen, die voor corruptie zijn veroordeelt, ‘’vergeeft’ en vergeet’...Pardon?

 

De krant Informacion/Alicante maakt melding van een unieke chirurgische ingreep waarbij hartkleppen worden ingezet na een beroerte, zonder het hart te openen. En La Vanguardia meldt dat het IRB – Biomedicine Research Institute – in Barcelona een proteïne CD 36 heeft geïdentificeerd, welk de ontwikkeling van kanker en uitzaaiingen deactiveert.

 

Kennelijk mankeert er iets aan mijn Spaans, of ze zijn gek. Informacion in Alicante meldt, dat de 3 partijen in de Gemeente Alicante eisen, dat Ciudadanos het budget goedkeurt; met investering van 10,4 miljoen in 2017. Een verhoging van 500% (vijfhonderd, jawel). Waarvoor?

 

Het is toch potverdrie niet te geloven, zeg. Gaat de regering weer 9,5 miljard uit het sociale fonds  (in de volksmond ‘’piggy bank’’ genoemd) – voor o.a. pensioenen en zo – stelen om de extra kerstbetaling voor die royaal-voor-weinig-nuttig-werk-overbetaalde ambtenaren te betalen! Nog maar 15,9 miljard is in kas. Eind 2017 is het op!  Ruim 66 miljard stal de regering van Rajoy de afgelopen regeringsperiode van deze Social Seguridad, die in 2000 was opgezet, om een financieel evenwicht te garanderen en te zorgen voor de afspraken over pensioenen in het Toledo Pact.

En natuurlijk gaan belastingen omhoog; voor bedrijven, tabak, alcohol (m.u.v. bier en wijn), en een nieuwe belasting op frisdranken. Daarmee wil men 4,6 miljard ophalen. Hoef je geen rekenwonder te zijn; dit is bij lange na niet genoeg! Maar ja, het is ‘’erdoor’’, die belastingdeal, want de minderheid PP gooide het op een akkoordje met de socialisten van de PSOE. Flutseprutskluts! Om de EU te pleasen en de rijkaards in de luwte te houden, dat is het!

 

Het VS bedrijf Cordish wil een mega-complex van 134 hectaren voor ‘’ontspanning’’ bij Madrid opzetten. Vlak bij Torres de la Alamada. Voor 2 – 3 miljard. Het zou wel ruim 56.000 banen opleveren. Het zoveelste plan in de afgelopen jaren. Nog niet veel van terecht gekomen. Maar goed, het zou een ‘’enorme’’ economische impact hebben voor de Spaanse Hoofdstad.

 

En wederom heeft de PP met de PSOE gekonkelefoeseld; over het gekort van de autonome regio’s; er komt nu toch een bovengrens van 0,6% (dat is 1/10e meer dan Rajoy/PP wilde). Daarvoor wil de PSOE dat het minimumloon verhoogd wordt met 8%. In ruil voor deze steun.

 

Het gaat nog niet zo slecht met veel mensen in Spanje – het gokken via fruitmachines, loterij, in casino’s en bij bingo’s bedroeg ruim 25 miljard in 2015; bijna 6% hoger ten opzichte van 2014. De private gok-sector creëerde sinds 2015 ruim 1300 nieuwe banen. Wauw, doe nog een rondje. 

 

Ondanks de niet zo florissante positie van Banco Popular krijgt de bankpresident een pensioen van 8,2 miljoen. Angel Ron verdiende in 2015 wel 1,47 miljoen, en in voorgaande jaren 1,8 miljoen met variabele extra’s.  En dus krijgt hij nog compensatie. En bovendien is die meneer overgeplaatst. Niet geheel vrijwillig, maar vanwege het debacle rondom de onroerend goed-bubbel...Blunderen, sjoemelen en bedriegen loont. Hier.

 

Ikea gaat beginnen met 2e hands meubels te verkopen onder de slogan ‘’we redden de meubels’’. Het test project start met 600 stukken vanaf 12 december. Ikea koopt oude meubels terug en gaat ze her-verkopen. Resell dus. Wat een idee.

 

De vruchtbaarheidsklinieken in Spanje hebben een probleem. Ze weten niet, wat ze aan moeten met al die ingevroren embryo’s, die overbleven na Ivf-behandelingen. Ruim 230.000 zijn het, de meesten liggen al 2 jaar of meer in de vriezer, en elk jaar komen er 50.000 bij...Een gevolg van de wijziging in de wet van 2003; paren kregen 3 opties: de embryo’s ‘’doneren’’ aan een ander onvruchtbaar stel; ze doneren aan de wetenschap of ze laten vernietigen. De PP wilde natuurlijk optie 1, omdat ze niet in aanvaring wensten te komen met de Katholieke Kerk en andere conservatieven, die vinden, dat humaan leven begint met het moment van bevruchting van de eicel door de spermacel. Optie wetenschap? De afgelopen jaar was er geen 1 wetenschappelijk project, welk embryo’s nodig had. Oeps. En nee, optie 3, vernietigen, leek teveel op abortus, dus dat kon niet..Komt nog bij, dat donoren niet ouder dan 35 jaar mogen zijn (eicel-donor) terwijl de meeste paren al lang deze leeftijd leken te overschrijden...Verwijderen (ik zal het maar niet destructie noemen voor de gevoelige zielen)? Kan pas na 10 jaar. En dan nog alleen met toestemming van het stel. Maar sommigen daarvan zijn geen stel meer, of onvindbaar, en anderen willen deze optie niet accepteren...

 

Eurostat ging weer eens rekenen/vergelijken. Ditmaal de fiscale druk. Taxation Trends dus. Wat wordt door elk land belast, en waar halen ze hun inkomsten vandaan. Spanje heeft – aldus het rapport – een probleem met het innen van belasting. Alleen maar dit?  Het percentage aan belastinginkomsten in relatie tot het BNP is in Spanje 34,6%; Europees is het gemiddelde 40%. Frankrijk heeft een belastingdruk van 47,9%; Duitsland 47,6%, Italië 43,5%, Griekenland 39,5% en NL 37,5%. Ierland kent de laagste belastingdruk met 24,4%; Roemenië/Bulgarije 28/29%.