Spanje Nieuws

Red de tolweg; 18 uur thuis en ARM LAND

Het ministerie van Ontwikkeling veronderstelt, dat de regering opdraait voor ruim 5 miljoen vanwege het faillissement van 8 nutteloze tolwegen. Men is bezig met banken om een akkoord ‘’te faciliteren’’ om deze wegen alsnog te redden...

 

Het IMF zeurt over verdere belastingen en aanpassingen. Schei toch eens uit en pak eens Frankrijk aan. Is maar een suggestie. Of Italië. Of…

 

De regering wil de werkdag laten beëindigen om 18.00. Dat is beter voor de familie, de arbeidsmarkt en het gevecht tegen fraude. Men wil geboorteverlof uitbreiden van 2 naar 4 weken, werk vanuit huis stimuleren, meer tijd geven voor persoonlijke aangelegenheden en een ‘’social card’’ introduceren waarmee steun/hulp die gegeven wordt, geregistreerd wordt.

 

De 3 grootste electriciteitsleveranciers hebben in 2015 ruim 650.000 huishoudens afgesloten van electra. Podemos wijst op humane rechten en de bedreiging van het milieu als gevolg van het gedrag van deze multinationals. In Spanje, maar ook in Latijns Amerika.

 

De autonome regio’s zullen in 2017 meer geld ontvangen dan voor de crisis. Vooral Catalonië, Valencia en de Balearen. Ondertussen blijkt Pujol jr (zoon van ex-president van Catalonië) grote projecten te hebben opgezet gedurende het juridische onderzoek naar zijn gang van zaken. Bewijs is gevonden, dat zoonlief miljoenen heeft gestoken in projecten in Mauritanië, Senegal, Paraguay, maar ook in eigen Catalonië, binnen 2 maanden nadat het onderzoek werd gestart. Logisch; hoe sneller je geld ‘’weg werkt’’ hoe minder er te halen is...Oh ja, en ‘’president’’ Puigdemont roept weer een illegaal referendum uit voor 23 december. Is inmiddels door het gerecht ''verboden''. 

 

En Engeland heeft toch zowaar Rato (ex-IMF, ex MvF en Bankia bankboef) gedreigd, zijn bedrijf Vivaway (met een waarde van 8,4 miljoen in 2014) het land te verwijzen. E.e.a. wordt thans voor het British Court uitgevochten. El Mundo meldt, dat 31 bedrijven rekeningen voor electorale steun aan de PP hebben verborgen voor accountants. E.e.a. heeft betrekking op de dec. 20 campagne. Ach, ging maar om 3 miljoen. Peanuts. Oh ja, en er werden ook verenigingen ‘’gevonden’’ die zwegen over geleverde diensten aan andere partijen. 700.000. En de campagne van Pedro Sanchez? Die betaalde de partij PSOE.

 

Spanje is een van de armste landen in Europa, aldus recente gegevens. De burgers hebben het financieel erg zwaar en velen leven onder de armoedegrens, als gevolg van jarenlange economische en financiële crisis. Ook al gaat het beter op papier, de gewone man merkt er niets van. Onderzoek toont aan, dat Spanjaarden in Europa onder het gemiddelde komen, en onderaan de lijst staan van ‘’At Risk of Poverty and Exclusion’’ = Arope. 28,6% leefde onder de armoedegrens in 2015; 13,3 miljoen mensen. Na Roemenië en Servië staat Spanje op plaats 3 van armste landen in Europa. 1/10 van de Spaanse bevolking verdient ¼ van de totale inkomsten. 2,2% leeft onder barre omstandigheden (zonder werk, arm). 22,1% heeft het moeilijk (ruim 10 miljoen). 44,8% heeft geen werk. Echt arme jongeren tussen de 16 – 29 jaar; ruim 33,4%. Trieste cijfers; vooral als je leest, dat het aantal (super-) rijken in Spanje elk jaar fors groeit.

 

Dat hervormingen nodig zijn – en ook aanpassingen in de Grondwet – daar is men het wel over eens. Maar het politieke impuls ontbreekt; en academici debatteren eindeloos over ideeën, maar zonder enig politieke steun. Consensus? Ver te zoeken.

 

En dan overweegt de regering om de EU-aanbevelingen voor milieubelastingen over te nemen. Zou nog eens 500 miljoen opleveren. De milieubelastingen behoren tot de laagste in Europa. Dus er kan nog wel wat bij, nietwaar? O.a. zijn nieuwe belastingen gecreëerd voor o.a. gefluoreerde gasemissies en het gebruik van vers water om energie te produceren...En natuurlijk weer een belasting voor de consument, die gebruik maakt van solar energie. En nog iets voor gebruikte nucleaire energie en de opslag van nucleair afval. 1,86miljard leverde dat in 2015 op. En frauderende voetballers moeten niet minder dan 40% betalen over hun belastingontwijkings-bedrag. Pech voor Alonso, Di Maria, Carvalho, Coentreo en consorten.

 

4 banken (BBVA, Banco Santander, Banco Sabadell en Bestinver) en de SEP (landelijke vereniging voor industriële participatie) hebben ruim 6,5 miljard geïnvesteerd in bedrijven, die nucleaire wapens produceren. Oorlog loont.