Spanje Nieuws

Steriele spanningen, VW = ok; bankenstress, elektra

De krant La Razon meldde, dat de Koning waarschuwde, dat het breken van wetten leidt tot ‘’steriele spanningen’’ (huh, zijn er ook niet-steriele dan?), want de normen, waarden en wetten garanderen democratie in Spanje tegen de uitdagingen (!?) van morele armoede. Wauw. Word er stil van. Meent ie vast niks van, want als het kan, worden aan alle kanten wetten, regels en overeenkomsten geschonden. Maar goed, de Koning riep op tot consensus in de politieke partijen. Voor herstel. PP, PSOE en Ciudadanos prezen de toespraak, die schijnheiligers, terwijl Podemos opmerkte, dat hij net als Rajoy klonk...En daarmee speelt hij het politieke spelletje niet goed; je hebt geen kritiek op de Koning...Maar gelijk had ie wel, vlg. mij.

 

Informacion meldt, dat bewoners in Altea en La Nucia geen water mogen tappen/drinken. Ruim 70.000 mensen zijn de dupe van de recente overstromingen, waardoor het watersysteem vervuilt raakte. Heel vervelend.

 

Spanje verwelkomt naar schatting ruim 33% meer Britten deze winter. Brexit?

 

Banco Sabadell gaat 250 kantoren sluiten en kort 800 banen. Vanwege lage winst en meer digitale concurrentie. Er werden al 92 kantoren dit jaar gesloten. Werknemers die met pensioen gaan worden niet meer vervangen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.

 

Volkswagen heeft 9 van de 10 rechtszaken in Spanje gewonnen, die betrekking hadden opr de gepimpte uitlaatgas-waarden. Dit jaar oordeelde alleen 1 Hof ten faveure van consumenten/eigenaren van een VW, in de andere 9 zaken vonden de rechters, dat VW niet meer vervuiling veroorzaakte dan andere wagens en vond de klacht van ‘’schade’’ van eigenaren dus onterecht. Tja, zo wordt krom recht. Hoezo consumentenrechten? En miljarden schikkingen in de VS. Nee, niet hier...

 

El Mundo meldt dat de politie KPMG beschuldigd van witwassen van geld voor de Pujol’s – u weet wel, die rijke familie van de ex-president van Catalonië. Ruim 15 miljoen zou zo via Mexico zijn ‘’gewassen’’. En? Niks.

 

En hoe gaan de banken 4,2 miljard terug betalen? Op basis van een rechterlijke uitspraak die hen verplicht, al het geld terug te geven aan diegenen, die de dupe werden malafide hypotheek-gesjoemel tussen 2009 tot nu. Ik weet het wel. Burgers plukken. Toch? Want anders kost het deze banken wel 25% van hun winst. En dat kan natuurlijk niet.

 

Spanjaarden geven het meest uit met Kerst, ruim 682,00pp; alleen Denemarken is nog ‘’guller’’ met 689,00/pp...Portugezen geven ruim 60% minder uit, en de Duitsers doen ook ruim 29% minder. De Belgen korten het geld met 15% en de Italianen met 11%. Ach gossie toch. Sappelen...

 

PP en PSOE zouden het eens zijn over het stoppen van stroom-uitschakelen van armen. E.e.a. zal voortaan gebaseerd worden op het inkomen van de familie. Voor 1 jaar dan. En dan zien ze wel weer verder...

 

Het EU Hof van Justitie heeft de Spaanse fiscale hulp voor het kopen van buitenlandse bedrijven als illegaal bestempeld. Het betreft miljoenenzaken van de ‘’groten’’ van de beurs (IBEX in Spanje) zoals Santander, Telefonica, Iberdrola. Deze bedrijven profiteerden van een royale korting van de bedrijfsbelasting. Iets waar overigens ook bedrijven zoals Apple en Starbucks elders van profiteren, maar dat terzijde. Eerdere veroordelingen zijn geannuleerd en het EU Hof heeft vooral 3 bedrijven in het vizier: World Duty Free Group (v/h Spain Auto Grill España), Banco Santander en Santusa Holding. Oeps.

 

En waarom is elektra weer zo veel gestegen??? De groothandelsprijs is nl met ruim 30% verhoogd (van 40 Euro naar 60 Euro per MWh). Onderzoek vindt plaats. Hoe dit toch kan. Kan ik ze wel vertellen hoor....En waarschijnlijk is het nog strafbaar ook. Maar of het tot veroordeling/boete komt? Waag ik te betwijfelen...Oh ja, de instantie CNMC die hierover gaat, neemt zich de tijd voor het onderzoek, want het moet zorgvuldig.

Ja hoor. Want de prijs van elektriciteit is bepalend voor de concurrentiepositie van de Spaanse economie met haar grote bedrijven. En – maar dat terzijde – bepalend voor de koopkracht van consumenten. Protesten vonden plaats. Zonder resultaat. Want de voortdurend stijgende prijzen voor gas/elektra in Spanje plus het afsluiten van diegenen die niet kunnen betalen, is schandalig.

En waarom is elektra hier zowat het duurste van Europa? Ach, kies maar uit: slechte politieke besluiten, overcapaciteit in het electriciteitssysteem, subsidies en gesjoemel. Om er een paar te noemen. Verzon ik niet zelf hoor. Was te lezen. De schattige overheid bepaalt grotendeels de prijs. Kan ze onzinprojecten en flutzaken mee betalen/subsidiëren....60% is ‘’gereguleerd’’ (of te wel ‘’stelen’’) en 40% betreft de prijs voor het werkelijke verbruik. De bewoners betalen met deze factuur mee aan het in stand houden van kolencentrales (hoezo vervuiling, milieu/Kyoto verdrag en uitstoot van CO2), nucleaire centrales (lekker dichtbij, gaan we vanzelf ooit eens gloeien als die verouderde fabrieken ‘’kapot’’ gaan...) en energievoorziening op de eilanden (gracias para nada). En 25% van de factuur gaat op aan BTW en andere (onzin) belastingen. Nou, is dat effe lekker vangen door de overheid?