Spanje Nieuws

Hoezo bescherming? Serrano en kernreactoren

Is toch niet te geloven: La Verdad/Murcia meldt, dat landbouw zijn intrek doet in het beschermde gebied rond Cabo Cope-Calnegre; tractoren ploegen bijna het hele gebied grofstoffelijk om. Een ramp. En wat gebeurt er? Niks.  Waarvan akte.

 

Informacion/Alicante meldt, dat de consumptie van ontzout water gestegen is met 77%^nadat de stroom van de Tajo-Segura-pipeline werd verlaagd. De droogte forceerde een groei van activiteit naar 100% in 2016.

 

Gedroogde ham; hoogseizoen tijdens de jaarwisseling. Dit jaar ervoeren Spanjaarden dat hun ham fors duurder en zelfs schaars is. Volgens het FD heeft de schaarste twee oorzaken: de Spanjaarden geloven dat de crisis over is en hebben beduidend meer geld over voor hun kerstinkopen, met name eten. Dan mag de hoogste kwaliteit ham, jamón de pata negra, niet ontbreken. Door de crisis zijn varkenshouders echter beduidend minder dieren gaan houden. En omdat top-jamón wel 3 tot 4 jaar moet drogen, is er nu een reëel tekort.

 

Gepensioneerden verloren koopkracht vanwege stijgende inflatie en dus stijgende prijzen. Niet leuk.

 

Het kabinet van ministers accordeerde een beperking van leningen van 4.4 miljard Euro in 2017. De uitgaven zullen zich begeven rond het niveau van 2016, om de fiscale consolidatie – zoals vereist door de EU – gegarandeerd is. Buitengewone extra uitgaven gelden voor sociale-, gezondheids-, opleidings- en pensioenaangelegenheden.

 

Rajoy blijft erbij ‘’ik blijf de volle 4 jaar zitten’’’Hoera...

 

Ja hoor, een tekort van 12 miljard is ineens opgetreden. Had men gehoopt te innen over inkomsten...maar dat gebeurde niet, omdat die rijksten gewoon de meeste sluipgaten vinden en eruit toezelen. Dus worden verhogingen van belastingen noodzakelijk. Natuurlijk. What else… en nee, geen Nespresso…

 

En dan een lang verhaal over kernreactoren in Spanje in de Britse media. Kernenergie als betrouwbare energiebron in Spanje. Euratom  wil minstens 100 nieuwe stations tot 2050 – de meesten vervangen oude kerncentrales – en dat met maar 3% uranium eserve in Europa. Kazachstan bevat ruim 41%....Canada 16%, Australië 9% en Niger 7% aan uranium. Oeps...Terwijl net gesproken wordt over simpelere/schonere technieken, vooral in Zweden (met zwavel-vretende bacteriën o.a. ). In Spanje heeft Salamanca een uranium mijn, vlak onder de grond (zona 7); goed bereikbaar, en de kwaliteit van het uranium is top. Veel EU geld vloeide naar deze regio, vlak bij Madrid. Als deze mijn online gaat in 2018,is het er een die economische waarde heeft voor de wereldmarkt. Goed voor de handel, de mensen, het land?....