Spanje Nieuws

Ambtenaren, banken redden en dure b'schappen

Sonja Castedo, de voormalige burgemeester van Alicante, is officieel beschuldigd van onroerend goed fraude. In de zaak met Diaz Alperi, die opperboef, die zo graag een slaatje wilde slaan uit de mogelijke komst van Ikea o.a. en Sonja wilde vrolijk de stad omvormen in een onroerend-goed-anarchie voor deze slimme maar oh zo foute businessman...Die overigens ook voor gerecht staat.

 

Tot december 2015 kostte het burgers ruim 41 van de 60 miljard, om de bankroete Spaanse spaarbanken te hervormen. De echte kosten – ook in relatie tot de onroerend goed bubbel en de globale economische crisis – zullen we nooit te weten komen...en alleen al het banken-herstructureringsfonds FROB zou alleen al door ‘’onduidelijke’’ accounting-methodieken ruim 58 miljoen hebben uitgegeven aan professionals/derden voor hun diensten, zoals consulting. Big business.  Voor de belastingbetaler zal e.e.a. voor altijd een mysterie blijven. En dan zit er nog een ‘’lijk in de kast’’, nl. de bad-bank Sareb; de verliezen die via deze weg nog komen, zijn onbekend. En nog 12 jaar te gaan.

 

Mogelijk gaat het copago systeem nog meer geld vragen (bijbetaling voor medicijnen); vooral voor de rijkere gepensioneerden met inkomens van 30.000/jaar. Rijk noemen ze dat? Laten ze de miljonairs plukken!

 

Nee maar, en omdat de Schatkist e.e.a. niet helemaal heeft uitgevoerd zoals bedoeld, moet er nu terugbetaald worden. De bedragen die onjuist werden geïnd, bekend staand als centimo sanitario. 37 gemeentes krijgen geld terug in de provincie Alicante, waaronder de onze; ruim 29.000. Ben toch benieuwd wat ze ermee doen. Als het asfaltgedoe over is, waag ik er wel een vraagje naar....

 

De regering zal alleen die wetten doorzetten, die overeengekomen zijn met de PSOE. Zijnde het recept voor een stabiele regering. En dit geldt ook voor het budget. Echt…Ondertussen meldt El Mundo, dat 550 miljoen/dag nodig is om de Staat en de autonome regio’s te financieren. Oh ja, en dan moeten ze nog die 170 miljard terugbetalen (15% van het BNP). Alleen Italië en België zitten er nog slechter voor. Oeps.

 

En dan heb je ‘’president’’ Puigdemont van Catalonië met zijn rampenregering; kost elke maand 500 miljoen extra aan schulden sinds hij aangetreden is. Voor volk en vaderland? En dan zegt dat Testosteroontje ook nog, dat hij zich niet kandidaat stelt, als de verkiezing eerder plaatsvindt.

 

Informacion in Alicante meldt, dat de gemeente ruim 1000 nieuwe ambtenaren zoekt (kost 50 miljoen extra), en dat overigens alle departementen in de Generalitat Valenciana kampen met tekorten. Huh? Er zijn er al zoveel. Die 3x – of meer – hun collega’s controleren – zo druk hebben ze’t.

 

Het blijkt dat de excessen van kerst gezorgd hebben voor veel nieuwe hoge bloeddruk patiënten...

 

Volgens een experiment van El Pais is een volle boodschappenwagen in 2016 wel 58% duurder geworden dan een met dezelfde boodschappen in 2001. Grotere stijging dan die van lonen en inflatie. O.a. door de overgang van peseta naar Euro. De regering meldde maar een geringe inflatie, maar het volk voelde dat toch anders; 1 jaar na invoering was het verschil al ruim 18%. Consumentenprijzen maar ook salarissen veranderden flink. Het leven hier in Spanje is de afgelopen jaren veel duurder geworden. Inflatie steeg tussen 2002 – 2016 met ruim 36%. Vis werd 15%. Tegenwoordig letten meer mensen op aanbiedingen en ze kopen meer kant-en-klaar. Ook inkopen doen via Internet wordt populairder.

 

Oeps…El Mundo maakt melding van de crisis bij Social Seguridad; 73% v/d Spanjaarden denkt, dat hun pensioen in gevaar komt. Want thans geeft dit instituut ruim 735 miljoen/maand meer uit dan ze binnenkrijgt. Ahum..Ondertussen zijn de huizenprijzen in de provincie Alicante de afgelopen jaren met 30% gedaald. Alleen Elche, Torrevieja, Orihuela en Villena blijven op het peil van voor de crisis.

 

44,3% v/d werklozen in Spanje krijgen geen uitkering. Een schril contrast met de schreeuwerigheid van de regering, die rept over de verlaging van de kosten voor deze groep mensen naar 1.531 miljard (een daling van 8,4%); ofwel het mensen met een uitkering is ca. 1,99 miljoen (- 7,9%). Geweldig, he? Ondertussen verliezen Spanjaarden ruim 26% van hun koopkracht als ze gepensioneerd raken: 23% van de gepensioneerden leven in armoede, Aldus de Consumentenorganisatie. Als je kijkt naar de gemiddelde pensioenleeftijd van 62 jaar met een gemiddeld salaris van 1800,00/maand, krijgt deze nu een uitkering van 1320,00/maand. 10 jaar geleden was de gemiddelde pensioenleeftijd 60,5 jaar en de afgelopen 2 jaar steeg deze naar 63,4 jaar.

 

El Pais maakt melding van het fenomeen van de ‘’parallelle handel’’ voor top ambtenaren...de voorbereiding van het staatsexamen ‘’beweegt’’ 9 miljoen aan niet gedeclareerd geld, want enige regeling hierover ontbreekt. Huh?

 

La Verdad in Murcia adviseert burgers in Cieza, Molina, Abanilla en Las Torres om geen tap-drinkwater te drinken.  8 gemeentes hebben nog steeds last van een teveel aan trihalomethaan in hun drinkwater. De injectie van ontzilt water voorkwam dit probleem in de water deposito’s die Murcia bewateren.  Oh ja, en de griep zou deze keer eerder toegeslagen hebben.

 

Albufera National Park: de prachtige stranden, maar ook de grote vers-water-lagune raken snel geërodeerd en dat betekent, dat de strandlijn al met 50 meter is verkleind sinds 1984. Met grote gevolgen voor milieu. Stijgende waterniveaus kunnen de wetlands van ALlbufera gaan overstromen, zodat het zoutniveau zou stijgen naar waarden, die men de afgelopen 1000 jaar niet heeft meegemaakt, waardoor het gevoelige ecosysteem vernietigd wordt. http://elpais.com/elpais/2017/01/04/inenglish/1483540806_918108.html

 

Nee maar, als gevolg van een wet uit 2015 kunnen ouders in het Baskenland hun kinderen in hun testament onteigenen, zonder dat ze daar een reden voor hoeven te geven. Ge snapt, veel notarissen kregen heeel veel werk toen..http://elpais.com/elpais/2017/01/04/inenglish/1483553800_002764.html

 

Ruim 60% erkent, dat ze geen Engels kunnen spreken, lezen of schrijven. Terwijl het de taal is die het meest – na Spaans – wordt gesproken. Maar 27,7% spreekt het, gevolgd bij Frans (9%), Duits (1,7%, en Portugees (1,2%).