Spanje Nieuws

Financiering, 35-uur, kou en sneeuw

El Pais schrijft over een autonoom financieringsmodel. Dat Catalonië en Baskenland niet erbij waren, doet wel afbreuk, maar dat vindt Rajoy niet zo’n punt...Oh ja, en natuurlijk zijn de autonome regio’s schuld aan het tekort aan inkomen....En dan wil men ook nog bezuinigen. Ge snapt, de regio’s zijn er niet blij mee, en vinden dat Madrid een fiscaal paradijs is en makkelijk praten heeft.

 

En in Andalusië is thans een 35-urige werkweek ingesteld. Voor de 260.000 ambtenaren natuurlijk. Met vol salaris. Madrid is boos, en zelfs de Minister van Financiën was not amused. Maar...Het voordeel van de kortere werkweek? Het creëert 10.000 nieuwe banen...En beter werkomstandigheden. Ja, daar wil je’t wel voor doen.

 

Barcenas, de penningmeester van de corrupte PP moest voor verhoor komen. Maar kennelijk heeft hij een dealtje gesloten. Want over Rajoy niks dan goeds...’’een gemaakte waarheid’’....want die Rajoy was natuurlijk nergens van op de hoogte. En ja, er was wel een b-rekening, maar waarvandaan het grote geld kwam? Zei die niet. En alle top dogs? Die bleven lekker in de luwte. Inofficiele administratie, louche zaken, corruptive, omkoping en witwassen? Het is er allemaal. Maar helaas, niet te bewijzen. Echt niet.

 

La Verdad in Murcia kopt dat de kou de oogsten vernietigd en de prijzen dus fors stijgen van groentes. Vanaf het strand tot in de bergen. Sneeuw. IJzige kou. En sneeuw. Opwarming van de aarde??

 

Schrijf ik vorige maand over het ‘’dure’’ boodschappenmandje vanwege de Euro, kopt de krant deze week dat het ‘’onze’’ een van de goedkope mandjes is in Europa. Spanje t.o.v. Italië – 10 punten, Duitsland – 11, - 30 Zweden en gemiddeld – 6 voor heel Europa. Aldus Eurostat. Het inkomen van bedrijven daalde met 22% gedurende de crisis vanaf 2007 tot 13% in 2016.

 

Jongste telg van corrupte ex-president Pujol van Catalonië is ontmanteld: in zijn agenda was de strategie te vinden – incl. namen – voor zijn witwaspraktijken. Het gerecht acht het bewezen. Incl. gesimuleerde banktransacties en ‘tig handlangers. En ook de Andbank in Andorra deed mee. Met frauduleuze bankrekeningen. En toch, de rechter wilde hem niet in de gevangenis gooien. Wel werd zijn paspoort ingenomen. Grote boeven boeten licht...

 

Alicante maakt van stadsdeel San Gabriel  de grootste ‘’groene long’’ van de stad. Er komt een park van 240.000m2 met palmen en bomen, ook buitenlandse soorten.