Spanje Nieuws

Duivelse olijfplaag, electra en drones

De EU eist – Aldus Diario de Mallorca – dat duizenden olijfbomen worden vernietigd, om de dodelijke ‘’ebola’’ olijfbacterie te lijf te gaan. Binnen een straal van 100 meter van een besmette boom, moeten bomen gekapt worden. Diario de Ibiza meldt, dat in Eivissa deze plaag is ontdekt, en dat ook daar duizenden bomen – ook fruitbomen – vernietigd moeten worden.

 

Spaanse vrouwen krijgen 40% minder pensioen dan mannen; het minst krijgen ze in Extremadura en Catalonië. Schandalig.

 

In de regio Murcia zouden 3 van 4 mensen lijden aan chronische aandoeningen. E.e.a. is gebaseerd op analyse van klinische data over 2 jaar van 1 ½ miljoen inwoners. Huh?

 

Alicante meldt, dat 25 apotheken hun producten via internet verkopen; het zou hun meer tijd geven om te vechten tegen de illegale medicijnmarkt. Snap ik het nog? Nee.

 

Costos, de VS-ambassadeur in Spanje – door Obama in 2013 benoemd, gaat terug naar de VS, en nu mag de handelsattaché Urs de dienst uitmaken. Tot Trump een nieuwe pief benoemt. Dat kan nog maaaaanden duren. En prioriteit van die nieuwe? Opnieuw onderhandelen over het opruimen (en betalen) van de besmette omgeving van Palomares/Almeria, waar in 1966 de VS Air Force 4 waterstofbommen dropte. 3 v/d 4 werden bij Palomares gevonden.  Het gebied werd besmet met plutonium. De laatste bom? Viel in zee en werd daar opgevist. In oktober 2015 werd een verdrag tussen Spanje en Washington getekend, waarbij de VS ruim 50.000 m3 van besmette aarde vanuit Spanje naar de VS zou halen. Kosten: ruim 40 miljoen. E.e.a. zou geratificeerd worden op 31-12-2015. Maar door 2 flapse-verkiezingen ging dat niet door. En dan won Trump ook nog op 8 november jl. Het Witte Huis zag geen kans meer, om de deal vast te leggen. En nu zit Spanje dus weer met de gebakken peren. Oh pardon. Het plutonium. Want Trump zal wel zeggen ‘’Americans first’’ en de Spanjaarden? Die zoeken het zelf maar uit…En als de nieuwe ambassadeurs aan beide kanten geïnstalleerd worden, is er nog deal te sluiten; de stationering van ruim 20 helikopters op de Moron Airbase bij Sevilla. Tegen drug trafficking. En dan wil de VS ook nog officieren voor Douane en Grensbewaking op de Madrileense Barajas Airport installeren. De Spanjaarden voelen er eigenlijk niks voor, om bewapende buitenlandse agenten met diplomatieke onschendbaarheid op hun vliegveld te laten rondhuppelen, want dit zou inlevering van nationale soevereiniteit betekenen.

 

Kan dit wel volgens EU-privacy-spelregels? De Spaanse overheid wil drones inzetten – opnieuw – om vastgoed op onregelmatigheden en illegale zaken te controleren. Ruim 1,7 miljoen van dit soort zaken werd vorig jaar ontdekt. Krijg je eerst boete (60,00) en dan volgt een herbeoordeling. Als de illegaliteit niet weerlegd kan worden, dan wordt geregulariseerd. Ofwel BETALEN! En wel verhoogd en met terugwerkende kracht...Oeps...lang niet alles staat nl in het kadaster (extra schuurtjes, dichtgemaakte terrassen, parkeerplaatsen, nieuwe zwembanden en zo) waar geen vergunning voor werd aangevraagd.... Alicante hoort bij de meest onderzochte provincies. Even uitgezocht; onze gemeente zit er (nog) niet bij. http://www.lainformacion.com/espana/casas-investigacion-hacienda-dron-municipios_0_990801831.html

 

Rajoy hoopt dat de onderhandelingen over Brexit een minimale verstoring voor de EU zal geven, en als dit over is, men zich dan weer zal concentreren op de echte problemen voor de burgers, zoals gezondheid, immigratie, nationale veiligheid en werkgelegenheid voor jongeren. Want Europa is ons verleden, ons heden en onze toekomst zei die nog...Zelf was Rajoy optimistisch en hield ie alle mogelijkheden open, behalve die over de rode lijn; nl. vrijheid van service en diensten, handel, kapitaal en mensen.

 

Leerde ik net dat Franco de Paella ‘’uitvond’’ om meer kapitaal/buitenlandse handel binnen te krijgen om de Spaanse economie te sturen, lees ik dit....video & slogans om Spanje te promoten in het buitenland met ‘’Spain everywhere, España en todo el mundo’’.  Want Spanje heeft wel degelijk ‘’gewicht’’ in de wereld. Aldus de Hoge Commissaris voor het Merk Spanje...Ze blijven groots in prietpraat en ego-gebral.

 

Het was me wat, 3 dagen sneeuw. Costa Blanca werd inderdaad blanca. Wit dus. Verkeer ontregeld (want er zijn geen sneeuwschuiven of zout); ontelbare aanrijdingen (met zonder kettingen); lage temperaturen, elektriciteit werd massaal gebruikt, ruim 9% meer, en dat net nu weer de prijzen stegen. Na een week was de Aitana nog wit. Wauw.

 

En waarom stijgen die prijzen elektraprijzen ?????En net gedurende de koudegolf. Terwijl de aarde opwarmt? De rekening wederom de duurste wordt sinds 2012? Zie daar: 35% v/d rekening gaat naar de elektra-bedrijven; 25% betreft belastingen voor de gebruiker, en de laatste 40% zijn ‘’gereguleerde’’ kosten voor transport, distributie en nieuwe ontwikkelingen of om een del van electratekort af te betalen. Huh? Dat laatste op last van de regering...En dan is er ook nog meer vraag (ja dank je de koekoek met die kou) met meer vraag naar gas. GAS? We praten toch over elektra? En minder windenergie = dus hogere prijs; te weinig regen, waardoor de reservoirs laag in voorraad staan = dus duurder; en ook vanwege de internationale handel en de koudegolf in Europa; nog duurder gas, benzine en kolenprijzen; Frankrijk stopte productie van kernenergie en dat is slecht voor de beurs van Spanje?

En dan vertellen ze erbij, dat de sluiting van 58 Franse reactoren dus betekent, dat ze energie vanuit Spanje moeten IMPORTEREN, en dat leidt tot hogere Spaanse prijzen? Welke flut-pootjebadende kwallen- of luchtexpert heeft dit nou weer verzonnen? Dan is Algerije nog de hoofdexporteur van gas naar Spanje met 59% v/d markt in haar handen. Maar door annulering van tankers met gas, technische problemen bij een van de raffinaderijen, werd de gasmarkt in het Zuiden van Europa getroffen...En last but not least zou de energiemarkt een marginale functie hebben...Gas is daarbij goedkoper als grondstof maar tegen hogere prijs...Ofwel, de regering zou gas goedkoper moeten maken om minder dure elektra te gebruiken. Een andere krant kopt precies andersom; de regering moet juist de elektriciteitsprijzen lager houden gezien de hogere gasprijzen. Snapt u het nog? Ik niet, zeker als de factuur 28% meer is over de eerste 3 weken van dit nieuwe jaar, t.o.v. januari 2016....