Spanje Nieuws

Catalaans gedonder en geen spinazie

Het blijft maar gedoe met die Pujol-case; de politie linkte nu ook de Koning met die corrupte ex-Catalaanse-president-clan, en de CNI (Spaanse geheime dienst) onderhandelde met deze leukerds om vooral niet de relaties met top-personen uit andere schandalen (zoals Gürtel/Valencia) te onthullen. De politie? Het zal wel uitdraaien op een ‘’ongeldig proces’’.

 

In de NL krant een berichtje; vanwege regen, hagel en sneeuw is er geen aanvoer van spinazie in de winkels. Nou, bij mij in de tuin groeit het lekker. Samen met wat slasoorten een heerlijke mix-sla, vers van het land. Hier kan het. Overleefde zelfs de sneeuw...

 

De Guardia Civil heeft olijf- en sinaasappelbomen uit Barcelona en Valencia in quarantaine gezet in de haven. Vanwege de Xylella-olijfbacterie. In afwachting van de test ‘’vrij van de bacterie’’. De eerste actie, sinds een week geleden het ministerie actie nam, nadat bij bomen op Mallorca en Ibiza deze bacterie werd aangetroffen. De vrachtwagens hadden niet de vereiste papieren bij zich.

 

Gedonder in het Catalaanse vooronder….illegale maatregelen, corruptie, stiekem toch onafhankelijkheid promoten, stelen van Catalaanse belastingbetalers (om een eigen systeem op te zetten); kortom weer genoeg stof voor kranten om te schrijven over de Generalitat Catalunya, ofwel de ‘’Vidal Case’’ naar een van de prominente senaats-senatoren/voormalig rechter die daarbij betrokken is. En ook de ‘’onafhankelijke’’ Catalaanse politie (Mossos) zou contact hebben met de Israëlische Geheime Dienst Mossad; om als zeg maar een soort Catalaanse secret service op te treden..Zei die Vidal ook nog. En als ‘’dank’’ zou Sanchez van de PSOE hem een referendum toegezegd hebben in een geheime ontmoeting. Leugens en conspiratie alom. 

 

Barcelona is de eerste Europese stad, die nieuwe hotels verbiedt in het centrum. Burgermeester Ana Colau keurde het plan goed en stelde zo een veto in voor nieuwbouw van hotels, een van haar verkiezingsbeloftes.

 

ABC meldt een sterke stijging van kanker in Spanje; een op de 2 mannen en 1 op de 3 vrouwen krijgt kanker gedurende hun leven. In 2015 werden ruim 247.000 diagnoses meer gesteld dan voorzien. En er wordt gewaarschuwd, dat niet genoeg geld is voor behandelingen. Reden voor de sterke stijging van kanker is o.a. tabak, alcohol, obesitas en weinig beweging. Het meest komt darmkanker voor, gevolgd door prostaat-, long-, borst-, blaaskanker voor. Armoede is overigens ook een grote negatieve factor als het om gezondheid gaat en zorgt voor 2 jaar korter leven. Zware drinkers leven 1 jaar korter, overgewichtingen; obesitas verkort leven met 7 maanden, hoge bloeddruk laat je 1,6 jaar korter leven, een zittend leven kost 2,4 jaar. Roken verkort je leven met 4,8 jaar en diabetes kost je 3,9 jaar.