Spanje Nieuws

Bemiddelaar? Milieubelasting en wezen met gevoel

Kan hij ineens Engels? Wauw! De krant ABC meldt, dat DDumbo met Rajoy belde, die zich vervolgens opwierp als communicator/bemiddelaar tussen Europa, Latijns Amerika en de VS. Kapsones voor 3!

 

Spanje int het minste aan milieubelastingen (1,85% v.s EU gemiddelde van 2,5%). Aldus Eurostat. Klopt helemaal. Het merendeel van de belasting wordt overigens betaald door consumenten, want de energiesector chanteert de regering – regionaal en centraal – om vooral niet meer belasting op te leggen. En de EU vindt het belachelijk, dat nog steeds subsidies oneigenlijk worden toegekend...o.a. voor dieselauto’s, terwijl dat de grootste vervuilers zijn. Nog meer belasting opleggen? Gaat ten koste van competititveit, want Spanje moet nog steeds veel energie importeren. Dus? Niks. Oh pardon, de consument betaalt gewoon steeds meer.

 

Het Congres gaat binnenkort stemmen om de Civil Code aan te passen; huisdieren (m.n. honden) zouden ‘’wezens met gevoelens’ zijn. Het gaat vooruit, hier!

 

De ECB kocht al voor ruim 160 miljard aan Spaanse publieke schulden op. Het land is nr. 4 op de lijst, naast Duitsland, Frankrijk en Italië. Geweldig, die Supermario.

 

De minister van energie, toerisme en digitale agenda (?), Nadal, heeft gemeld, dat de Spanjaarden eraan zullen moeten wennen, dat ze meer moeten uitgeven voor elektra vanwege de dinamische en volatiele markt. En dat 100% duurzame energie wel strevenswaardig is, maar alleen als het goedkoper is dan conventionele energie...De PP heeft overigens 97% van de  windenergie-investering ‘’gestolen’’. En 100% van wat aan windenergie wordt geproduceerd, wordt geëxporteerd. Ja, ja, de EU doelstelling voor duurzame energie voor 2020 wordt zo echt niet gehaald. Sterker nog, de regering tracht de overduidelijke nationalisatie van hydro-elektrische stroom te verdoezelen en verdomt het, om toe te geven, dat er vergevorderde plannen bestaan om e.e.a. nog gauw te bekonkelefoeselen, voordat de meeste tenders aflopen...Onderhandse bonussen/steekpenningen, vriendjespolitiek en dikke gouden handdrukken wil men echt niet kwijt.

 

Nieuwe gepensioneerden zullen een lager pensioen ontvangen. Voor het eerst sinds 2005. Omdat uit deze kas voortdurend ‘’geroofd’’ wordt. Oh ja, en bijna 5000 dorpen in Spanje gaan ter ziele.

 

La Vanguardia meldt, dat de regering bestudeert, hoe ze de vergrijzing een halt kan toesteken; in 30 jaar tijd zal het aantal 64plus 3x groter zijn dan die van kinderen. Oeps...na jaren van ‘’we zien/horen/doen niks’’ moeten ze nu wel actie nemen, gezien de socio-economische effecten.

 

Informacion in Alicante maakt melding van windstoten tot wel 170 km/uur. Het is me een stormachtige 2e week van februari. Ondertussen zou de regering maar 155 van de 836 miljoen aan overheidsgeld gestopt hebben in de regio; en nog maar 22% is besteed aan de Mediterranean Corridor (incl treinverbinding). En waar is de rest dan gebleven? Oh ja, zakken...

 

De Spaanse bankensector – een paar jaar geleden nog hoofdpijndossier, aldus het FD – had een goed 2016. Behalve Banco Popular, die moet afschrijven op slechte leningen. Maar....de stagnerende thuismarkt speelt ze wel parten, aldus ABN Amro. Dus willen ze groeien met credit cards...En er zou nog wel potentie zijn bij hypotheken. De echt grote winsten worden in het buitenland geboekt; Santander en BBVA zijn op internationale schaal bezig, vooral in Latijns Amerika. En potverdrie, in december oordeelde het Europees Gerechtshof dat hypotheekklanten teveel betaalde rente moesten terugkrijgen...Kost ca. 5 miljard...Oeps

 

Boeven zijn en blijven het...de PP wil toch weer rehabilitatie van hun ‘’lieverdjes’’ die wegens corruptie aangeklaagd waren. En moet de regering ook nog Repsol compenseren, omdat die verplicht werd, om de prijs van butagas te verlagen. De Hoge Raad veroordeelde de regering om 42 miljoen terug te betalen.

 

De huizenverkoop aan Britten aan de Costa Blanca is met 30% gedaald. Vanwege het Brexit-gedoe.