Spanje Nieuws

Boef gaat vrijuit, luchtvervuiling en fossiele brandstof

En potverdriedubbeltjes…wie geld heeft, wordt niet de klos: Urdangarin, de man van Prinses Christina, hoeft niet 6 jaar de gevangenis in, Mag gewoon riant blijven leven in Zwitserland, en hoeft zich maar 1x/maand te melden bij het gerechtshof aldaar. En ook hoeft ie geen 200.000 te betalen om preventieve gevangenisstraf te ontlopen. Bepaalden de rechters. En alsof dat nog niet genoeg is, meldde eerder die week Diario de Mallorca  een controversieel juridisch oordeel, waarbij in plaats van 2 miljoen ‘’civiele aansprakelijkheid’’ (als deposito ingeleverd door Matas en Urdangarin) maar 6 ton betaald hoeft te worden. Matas (ex president Balearen) betaalde 850.000,00 deposito voor civiele aansprakelijkheid en krijgt 650.000 terug, Urdangarin krijgt 400.000 terug...

 

Zapatero – ex premier – en Maduro samen in gesprek...Terwijl DDumbo, de EU, Rajoy en vele anderen, zo ook Amnesty International die Venezolaanse dictator veroordelen. Zonder condities zou gesproken zijn. Waarover? En waarom?

 

Grote bek, maar geen verantwoordelijkheid willen nemen, en dan verwateren van ‘’principes’’...Ciudadanos...Kranten melden dat de partij haar eis in de anti-corruptiewet heeft verwaterd, 15 dagen nadat ze (het zoveelste, obscure?) pact sloten met de PP: de verplichting van een ambtenaar of overheidsfunctionaris, om af te treden zodra een aanklacht is ingediend is veranderd in ‘’opzeggen als de zaak gehoord wordt’’.

 

De Catalaanse Generalitat accepteerde een aanbod voor een gesprek. Als er maar niet gesproken wordt over onafhankelijkheid...

 

De organisatie voor toegepaste economische studies FEDEA waarschuwt; er moet snel een oplossing gevonden worden voor financiering van Social Seguridad, want met de wettelijke stijging per jaar van 0.25% wordt het tekort onvoldoende aangevuld. Het pensioenstelsel loopt anders de komende jaren risico op met het nare gevolg van groot inkomensverlies voor de gepensioneerden.

 

Ja hoor, de president van Iberdrola (elektra), Galan, beschouwt het Europese elektra systeem als ‘’Kafkaesk’’ omdat de bestaande kolencentrales blijven bestaan – de meest vervuilende producenten – terwijl investering in duurzame energie voor de lange termijn beter is. Hoe hypocriet kan je zijn; het is juist de Spaanse regering, die onder druk van dit soort ‘’boeven’’ de subsidies voor duurzame wind/solar energie heeft stopgezet. Inclusief zonnetaks voor de kleine consument. Zo kan nog meer winst behaald worden met elektra....Maar goed, die Galan beweert dus, dat er onvoldoende capaciteit is om aan de vraag te voldoen als niet gesubsidieerd wordt. Huh? Oh, ik snap het...de ‘’ouderwetse’’ creatie van energie blijft bestaan voor die periodes, wanneer middels zon of wind minder geproduceerd kan worden. Ja hoor, zo kan je’t ook versjoemelen.

 

Bedrijven zouden ruim 47 miljard moeten uitgeven om het gender-verschil op te lossen, aldus de vakbond UGT. Tussen 2010 – 2014 stegen de lonen van vrouwen maar met 9,60 Euro, terwijl die voor mannen steeg met 247,50/jaar. Oeps.

 

Op Palma de Mallorca oordeelde het gerechtshof, dat een hoofddoek dragende werkneemster gelijk krijgt in de strijd over hoofddoek wel/niet dragen op haar werk, ook al vormt deze hoofddoek geen onderdeel van haar werkkledinng. E.e.a. o.b.v. artikel 16 van de Spaanse grondweg, die gaat over godsdienstvrijheid...Het moet niet veel gekker worden.

 

Spanjes afhankelijkheid van fossiele brandstoffen – olie, gas, kolen – is met 17 punten gestegen de afgelopen 25 jaar. Aldus Eurostat. De afhankelijkheid steeg van 81% in 1990 naar 98% in 2015. En bijna alles moet dus geïmporteerd worden. Daarmee valt Spanje onder de 10 EU landen met de meeste import-afhankelijkheid. En de 98% is ook ver boven het EU-gemiddelde van 73%. Maar ook de EU blijkt afhankelijker te zijn geworden in de laatste 25 jaar...van 53 naar 73%. Tja, als je geen duurzame, alternatieve energie wenst – wind, solar – dan houdt het op.

 

En Spanje doet onvoldoende tegen luchtvervuiling. De EC heeft een laatste waarschuwing gegeven; als de landen Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en het VK niet actie nemen, om het stikstofgehalte NO2 binnen 2 maanden aan te pakken, nou.....ja, wat dan? Dan gaat men voor het EU Gerechtshof.

 

Alicante; overgewicht is thans nr. 1, voor tabak, als het gaat om hoofdoorzaak van kanker. 38% in de provincie Alicante is te zwaar, en 13% is echt veel te dik. De WHO meldt, dat (ernstig) overgewicht de oorzaak is van een 14-tal kankers, zoals borstkanker.

 

En waarom verbaast dit me niks?....El Pais meldt, dat de banken hun kwalijke praktijken gewoon doorzetten. Uit ‘’verrassingstesten’’ bleek, dat de verkopers nog steeds consumenten onvoldoende informeren over risico’s en kosten van financiële producten.

 

La Verdad in Murcia laat een foto zien van een man met zijn 2 kinderen – geboren via een draagmoeder in India. Het gaat in deze provincie om zo’n 12-tal gevallen. PP en PSOE uiten twijfels over deze ‘’techniek’’, met steun van Ciudadanos. Ouders zouden tot 120.000,00 betalen voor zo’n procedure.

 

Beter laat dan niet? Diario de Ibiza kopt, dat de landbouw te lang heeft gewacht met adequate maatregelen tegen de Xylella-olijf-bacterie. Brussel eist drastische maatregelen, zoals vernietiging van aangetaste bomen. En wel met een 100 meter radius. Analoog Italië. Die overigens ook te lang treuzelen, zodat de bacterie nu kon overgaan naar de Balearen.

 

Nee maar, een jurist in Mallorca heeft een case gewonnen in Brussel, waarbij Spanje verboden wordt, om enorme boetes op te leggen aan residenten, die hun vermogen in het buitenland niet opgaven (modelo 720).  Einde in zicht?