Spanje Nieuws

Drank & vrouwen; mobiel-verslaafd & no-fracking

Congres verwerpt het idee van Podemos, om euthanasie te ‘’ont-criminaliseren’’. Natuurlijk was de PP ertegen, net zoals Foro Asturias en UPN, alle overige partijen onthielden zich van stemming

 

Ciudadanos; die lafbekken...wel commentaar op Dijssie...want men voelt zich aangevallen door ‘’geld voor drank en vrouwen’’ uitspraak....Rivera lamenteert dat Spanje juist geld verkwist aan corruptie, welk leidde tot buitensporig dure infrastructuur die niet gebruikt wordt. Mooie woorden, maar volgt er actie? Welnee, nog altijd genieten politici eindeloos ‘’mildheid’’ of ontlopen de straf. We weten al jaren dat er vliegvelden zijn zonder vliegtuigen, of rondwegen zonder auto’s, of treinen zonder passagiers. En? Niks. Juist. Ciudadanos doet net zo hard mee door niet te regeren/niets te doen.

 

75% v/d publieke scholen in Alicante hebben een voorkeur om studies/onderwijs alleen aan te bieden in het Spaans (Castellano) en maar 25% bieden topniveau Engels aan. Zo blijf je de mensen dom houden.

 

La Verdad in Murcia meldt, dat 40% van de jeugdigen toegeven, dat ze verslaafd zijn aan hun mobieltje. In Alicante behandelen ondertussen experts de eerste groepen jongeren die mobielverslaafd zijn.

 

Ja, hoe kan het nog verbazen, eerst negeren, dan ontkennen, dan is ‘’iets’’ anders schuld, en pas op het eind ‘’sorry, foutje, bedankt’’ .... Diario de Mallorca meldt dat de Landbouwraad de schapen de schuld heeft gegeven voor de dood van amandelbomen; wel degelijk wetende dat al jaren werd gewaarschuwd voor de Xylella – de schimmel, die op het hout groeit. Hoe dom kan je zijn? In Spanje heel dom. Jarenlang.

 

Malaga gaat eigenaren van ruim 100 honden dreigen met boeten, als ze weigeren, het DNA van hun hond te laten testen. E.e.a om het probleem van uitgezette/verwaarloosde honden te verkleinen.

 

Oh ja, gedoe in de havens in Spanje...Ach, stakingen, gezeur over betalingen etc...KPMG heeft berekent, dat het uitladen van een schip door zogenaamde stevedores in Spanje ruim 400% meer kost dan welke andere logistieke methode, als het zo gaat zoals het nu gaat. Inefficiënt en veels te duur dus. Maar ja, die 286 miljoen ‘’te veel’’ aan ontladingskosten is toch peanuts....?

 

10 jaar geleden lieten 5 bedrijven hun oog vallen op de Spaanse ondergrond, in de hoop dat het fracking-succes in de VS hier geëvenaard kon worden. En natuurlijk was de PP ervoor. Want men importeert immers bijna 100% gas/olie (omdat de industrie ook nooit maar enige incentive heeft om ook maar 1 ml efficiënter, zuiniger of minder te gebruiken...). En toen kwam er de tijd van lage gasprijzen en veel protest van lokale en regionale autoriteiten. Nu hebben al die bedrijven hun plan opgegeven! En dat is vooral te danken aan het Baskenland en Cantabrië in het noorden; want daar zou een gaspotentieel gelijk aan 70 jaar consumptie te vinden zijn, aldus een rapport uit 2013 van de ACIEP. 700 miljard waard! Maar...nadat vooral ook milieugroepen het frackingproces hebben ‘’gedemoniseerd’’ en de Spaanse bevolking dit ruimschoots overnam, werd de situatie wat vervelender. PP wilde de nationale wetgeving herschrijven ten faveure van fracking, maar het duurde niet lang, of de PP ‘’frackte’’ zelf...Gelukkig accepteerden een aantal autonome regio’s deze foute wetgeving niet en lagen dwars met wetten tegen fracking.

En als er een ding is, waar dit soort bedrijven een hekel aan hebben, is het de onzekerheid over de toekomst. En toen in maart 2016 de PP niet langer de meerderheid had, eiste men een ban voor deze methode. De bedrijven hadden ondertussen al lang de kuierlatten genomen...Shale Gas España (van BNK, Heyco, R2 Energy, San Leon en SHESA) hebben fracking in Baskenland opgegeven. Ook Castilla La Mancha keurde anti-fracking-wet goed en zullen fracking – ook al kunnen ze het niet 100% verbieden – onmogelijk maken. Sociale druk is daarbij belangrijk, niet alleen in Spanje, maar ook in Europa, aldus Ecologistas en Acción. Goed bericht!