Spanje Nieuws

Dure flop, huizenkoop

Weer is het vastgesteld. Door het MIT. Moest energieminister Nadal toegeven...injecteren van gas in de onderwateropslag Castor bij de kust van Vinarós, Valencia was verantwoordelijk voor meer dan 500 aardbevingen, die tot ver i/h land werden gevoeld. De installatie blijft in de ‘’mottenballen’’ onderwater, want ontmantelen lijkt te risicovol. In 2014 was dit al geconcludeerd door het Spaanse Geografisch Instituut (ING). Men wil nu de zaak laten voor wat het is. Dat zou het beste zijn....Tuurlijk. Laat het gedonder maar aan andere generaties over. Oh ja, de 1,7 miljard, die de regering als ‘’schadevergoeding’’ aan de exploitant moest betalen? Wordt verrekend met hogere gasprijzen voor de burgers. Naast de kosten voor het in winterslaap houden v/d installatie van 15 miljoen.http://elpais.com/elpais/2017/05/03/inenglish/1493811029_647213.html

 

En als’t allemaal niet mee zit, mogen we nog meer dokken: de regering is voor ‘’eco taks’’ en extra belasting op suikerhoudende drankje. Als het begrotingstekort oploopt. Toegezegd aan Brussel.

 

Het Corvera airport bij Murcia is al jaren onderwerp van spot. Kost een boel, maar er vliegt niks. Hooguit vogels...Nu hebben een Franse (Edeis) en een Argentijnse (Corp. América) bieder AENA (de Spaanse luchtvaart-operator) ondersteund met hun bod; ze willen wel. Edeis managed er 18 in Frankrijk en 1 in Castellón (ook al zo’n topper..) en CA doet er 53 in Latijns Amerika, Italië en Armenië.

 

Joggen blijkt, aldus El País, de goedkoopste sport en blijkt nu big business; 23% v/d bevolking jogt op zijn minst 1x/week.

 

Kleine apenrots met groot gedoe: de regering in het Congres is er voor, om de ongeoorloofde privileges van Gibraltar na de Brexit af te schaffen. Men zal geen afspraak tussen Brussel en London accepteren, die een oneerlijke concurrentie met Spanje goedkeurt. De EU heeft aan Spanje overigens het veto bij een deal gegeven. Met inachtneming voor rechten van Spaanse arbeiders in Engeland (ruim 100.000) en Britse residenten in Spanje (286.000 mensen)...?

 

Luis Gonzalo Segura strijdt. Als luitenant in het Spaanse leger, vecht hij als een Don Quichotte tegen corruptie. Werd ontslagen, raakte zijn huis kwijt, en maakte schulden door processen. De familie vindt, dat hij het zichzelf op de hals haalde. Toch zet hij door. Zolang hij kan. Prijzenswaardig! https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/01/de-klokkenluider-van-het-spaanse-leger-8507729-a1556766

Gedonder in’t vooronder tussen aanklagers, die rebelleren tegen de bemoeienis van de regering, die daarmee vooral ‘’gevoelige’’ (lees PP onwelgevallige) zaken via hoofdaanklager Moix weg willen krijgen.

 

Información in Alicante meldt, dat de provinciale regering verplicht is, om werklozen, die al hun uitkeringen hebben verloren, tenminste 40% van hun medicijnen te vergoeden. Het gaat om ruim 100.000 patiënten, die zich geen medicijnen kunnen veroorloven. Artsen zijn boos als ze niet behandeld worden, maar wie te weinig geld heeft, geeft dit liever uit aan eten.

 

In plaats dat Podemos doet wat het zou moeten doen, wil ze een motie van afkeuring tegen Rajoy indienen. Wil het vertrouwen opzeggen na onthullingen van recente onthullingen over het corruptieschandaal ‘’Lezo’’. Zeker niet het laatste...PSOE wijst dit af. Onzingepruts dus.

 

Buitenlanders kopen weer veel huizen; in 2016 ruim 53.000 huizen – met name aan de kust (84% doorverkoop, en 16% nieuwe verkopen) Denen, Nederlanders, Zwitsers, Noren, Britten en Duitsers willen liefst huizen vanaf 100m2, terwijl Italianen, Fransiolen en Zweden graag 40 – 60m2 hebben. 1/3 v/d verkoop gebeurt op de Canarische Eilanden en de Balearen, Valencia scoort met 26%, Murcia 18,5%, Andalusië 15% en Catalonië 13%. Opvallend is tevens dat bij 2e huizen gepensioneerden de voorkeur hebben om te investeren in een permanente woning en dat velen van hen 5 ton of meer te spenderen hebben.

 

7 top-flop-bankiers van Banco Santander, en 3 van BNP Paribas zijn in onderzoek door het Nationale Gerechtshof voor ongedeclareerde rekeningen in het Zwitserse HSBC, waarmee ze dus Spaanse belastingen ontwijken, Aldus de gelekte Falciani lijst…