Spanje Nieuws

Geld als water...z/water; claim en clan

La Verdad/Murcia meldt, dat er geen water meer komt voor de landbouw. Het Tajo-Segura kanaal is leeg tot waarschijnlijk oktober.

 

De eerste zaak verloren. En vast niet de laatste. Het International Centre for Settlement of Investment Disputes ICSID  (v/d/ Wereldbank) heeft Spanje veroordeeld tot compensatie v/h Britse bedrijf Eiser. 128 miljoen. Vanwege de economische situatie en de plotse stopzetting van subsidies (waarmee men grote investeerders lokte). Eiser investeerde in thermo-solaire duurzame energie, totdat de Spaanse regering in2013 ineens de subsidiepot leegde. De 1e klacht. Het ICSID heeft nog 26 aanklachten tegen Spanje te behandelen...De Energieminister was niet echt onder de indruk van deze 1e veroordeling; ziet dit als voorbarig en gaat in beroep. Maar vlg. het ICSID is haar uitspraak definitief en verplicht op te volgen. Nou, dat wordt nog leuk.

 

De politieke partijen in het parlement hebben ruim 5500 amendementen ingediend tegen de begroting voor 2017. Ruim 1200 meer dan in augustus 2015 (van de 4327 werden maar 104 geaccepteerd door de PP). PSOE en Podemos willen vooral miljarden voor sociale uitkeringen/service, Ciudadanos kwam maar met 39 wijzigingsvoorstellen, en de PNV had er maar 36.

 

Demonstranten gingen de straat op en eisten ‘’brood, werk, dak en gelijkheid’’. Regering, bankiers en allerlei foute besluiten hebben alle vorige verbeteringen teniet gedaan, merkt het Platvorm op, en tiert over ‘’enorme hoeveelheid snijden in voorzieningen door een giftig/schadelijk politiek regime'' en ''verzuipen in corruptie’’. Waarheid als een koe, maar helpt geen donder.  

 

37% v/d werklozen zijn boven de 45 jaar. Het hypothetische herstel van de arbeidsmarkt is dankzij de tijdelijke contracten, aldus onderzoek. En veel banen worden niet vervuld vanwege te lage opleiding, lange-termijn-werkloosheid, ontbreken van digitale kennis, waardoor de employability in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, mank loopt.

 

La Vanguardia schetst, dat 70% v/d jongeren werk buiten Spanje zoekt, vooral in de gezondheidszorg, wetenschap, kunst, waarvan ruim 70% Catalanen zijn en 55% uit de rest van Spanje.

 

Dan heb je geld. En macht. En toch, verdoezelen? De politie vond ‘’onverklaarbare’’ 69 miljoen, verborgen in Andorra. Door de Pujol Clan. En de First lady van deze Clan, Marta Ferrusola, verdonkeremaande ook nog eens 2 miljoen, met gebruikmaking van taal-encryptie. Ja, ja, de Superieure Moeder van de Congregatie, zoals ze zich zelf noemt, heeft als vrouw van ex-president Jordi Pujol en met haar 7 zoons meer dan 70 miljoen in Andorra verborgen tussen 1990 – 2014. 3 miljard werd door de Clan nog eens naar belastingparadijzen weggesluisd...En regelmatig bleek ruim 40% v/h vermogen van deze familie te bestaan uit cash...Ze weten het precies. Maar naheffing? Gevangenis?

 

Valencia Health zal alle gezondheidscentra in de provincie Alicante gedurende de zomer SLUITEN. Vanwege het zeer geringe aantal aan patiënten, en de groei in niet-ziekenhuis gerelateerde spoedvragen. Huh?