Spanje Nieuws

Gedoe, belastingdealtjes, melk en huizen

De Minister van Onderwijs is opgestapt. Gedoe rondom ‘’vrije teugels voor de nationalisten, om teksten in lesboeken te manipuleren’’..Politieke druk, en gedoe, om inhoud te veranderen? Pfff..

 

Het aantal kinderen met hoge bloeddruk stijgt in de provincie Alicante snel. Als gevolg van junk food, weinig beweging en luiheid, aldus de krant. 5 van 10 jongens hebben hogere bloeddruk dan normaal. En ook bij volwassenen is een 40% stijging te noteren; slechte eetgewoontes, obesiteit, ouderdom en ook hier weer luiheid. KOM VAN DIE STOEL AF...En hou op met appen en ga sporten...

 

De belastingdienst is bezig, om ruim 1 miljard aan ‘’belasting’’ te vorderen van 100 leidende Spaanse bedrijven, die sinds 2002 overzee bedrijven hebben opgekocht of aandelen daarin hebben verworven. E.e.a. als gevolg van het EU Stabiliteitsplan, waarbij de belastingdeal (= of te wel weinig belasting hoeven te betalen met een bijzonder belasting-regeltje, geldend voor 20 jaar..., vanaf 2002) illegaal is onder EU mededingingsregels. Maar Brussel spreekt over 8 miljard...

 

De Generalitat in Alicante mag –  aldus de krant Información, aan de kust laten doorbouwen; wel 5000 nieuwe huizen/jaar tot eind van deze eeuw. Daarvoor wordt ruim 12.000 hectare ‘’bouwland’’....

 

Een reuze-melkveebedrijf in Soria; bedreiging voor de Spaanse melksector. In april 2015 eindigde een EU-periode van 30 jaar melkquotums, destijds in 1984 ingesteld om te voorkomen, dat er meer aanbod dan vraag zou komen. Nu wil de Valle de Odieta Groep in Noviercas/Soria een megafarm bouwen, wat uiteindelijk zou leiden tot een verlies van 700 banen en de sluiting van 432 kleinere melkveebedrijven. Nog afgezien van de milieu- en gezondheidsproblemen...Oeps..

 

Huizenverkopen in Alicante zijn weer op het niveau van 2008: 3000 huizen werden alleen al in maart verkocht; de beste maand sinds 9 jaar.

 

Rajoy zou zijn regering hebben bevolen, elke chantage te ontkennen, om de partijleden rustig te houden. Het gaat over publicatie van gelekte opnames tussen Gonzalez en Zaplana, waarin werd gemeld, dat Rajoy was gechanteerd door een zakenman, die bevestigde, geld te hebben gegeven aan de voormalige penningmeester Lapuerta. En Barcenas (de nieuwe penningmeester) was gevraagd deze chantage te stoppen en die boef te betalen...Ontkenning natuurlijk. En een heet vragenuurtje wordt verwacht. Ja, ja.

 

Spaanse snelwegen komen mogelijk in Italiaanse handen; het concern Atlantia deed een bod van 16,3 miljard aan Abertis. Voor ruim 14.000 km snelwegen en tolwegen. Gezamenlijk hebben die 2 bedrijven een beurswaarde van ruim36 miljard. Maar de Spanjaarden en haar grootste aandeelhouder, Caixa Bank zitten nog even te ‘’tuttelen’’of ze wel willen. De omzet van Abertis wordt voor 1/3 in Frankrijk gerealiseerd, en ze doen veel zaken in Zuid Amerika. Altlantia is goed voor ¾ van de winst in Italie zelf, maar kan daar niet groeien. Deze overname zou hun groeistrategie tot 2020 een boost geven. Pikant...11 jaar geleden wilde Abertis Atlantia overnemen, maar daar stak de Italiaanse regering een stokje voor. Gefinancierd moet deze deal worden door kredieten van 14,7 miljard, door Unicredit & Intesa, Italie, Credit Suisse, Zwitserland en BNP Paribas, Frankrijk. Plus 15% verkoop van Atlantia-aandelen. 

 

En dan bespaar ik lezer dezes de corruptiezaken, rechters die over elkaar heen buitelen en dat rechtvaardigheid hier niet aanwezig is. Noch over het gedonder in eigen partijen (zoals daar zijn PSOE en Podemos o.a.); of het plan van die maffe Catalanen, om 1 oktober weer een referendum voor onafhankelijkheid te houden.

 

Nee...Maar in Murcia worden autorijders, die zowel positief getest zijn op alcohol en drugs, gelijk gestraft met de inname van het rijbewijs. En er gaat een speciaal plan in werking treden, om het aantal fietsers, die jaarlijks gedood worden, omlaag te brengen. Met ruim 100.000 controles extra....