Spanje Nieuws

Cataanse Republiek, en 3x hoera voor St. AAP

Die stomme Catalanen weer, geheim wetje samengeflanst; als het moet kunnen ze de onmiddellijke onafhankelijkheid uitroepen, heet het vlg. de krant. Voor als er geen referendum komt, of Madrid blijft dwarsliggen. Incl. controle over Gerechtshof, met Catalaans als enge voertaal en de omvorming tot een Republiek...Terwijl net de week daarvoor Madrid de hand uitstak en aanbood om te praten. Lees ook; https://inspanje.nl/algemeen/9677/catalonie-kan-binnen-48-uur-onafhankelijkheid-uitroepen/

 

De Spaanse gezondheidszorg is, aldus The Lancet, met haar 8e plaats in de top 10; Frankrijk 15, Duitsland 20, Engeland 3o en de VS 35. De afgelopen 25 jaar is het Spaanse gezondheidssysteem met reuzesprongen vooruit gegaan. Daarna komen Zweden, Noorwegen, Oostenrijk, Finland en NL. Hoogst scoorde het in behandeling van o.a. difterie, tetanus en mazelen, maar ook in zwangerschapszorg en luchtwegenaandoeningen. Niet hoog scoorde het voor Hodgkin lymfoom, leukemie en galblaasaandoeningen, alsook huidkanker z/melanoom.

 

La Verdad Murcia weet te melden, dat in de strijd tegen de muggen iedereen, die zijn zwembad NIET chloreert, een boete van 15.000 kan krijgen. En maakt ook melding van lege waterkanalen; de Tajo heeft de rode lijn bereikt; er is geen water meer om te verspreiden, en en het Ministerie van Milieu gaf toestemming, om water uit bronnen te gebruiken.

 

In Alicante worden dronken rijders, aan wie het rijbewijs is ontnomen, binnen 4 dagen weer voorzien van het rijbewijs, als ze 400,00 betalen, ook al zakken ze door de test voor alcoholverslaving....Huh? En de ouders in Alicante zijn de straat op gegaan om hun keus op te eisen voor de hoofdtaal, die hun kinderen moeten leren, men wil helemaal niet meertaligheid. Achterlijk.

 

Guardia Civil blijft vasthouden aan het feit, dat de PP in Madrid aan Rajoy (de opperboef v/d/ PP) zijn verkiezingsuitgaven = ruim 200.000 heeft betaald. In 2008.

 

Stichting Primadomus, Villena (Stichting AAP) heeft een primeur; voor het eerst doneerde een circus haar dieren, zodat ze een beter leven kunnen krijgen. Hoera voor 2 jonge leeuwen! Buffel, lama, pony en zo gingen naar andere opvangplekken. En...de directie van het circus heeft schriftelijk beloofd, niet meer met dieren te gaan werken in de toekomst. GEWELDIG.