Spanje Nieuws

Boeven, watertekort en Panama

En ook al wil hij niet, hij zal toch – net zoals elke Spanjaard, gewoon voor de rechter moeten verschijnen; PP-boef Rajoy. In de omkoop/corruptiezaak Gürtel. Niks video-conference...zoals eerder toegestaan aan Catalaanse ex-president Mas...

 

Er dreigt een staking bij de post, omdat de regering weer 60 miljoen wil korten (1/3 v/d budget voor universele postservice).

 

Beschamend, arrogant en onbegrijpelijk; de top van de boevenbank CAM moest weer eens op de beklaagdenbank. Voormalig president Crespo beweert met droge ogen, dat hij niet wist wat er gebeurde, dat hij geen verstand had van financiële dingen en dat hij het ook niet leuk vond. Maar wel volop geld in eigen zak steken? En de general director Lopez zei ‘’we hebben niets gemanipuleerd bij de fusie met Cajastur; en dame Amoros ‘’de Bank of Spain wilde dat we faalden voor de stresstest’’.

 

En laat nou toch de hoge pief van de Anticorruptieenheid, Moix, een 25% belang in een bedrijfje op Panama hebben...De kranten smullen ervan. En inmiddels is ie afgetreden. Deed overigens niks fout, hoor!

 

Het wordt ernstig met de watervoorziening; de ondergrondse watergangen en opvang zijn alweer met 10 meter gedaald in de Alto/Medio Vinalopo, en men gaat ervan uit, dat een groot deel ervan per 2031 uitgedroogd is. Ook bij de kust van Alicante is de situatie kritiek. E.e.a. is het gevolg van teveel oppompen/gebruiken dan ooit was voorzien. Hoezo, vooruitzien? Per 2040 is water voor drinken/bewateren van landbouwarealen passé. Of zoveel eerder? Want in de Sierra de Crevillente is de situatie al nijpend, evenals in de Sierra de Salinas en Sierra de Reclot, allemaal vlak bij ons. Ook al wijst men op de levensbedreigende situatie, het besef om wat te doen, ontbreekt grotendeels. Geen van de gemeentes beschikt b.v. over een plan B, voor als het mis gaat. Ach, dan komt toch gewoon water uit de ontziltingsinstallaties of van elders? Onbetaalbaar, maar opgelost, toch?

 

Het S.Juan ZH is ‘’de’’ referentie als het gaat om het gebruik van technologie tegen kanker; de nieuwe PET-TAC scanner kan zelfs de kleinste tumor al ontdekken en kan ruim 3000 patiënten per jaar scannen.

 

En dan blijkt uit de Malta files (zoiets als Panama Papers)...dat dit snoezige eilandje toevluchtsoord is voor de ontduiking van tenminste 900 mio van rijke Spanjaarden. Omdat ze daar zo’n charmant belastingsysteem hebben...

 

Er wordt nog volop gesproken over het budget, zoals o.a. over belastingverlagingen voor producties van films en documentaires en zo...Is er niks belangrijkers?

 

En dan waarschuwt de FACUA dat de consumenten in juli mogelijk een Electra rekening van 50% meer kunnen verwachten; vanwege ‘’bredere marges’’...en natuurlijk betalen de kleine afnemers!

 

Ik lees dat de OECD de creatie van een universeel basissalaris in landen zoals Spanje heeft goedgekeurd, als middel tegen armoede. Huh? Sinds wanneer moet een OECD een goedkeuring geven voor zoiets?

 

En de volgende rechtszaak komt tegen de Staat vanwege wanbestuur in het plots afschaffen van duurzame-energie-subsidies: Portigon AG, Duitsland heeft voor het Internationale Arbitrage Hof een claim ingediend van 128 mio aan verloren verlies plus interest door stopzetting van de subsidie per 2010.

 

De regering zal er alles aan doen, om het referendum v/d Catalanen te stoppen. Never ending story. https://inspanje.nl/algemeen/9692/ruim-60-procent-catalanen-verwerpt-eenzijdige-onafhankelijkheidsverklaring/