Spanje Nieuws

Apenrotsen en zo

1888 vond het eerste ecologische protest plaats. In Huelva, tegen het mijnbedrijf Riotinto. Toen ging het om betere betaling en condities, en vooral de eis, om het verbranden van piriet in de open lucht te verbieden, welk dodelijk giftige zwaveldampen produceerde. Uiteindelijk stierven meer dan 100 mensen.

http://elpais.com/diario/2007/03/25/domingo/1174798359_850215.html  in 2007 en in 2015: http://www.abc.es/archivo/20150212/abci-riotinto-tiros-201502112127.html en http://elpais.com/elpais/2017/06/26/inenglish/1498479336_283320.html en https://hipertextual.com/2017/06/donana-incendio-recalificacion

De link met wat zich nu volstrekt in dit gebied, is snel gemaakt. De brand in het natuurpark Doñana lijkt niet geheel ‘’natuurlijk’’ te zijn. Er is sterke aanwijzing, dat dit het gasbedrijf Fenosa – welk graag ondergrondse opslagtanks van gas in het natuurgebied wil plaatsen, goed uitkomt. Dat het belangrijke ecosysteem, het leefgebied van vele vogels, dieren (ook lynxen) hiermee ernstig wordt bedreigd, doet er niet toe. Noch het feit, dat aardbeientelers rondom Huelva al jaren veel te veel water uit het natuurgebied trekken, daarmee het delicate evenwicht zwaar te beschadigen.

 

Hete lucht is de kust van Alicante aan het teisteren; hoge temperaturen maar vooral ook een enorm risico aan (bos) branden is verwacht. En potverdrie, het voorjaar is een van de droogste sinds 150 jaar, de stuwbekkens zijn maar tot 55% in Spanje gevuld, en in onze provincie zijn de pantanos (opvangbekkens) van Segura op resp. 31% en die van de Jucar maar op 38% vol. Of leeg... En de zomer moet nog beginnen. https://inspanje.nl/algemeen/9757/zomer-begint-met-laagste-stand-watervoorraad-in-deze-eeuw/  Spanje lijkt steeds meer op een oven; stijgende temperaturen, minder water en meer bosbranden. Schuld van klimaatverandering? Vast. Maar ook het ontbreken van goed water/natuurbeheer; onvoldoende of geen management van natuurgebieden; laksheid in bestraffen van brandstichting door onachtzaamheid (of intentie). En meer muggen door minder vogels (goed natuurlijk voor de antimug-fabrikanten)...het wordt een hete zomer.

 

El Mundo meldt, dat de gemiddelde wachttijd voor operaties van 83 naar 115 dagen is gestegen; 32 meer dan in 2016.

 

 

Spanje is het helemaal zat met het (bijna?) georganiseerde systeem van claims door Britten bij Hotels en restaurants voor ‘’voedselvergiftiging’’. En hoe vreemd is het toch, dat altijd alleen maar Britten hieraan lijden, niet al die andere hotelgasten van verschillende nationaliteit....En geen enkele gast reclameerde direct, ne, sommigen deden dat pas maanden daarna. Via ‘’gespecialiseerde’’ claimbedrijven, die hun klanten adviseren, 3000,00 te claimen (voor trips die vaak niet meer dan 500,00 hebben gekost)... Big business hoor, want de hotels willen liever geen gedoe, en betalen. Maar dat moet stoppen. Vooral de all-inclusive hotels moeten het ontgelden. Reden dat reisbureaus nu waarschuwen dat sommige hotels Britse toeristen gaan weren. En na Spanje lijkt dit ‘’spel’’ nu ook herhaald te worden in Turkije, Bulgarije en Cyprus; 5 miljoen aan frauduleuze voedselvergiftiging-claims? Kom op zeg!

 

Spanje is niet blij met het feit, dat de BB’s Gibraltar in hun Brexit-voorstel hebben opgenomen; London eist een speciale behandeling van deze apenrots...