Spanje Nieuws

Bommen en granaten, natuur en gastronomie

Nieuw record bij het ‘’sakkelen’’ van druiven in onze regio: de winnaar ''sakkelde'' 150 trossen in 16 minuten en 46 seconden. 

 

Verdorie, laat nou net vorige week maandag onze wervelwind-Ana met haar gezin op het eiland Tabarca, voor Alicante, een dagje gepoedeld/gedoken en rustig dagje doorgebracht hebben. Zie ik het bericht op deze dinsdag; dat de Guardia Civil onmiddellijk alle duik/wateractiviteiten verbiedt vanwege een (nog) niet-geëxplodeerde bom uit WWII....Oei.

 

De regering gaat weer eens mega uitpakken; wel 20.000 nieuwe overheidsbanen mogen dit jaar vervuld worden. Het gaat dus goed. Daar dan. La Verdad meldt, dat Murcia 1e hulp gaat leveren, en wel gratis en universeel. Met name kinderen tussen de 0 – 6 jaar zullen hierdoor behandeling krijgen met een bedrag van 60,00/maand uit een fonds, om vooral kindgelateerde ziektes aan te pakken. En...Murcia heeft stappen gezet om een intelligente Smart City te worden. Vooruitstrevend!

 

En InSpanje meldt, dat Spanje het land is met het grootste oppervlak aan beschermde natuur in Europa. En dat het meer waarde wil toekennen aan dat natuurlijke erfgoed en daarmee werkgelegenheid en welvaart verhogen in landelijke gebieden. Spanje telt vijftien nationale parken, waarin de natuur maximaal wordt beschermd en daarbij zijn er nog 48 door de Unesco erkende biosfeerreservaten. In Spanje valt 222.000 vierkante kilometer onder Red Europa Natura 2000. Dat is 27 procent van het totale oppervlak. https://inspanje.nl/algemeen/9781/spanje-gaat-meer-inzetten-op-ecotoerisme/

 

El Pais kopt, dat het Catalaanse referendum Podemos ernstig verdeelt: Iglesias, de leider,verbood het managers van zijn partner Podem, om campagne te voeren en te participeren in het referendum. Een paar dagen daarna lees ik, dat de President Puigdemont zijn vice Junqueras wilde verleiden, om het illegale referendum te coördineren. Niet dus. En de ambtenaren en zo rebelleren daar; want dat is in strijd met hun eed dat ze altijd trouw zijn aan de Spaanse Constitutie. En de vakbonden eisen ook al vast garanties voor ambtenaren....Want als het toch ooit (echt niet) onafhankelijk wordt, dan is dat bepaald niet vanzelfsprekend....

 

In Alicante zijn de zogenaamde ‘’black spots’’ van 20 naar 54 gestegen. In 1 jaar, en daar werden 239 ongelukken veroorzaakt.

 

Greenpeace meldt in een rapport dat 53 nog maagdelijke gebieden aan de Spaanse kustlijn risico lopen voor toekomstige ontwikkeling (lees bouw van huizen). En eist meer bescherming van deze gebieden (‘’huis-vrije-zones’’), voordat de bulldozers komen. De Balearen en de Canarische Eilanden zijn daar ook in opgenomen, en geen provincie lijkt gespaard van dit soort ‘’uitbreidingsplannen’’, maar de nadruk ligt wel op de kust oost- en oostwaarts. De als ‘’risico’’ kustgebieden ingeschaalde trajecten, die gemanaged worden door de EU Natura 2000 milieubescherming, zouden moeten geherclassificeerd worden als ‘’beschermd’’ gebied en dan wel vlg. de Spaanse Wet. Dan zouden er veel strengere milieueisen van kracht worden. Illusie, vrees ik...https://elpais.com/elpais/2017/07/11/inenglish/1499770857_341642.html

 

En last but not least: Murcia heeft een nieuw ‘’gastronomisch’’ plan voor de regio bedacht....er moeten ruim 1500 nieuwe restaurants in de komende 3 jaar openen. Als het nou steeds vaker kwalitatief goede worden, dan wordt het smullen!