Spanje Nieuws

Catalaans wapengekletter

De droogte uit de hel is aangekomen in Spanje. Reservoirs zonder water = sukkels hebben nog steeds niet gezorgd voor goede opvang = veel meer verwoestenij; verloren oogsten, meer branden. De voorspellingen komen uit.. De reservoirs zijn op hun laagste niveau sinds 1990. Met name diegene, die zich langs de Segura, die door Albacete, Murcia, Alicante en Almeria stroomt, zijn alarmerend laag. https://elpais.com/elpais/2017/08/29/inenglish/1504014135_340158.html

 

Alicante heeft in 3 dagen reeds 3 boten met migranten aan de kust zien verschijnen. Meer worden verwacht. Onleuk.

 

Elke dag lees je weer over het ‘’vuurwerk’’ tussen obstinate Puigdemont en regering over de onafhankelijkheid van Catalonië. Blufpoker en intimidatie. Ondertussen vormen Rajoy en Sanchez een front tegen Catalonië en de regering garandeert, dat haar plan om dit onzalige streven stop te zetten, zal zegevieren. Ondertussen lees je wat Catalonië eist: de Catalaanse nationaliteit is compatible met de Spaanse. Degenen die een breuk hebben gesteund, krijgen amnestie, Catalonië gaat de assets/bezittingen opeisen van de Spaanse staat; de huidige schuldenberg wordt niet geaccepteerd, tenzij er een oplossing komt; 6 maanden na het illegale referendum komt er een constitutionele verkiezing. El Mundo meldt, dat de separatisten hun ‘’wetten’’ over de breuk met de Staat binnen 34 dagen gaan presenteren. Oh ja, en woon je als Spanjaard in Catalonië, dan ben je Catalaan...En de EU-regels zullen alleen worden geaccepteerd als Catalonië een lidstaat wordt met politieke amnestie. Ook goede morgen....Ze zijn gek, die Catalanen.

 

La Verdad in Murcia beschrijft de situatie van afval; ruim 6 ton afval is afgevoerd van het Mar Menor. De accumulatie van lood en asbest in gebieden, waar geen bescherming is geboden brengt de veiligheid van m.n. kinderen ernstig in gevaar; en de roep om omheining van gevaarlijke terreinen is groot.