Spanje Nieuws

Anarchie

Laatste nieuws: vandaag, donderdag wordt bekend, dat het Constitutioneel Hof de bijeenkomst a.s. maandag v/h Catalaanse parlement verbiedt. Om te voorkomen dat ze de onafhankelijkheid uitroepen. Hoeveel is nog nodig om testo-ego-Spuug te stoppen?

 

Nog nooit vertoond. Koning Felipe sprak. N.a.v. het illegale referendum. En veroordeelde Catalonië scherp. Terecht. Het zorgt voor instabiliteit en verdeeldheid in Spanje. En dat moet afgelopen zijn.  https://elpais.com/elpais/2017/10/04/inenglish/1507101494_919786.html en: https://inspanje.nl/algemeen/9980/spaanse-koning-referendum-volledig-buiten-de-wet-en-democratie-video/ met de Spaanse uitzending. En toch stoomt Puigdemont als een domme robot door en wil de onafhankelijkheid uitroepen. Wanneer gaan de 60% Catalanen, die dit NIET willen, de straat op? En hij viel de Koning zwaar aan. Dat moet je vlg. mij in Spanje toch echt niet doen.

 

Het sturen van agenten van de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil naar Catalonië om daar het illegale referendum over onafhankelijkheid te stoppen kost de Spaanse regering nu al bijna 32 miljoen euro, maar die rekening kan nog veel hoger worden. Dit blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken die zegt dat de kosten voor de nationale politieagenten 11,2 miljoen euro zijn, voor de Guardia Civil 9,2 miljoen. Daar komt nog 11,3 miljoen euro bij voor levensonderhoud van de agenten en 5,5 miljoen euro voor de cruiseschepen als accommodatie. Agenten die op de schepen verblijven, ontvangen een toeslag van 95 euro per dag op hun normale salaris. Voor de politieofficieren en agenten in andere delen van Catalonië gaat het om een toelage van 110 euro per dag. Als ik de regering was, zou ik de rekening naar Spuugdemont sturen. En de Mossos (de lokale politie daar, die weigerde op te treden) evenredig in salaris te korten.

 

Biofarmabedrijf Oryzon Genomics gaat zijn hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid verhuizen. Vanwege de uitslag van het referendum over onafhankelijkheid. Oryzon zou dan het eerste beurgenoteerde bedrijf zijn dat om deze reden Catalonië verlaat, meldt Het Financieel Dagblad (FD) woensdag. De Catalaanse banken CaixaBank en Banco Sabadell staan op deze lijst en hebben eerder gehint op een vertrek uit Catalonië als de onafhankelijkheid wordt uitgesproken. Ook de Spaanse energiebedrijven Iberdrola, Endesa en Gas Natural worden genoemd. Daarnaast staan Mediaset España, het moederbedrijf van kledingketen Zara (Inditex), het Franse energiebedrijf Suez en supermarktbedrijf DIA ook op de lijst. Naturhouse verliet de regio al in augustus en daarvoor vertrokken Derby Hotels, Suez Environment, NH Hotels en Uber de regio. Ook op donderdag besloot telecombedrijf Eurona naar Madrid te gaan na een jaar van voors en tegens tegen elkaar afgewogen te hebben. Ook Proclinic Expert besloot deze week zijn hoofdkantoor naar Zaragoza te verplaatsen. Daar beschikt het bedrijf al over een belangrijk logistiek centrum. https://inspanje.nl/economie/9985/maximale-bezorgdheid-onder-bedrijven-in-catalonie/

 

Nog even nuanceren...De Catalaanse regering beweert, dat 893 personen gewond warden afgelopen zondag. Maar het Catalaanse MvGezondheidszorg laat weten, dat maar 4 personen in een ziekenhuis werden behandeld.  

https://elpais.com/elpais/2017/10/04/inenglish/1507104937_874487.html

Ik erger me aan de ongenuanceerde berichtgeving in de media over het illegale referendum in Spanje: van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden stemde ruim 3 miljoen niet omdat het referendum illegaal is, en bracht 2,2 mio hun stem uit: dat is dus 41%, waarvan 2 mio ja stemde. 35%. En niet 90%. Praktisch 60% wil helemaal niet los. Maar leve de dictatuur van een egopikkie. Sorry voor het grove taalgebruik, maar ik kan me hier oprecht boos over maken: zijn regio, Spanje, de burgers zet hij in zijn hem omdat hij lijdt aan grootheidswaanzin. In een donker hol, met water en brood laten ontnuchteren, zou ik aanbevelen.

 

Steeds meer grote veebedrijven vestigen zich in Spanje. Hierdoor verandert het land in de grootste mesthoop van Europa. Dit zegt dierenrechtenorganisatie Pacma, die wijst op de gezondheidsrisico's en de schade aan het milieu die de intensieve veehouderij met zich meebrengt. Daarbij komen nog problemen met betrekking tot het dierenwelzijn en de volksgezondheid zoals de gekke koeien ziekte, de varkenspest of de vogelgriep. Spanje verandert langzaam in het epicentrum van de intensieve veeteelt van Europa. Slecht voor de gezondheid van mensen, en slecht voor het milieu door fijnstof en ammoniakuitstoot.  Ook de WHO concludeerde recent in een rapport dat de invloed van landbouw op de luchtverontreiniging aan het toenemen is. https://inspanje.nl/algemeen/9975/pacma-spanje-verandert-in-mesthoop-van-europa/