Spanje Nieuws

Spuugzat, die Spuugdemont!

Nou, een hele trits aan berichten, die ik de afgelopen week had verzameld, is weer naar de prullenbak verwezen. Spuugdemont heeft wederom geweigerd, duidelijk te zijn. In tegendeel, hij dreigt er lustig op los. Illegaal, zich niet aan de wet houdend en dan toch ‘’democratie’’ voor een ondemocratisch proces opeisend? De brutalen hebben de halve wereld, zo blijkt maar weer, want deze of gene politicus – Belg of anderen – snappen dit niet en vinden dat een dialoog toch moet kunnen?! 

 

Zaterdag gaat Spanje het artikel 155 in werking zetten, om Catalonië onder curatele te zetten. Ofwel, afgelopen autonomie. Chantage, Dreiging en hoog illegaal ego-poker, over de rug van de Catalaanse/Spaanse burgers, dat speelt Spuugdemont. Walgelijk. Ruim 917 (!) bedrijven hebben hun ‘’zetel’’ al naar andere delen van Spanje verplaatst, zodat ze binnen Spanje en dus binnen Europa kunnen blijven opereren als die onafhankelijkheid met alle negatieve gevolgen er toch onverhoopt eenzijdig afgekondigd wordt. Enorme kosten voor dit gevaarlijke, destructieve en vooral zinloze pokerspel (ruim 13 miljard, en nog lang niet alles). Verlies aan ruim 75.000 of meer banen. Verlies aan inkomsten, belasting, economie, toerisme (- 15% nu), verhoging staatsschulden; ga zo maar door.

Oppakken die onverantwoordelijke boef, en zijn vazallen, en in de gevangenis gooien, op water en brood, zonder tapas en wijn. Zodat ze niet nog meer schade aanrichten.  Want 2,2 miljoen mensen in Catalonië eisen onafhankelijkheid op voor een totaal van 7,5 Catalanen. Dus de meerderheid moet hier niets van hebben! Catalonië en heel Spanje worden hard geraakt door zo’n ego-pukkel! Gracias para nada. Met chantage dwing je geen overleg/dialoog af, Spuugdemont! En al helemaal geen onderhandeling, als de geldende wetgeving niet wordt gerespecteerd en democratische grondbeginselen met voeten worden getreden!

 

Ik hoop maar dat ze ook gelijk de Catalaanse ambassades in het buitenland sluiten. En parlementsleden en ambtenaren die hun werk niet doen, ontslaan. Zonder ontslagvergoeding. Laten ze maar naar de bijstaand gaan... Nou, dan wil ik nog wel zien of bij nw. verkiezingen de mensen op de Separatisten stemmen.

 

Menige Catalaan heeft echter haast met die Onafhankelijkheid, zo blijkt. Want vanaf 2018 valt het bankgeheim van Andorra en moet belastinginformatie plaatsvinden. Er geldt sinds 2010 een belastingafspraak met Spanje, maar dat ging maar mondjesmaat, over individuele mensen. Vanaf 2018 moet dit automatisch gebeuren. Elk conto van een Spaanse burger in Andorra wordt dan gemeld aan de fiscus in Spanje. En die data worden nu al verzameld, en in 2018 met andere EU landen uitgewisseld. Vermogens vanaf 1,3 mio $ moeten tot eind 2018 aan de thuislanden opgegeven worden. Heb je minder? Heb je nog tijd tot 2019. Je snapt het – Catalaanse Spanjaard met veel geld wil dat ook houden.

 

Door het vrijgeven van de ITV (APK) stations in Murcia is er een run ontstaan; al ruim 35 aanvragen, om er een te mogen openen, zijn binnengekomen. Kennelijk lucratief handeltje! Echt wel. Zelf meegemaakt met dat Quad-gedoe.

 

De VOLVO Ocean Race te Alicante genereert ruim 60 miljoen aan inkomsten, meldt de krant. En wat kost het?

 

Steeds meer Marokkanen en Algerijnen komen via bootjes naar de stranden; onbegrijpelijk dat ze niet gelijk terug worden gestuurd; daar zijn toch afspraken over??? Dat zijn economische gelukszoekers. Hebben hier niets te zoeken!

 

En weer is er gedoe en geroep om tol op autosnelwegen; wel 5,00 over 250 km. Dat betekent voor het ritje Alicante – Elche 2,00. Boeven. Gaan we geen gebruik van maken. Die snelwegen dus.

 

Onbegrijpelijk: terwijl de rechter bepaalde, dat het boeven zijn, die voor een paar jaar de gevangenis in moeten – de CAM-Bankdirecteuren – blijken ze wel recht (???) te hebben op hun pensioengelden?

 

Laat nieuws: op de financiële markten groeit de angst voor een koerscorrectie. Dit n.a.v. een waarschuwing v/d Chinese Bankgouverneur Xiaochuan op het congres v/d Communistische Partij voor een Minsky-Moment. Het betreft hier een theorie van de VS-econoom Minsky, die stelt, dat een lange stijging aan de beurzen plots tot een scherpe koerscorrectie kan leiden. Toeval? Gisteren was het 30 jaar geleden de ‘’Black Thursday’’. http://www.faz.net/aktuell/finanzen/finanzmarkt/chinas-notenbank-warnt-vor-scharfer-kurskorrektur-15254259.html