Spanje Nieuws

Erop of eronder

Spuugdemont weigert verkiezingen. Het was een optie geweest, om gezicht te bewaren. Maar nee. Met de kopt door de muur. De regering heeft nu geen andere keus dan deze regio, het land en haar economie te redden. Want maar 40% v/d Catalanen wil onafhankelijkheid; de meerderheid niet. En Spuugdemont liegt, als hij zegt, dat men binnen de EU blijft. Nietes. En dat de bedrijven terugkomen (ruim 1500 hebben hun zetel inmiddels in een andere provincie vastgelegd). Welnee. Of dat het geen impact heeft op de economie. Wel degelijk: 15 – 20% minder verkopen; Toerisme meer dan 15% minder. En het einde is niet in zicht.  Of dat men een mandaat heeft namens de Catalanen, om de onafhankelijkheid uit te roepen. Absoluut niet, maar 40% wil dit, de rest niet! Maar goed, de lafbek zei een gesprek in de Senaat voor vandaag gisteren al af, bang voor pittige vragen. Hij zit in de klem, en toezelt dus maar ertussen uit? Zwak.

De vertrokken IBEX-bedrijven zijn goed voor bijna 78 miljard. Rajoy – hoe zeer ik ook een hekel aan die linkmiechel heb – heeft gelijk: de enige optie van geloofwaardigheid is Catalonië te dwingen, om zich aan de wet/de regels te houden. En daarna? Kan er gepraat worden. Ordentelijk. In het parlement. Met ALLE Spanjaarden. Da’s de weg. En nieuwe verkiezingen moeten komen om een andere regering in Catalonië aan het werk te zetten. Als het moet, via art. 155.

 

Het eerste slachtoffer van de oorlog is de waarheid...100 jaar geleden een uitspraak van een VS senator. Ook voor Catalonië geldt dit. Fact finding, in plaats van geruchten, onjuistheden en populisme, dat lees je hier:  https://elpais.com/elpais/2017/10/19/inenglish/1508414476_862878.html Of hier: https://inspanje.nl/algemeen/10030/motieven-voor-afscheiding-niet-altijd-gebaseerd-op-realiteit/ https://elpais.com/elpais/2017/10/24/inenglish/1508829623_178407.html

 Wat verbaasd is de summiere berichtgeving in media, vooral in niet-Spaanse. Politiegeweld, gevangenen en een spiraal van geweld heette het. Terwijl het ging om een illegaal referendum, gelieg,  gechanteer, opruiing en handelen tegen geldende wetgeving? Hoe dan ook, uiteindelijk zijn we allemaal verliezers; niemand heeft er baat bij dat de situatie in Catalonië escaleert.  Maar helaas. Vrijdag zullen we zien, of art. 155 in werking treedt en de boeven in de gevangenis worden gezet en de regering probeert, orde op zaken te stellen.

 

Ander nieuws gaat over fraude (o.a. Gallardon/“’Canal Madrid water systeem”; Gürtel/omkoping) en geld onder de tafel van de PP en zo voorts.   De gepensioneerden zullen 30% van hun koopkracht verliezen, aldus het IMF; een dramatische daling. Ibiza verbiedt in zijn geheel privé-verhuur aan toeristen (m.u.v. S. Joan); omdat men ‘’gevaren’’ ziet door de mix van toeristen met de lokale bevolking. En chroom is gevonden in de Rio Vinalopo. Zeer ernstig. 90% v/d grote stuwmeren zijn ver onder hun ‘’normale’’ capaciteit gevuld; er is 15% minder regen gevallen, aldus MAPAMA. De reserve van water is maar 38% v/d totale capaciteit van stuwmeren.

 

Uit satellietbeelden is gebleken, dat het Mar Menor haar connectie met de Mediterraanse Zee verliest; 80% v/d opening is al dicht. De gemiddelde diepte is maar 25 cm. Als de opening definitief sluit, zal de toekomst van deze lagune door factoren zoals een tekort aan nieuw water, stijgende temperatuur, zout% en chlorofyl-niveaus & helderheid v/h water ernstig bedreigd worden. https://elpais.com/elpais/2017/10/06/inenglish/1507292928_722102.html

 

He, he, de Nationale politie heeft ruim 800 Britse toeristen geidentificeerd die valse claims vanwege voedselvergiftiging hebben ingediend op de Balearen. Het werd tijd.