Spanje Nieuws

Terug naar af, zonder geld naar het gevang

Bijna bij nacht en ontij vertrok Spuugdemont met 5 vazallen via Marseille naar Brussel. Niet om asiel te vragen, nee, om  af te dwingen, dat de Catalaanse zaak een Europese wordt. Zelf ziet hij zich nog als legitieme president, en speelt het zielige slachtoffer tegen de agressieve Madrileense regering. Lees hier de analyse van El País van zijn speech, de onwaarheden en valse argumenten: https://elpais.com/elpais/2017/11/01/inenglish/1509536699_021151.html in het Engels; want het is wel belangrijk, dat we het verhaal ook van de andere kant horen. Hij is aangeklaagd – samen met zijn hele ontslagen regering – voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsgelden. Hem en 13 andere leden van zijn regering is een boete opgelegd van ruim 6 miljoen, voor het houden van een illegaal referendum met belastinggeld. Vooralsnog lijkt hij de boel op scherp te willen zetten en zal hij niet verschijnen. Hoop dat zijn banktegoeden bevroren worden. En salaris gestopt. Immers, hij is ontslagen. En...een echte president zou – zoals een kapitein – daar blijven waar ie hoort. In Catalonië. Lafaard en linkmichel, dat is het.

 

Veel Catalanen zijn niet te spreken over dit stiekeme ertussen uit knijpen als het gaat om verantwoordelijkheid nemen. Hij zegt wel dat hij de verkiezingen van 21/12 accepteert, maar ‘’eist’’ vooraf harde garanties van de regering over a) fair proces tegen hem en b) acceptatie uitkomst verkiezing. Oh ja, en Europa moet de Catalaanse zaak – een van onderdrukking en repressie en zonder dialoog....(?) – overnemen. https://elpais.com/elpais/2017/10/31/inenglish/1509445682_623431.html Gelukkig trapt de EU hier niet in. Oorverdovend stil zijn ze. Dat zegt genoeg.

 

Trieste statistiek: meer dan 2000 bedrijven hebben hun zetel van Catalonië naar andere regio’s verplaatst. Ruim 2 miljard van de beurswaarde sinds 1 oktober is verloren gegaan. Ruim 60% van de verwachtte groei in die regio is naar de Filistijnen, meldt Banco de España en de regio stevent af op een recessie. Vooralsnog zijn de bedrijven/ondernemers nog helemaal niet gerustgesteld over de situatie. http://www.lavanguardia.com/economia/20171029/432443520313/empresariado-elecciones-inestabilidad-catalunya-dui-articulo-155.html

 

Ondertussen is de kritiek van andere partijen over Spuugdemont niet mals: vooral hekelt men ook de zogenaamde vlucht naar het hart van Europa om te liegen over Catalonië en Spanje en om de Catalanen te beledigen. De boeven weigeren hun afzetting te accepteren. Er wordt opgeroepen om eindelijk te stoppen met deze show van Spuugdemont; een beschamend, verachtelijk spel om ego en macht waarbij Catalonië, haar burgers, Spanje, en de economie verliezen. En voor wie de volledige aanklacht wil lezen van art. 155? http://ep00.epimg.net/descargables/2017/10/30/90ca3bacaed56025f932ff58689c284e.pdf

 

Het is maar te hopen, dat nu ook de riante beloning van ‘’ex president’’ (in autonome regio’s o.a. ruim 115.000/jaar of meer ‘’salaris’’, met bureau, auto, chauffeur en secretaris) stopgezet wordt. Immers, hij is oneervol ontslagen en formeel aangeklaagd. Toch? ‘’Eso es España’’ hoor ik al roepen...Oei.... http://www.elmundo.es/blogs/elmundo/contraopa/2017/10/28/no-a-la-pension-de-115000-euros-para.html Zeker als je de boel hebt verstiert, belastinggeld hebt verprutst, burgers hebt belazerd en niet volgens de wet wilt werken.

 

Waarom is er nu sprake van 88% meer illegale migratiestroom vanuit Marokko? In Marokko is er minder druk van de autoriteiten omdat Rabat balanceert tussen de druk vanuit Europa om de illegale immigratie aan te pakken en de eigen behoefte aan nauwere politieke en economische banden met Afrikaanse landen. En dan blijken ook de afspraken met Spanje – en hulp/subsidie voor o.a. snelle boten – ineens te verwateren? Niet eerlijk. https://inspanje.nl/algemeen/10037/zorgen-over-toename-migratie-vanuit-marokko-naar-spanje/

 

Pablo Iglesias van Podemos raakt volledig de weg kwijt...wie tegen onafhankelijkheid is van Catalonië, is tegen Podemos en kan dus vertrekken. Daar blijken nogal wat Podemos-leden het niet mee eens te zijn. Waar is ie mee bezig, die gek?

 

Het komt de PP overigens nu heel goed uit, dit ‘’gedoe’’ met Catalonië. Leidt namelijk prachtig af van alle malversatie door de PP zelf: corruptie, fraude, verhoging van de schulden met 222 mio/dag....Tijdens de verkiezingscampagne herhaalde Rajoy vaak ‘’wat je niet hebt, kun je niet uitgeven’’. Nou, de PP – net als alle overige partijen overigens – is meester in hoe dit kunstje wel geflikt kan worden! https://inspanje.nl/economie/10039/tekort-spanje-onder-bestuur-rajoy-toegemen-met-222-miljoen-euro-per-dag/

 

En dan blijkt weer de prijs voor elektra op een recordhoogte. En stijgend met de komende winter. Nu is het weer de langdurige droogte = minder waterkracht. Ach, en anders is het de ontbrekende wind, de vele zon, de.....ga zo maar door, maakt-niet-uit-welk-argument. Oh ja, prijsopdrijving gebeurt ook, omdat duurdere energieën zoals gas- en kolencentrales de marktprijs omhoog jagen...Want die marktprijs? Die voor 35% v/d prijs verantwoordelijk is, gaat uit van de duurste gebruikte opwekkingstechniek. Nou, zeg. De andere 65%  zijn voor huur van materiaal (?), distributie, hoeveelheid gecontracteerde potentie (?) en diverse belastingen. En natuurlijk moeten de vele ex-politieke-adviseurs ook dik betaald blijven.

En natuurlijk zorgt de REE (elektra net) ervoor, dat vraag/aanbod op elkaar worden afgestemd...Dus zoeken ze het beste aanbod aan reservevermogen (17,00 Euro gemiddeld); op 23/10 werd echter reserve gecontracteerd voor 250,00...Huh? Daardoor steeg natuurlijk de prijs voor de kleine consument. Idioot. Bedrijven worden top gesubsidieerd, burgers mogen niet zomaar ‘’gratis’’ zonnestroom opwekken maar we betalen wel mee aan het instandhouden van dure/vervuilende kolencentrales. Dank aan politiek, overcapaciteit (!) en subsidies.

 

Donderdag: natuurlijk komt die lafaard niet opdagen. Spaanse aanklagers hebben tegen boef nr. 2/Junqueras en 7 ministers preventieve hechtenis uitgesproken. En de rest volgt.  Eentje – nl. het voormalig hoofd v/h Catalaanse Ministerie van Business ontsnapte vooraf – door net voor bekendmaking van de onafhankelijkheid zijn ontslag te nemen - maar hij moet wel 50.000 betalen om uit de gevangenis te blijven. Spuugdemont drinkt ondertussen gemoedelijk een kop koffie in Brussel. 4 kompanen schijnen daar ook nog te zitten. Tegen Spuugdemont is inmiddels een  arrestatiebevel uitgevaardigd. Dacht die arrogante piepzak nog, dat ie wel per video-conference kon praten, of dat de rechter wel naar België zou komen. Echt niet. Ondertussen had ie al laten weten, dat hij nog 100 dagen niet terug zou komen, maar een toer naar Moskou en Kosovo zou maken...De Belgische autoriteiten hebben aangegeven, dat zodra het arrestatiebevel van kracht is, zij conform wet zullen handelen. Oppakken en uitleveren dus. Via ‘’Start’’ door naar het cachot, zonder geld, koffie of snoepreisjes.