Spanje Nieuws

Drama met pretreisje & dreigtaal, kunststrand & droogte

Een week verder. De klucht, die een tragikomedie lijkt, maar intriest is vanwege de grote gevolgen voor de economie en het land, gaat onverminderd door. Het Constitutioneel heeft formeel de onafhankelijkheidsverklaring van het inmiddels ontslagen Catalaanse parlement verworpen. Spuugdemont blijft onder bewaking van de Belgische politie met zijn kompanen lekker door zwabberen in België. Protesten van de separatistenminderheid zorgen voor gedoe bij spoor en metro. De voorziene samenwerking van de separatistenpartijen is geflopt; ze kunnen zich niet in 1 gezamenlijke groep vinden.

Ondertussen probeerde Spuugdemont met 200 burgermeesters bij het EU gehoor te vinden. Niet dus. Maar of deze lieden hun snoepreisje van zo’n slordige 100.000,00 zelf betaalden? Betwijfel het. Dus spuugt die boef ongezouten kritiek naar Spanje en de EU; het Spaanse Kabinet is fascistisch en organiseerde een staatsgreep. Pardon? Ik zou zeggen, België, lever die boeven uit. Het cachot in!

El Pais kopte op maandag: 5 jaar leugen omtrent de onafhankelijkheid van Catalonië, https://fd.nl/economie-politiek/1225591/de-catalaanse-operette-is-een-tragikomedie-aan-het-worden  plus: https://elpais.com/elpais/2017/11/06/inenglish/1509969254_414927.html en https://fd.nl/economie-politiek/1225591/de-catalaanse-operette-is-een-tragikomedie-aan-het-worden 

Onbegrijpelijk voor mij; deze boeven kunnen eventueel toch meedoen aan de verkiezing van 21/12? Toch alleen als ze vrijgesproken zijn?  

De Banco de España waarschuwt over de economische consequenties op middellange termijn, en de risico’s voor de stabiliteit van de Spaanse financiële sector. Er zou gerekend worden met een verlies van ca. 0.3 – 2.5 punten van het BNP, ofwel 3 – 27 miljard. In het worst-case-scenario zou 60% van de voorziene groei voor 2018 en 2019 zich oplossen in lucht, aldus het Financiële Stabiliteitsrapport.

Blijken ook nog de Russen zich te bemoeien met Catalonië. Is me toch wat. Moest verboden worden.

 

En dan is er ook nog ander nieuws:  zoals dit. Heel onleuk voor o.a. Alicante en zo... Op drie kwartier rijden van Madrid wordt het grootste kunstmatige strand van Europa gebouwd. De gemeente Alovera heeft al groen licht gegeven voor het project waar projectontwikkelaar Rayet en Crystal Lagoon 15,6 miljoen euro insteken. https://inspanje.nl/algemeen/10072/spanje-krijgt-het-grootste-kunstmatige-strand-van-europa/

 

De voormalige president van Madrid, Gonzalez kreeg binnen 1 dag 400.000 bij elkaar om hem uit de gevangenis te krijgen vanwege de Lezo case. n de burgemeester van Valencia, die op de fiets naar zijn werk rijdt, kost aan bodyguards ruim 700.000,00.

 

De regering van Alicante gaat de kust beschermen tegen een hogere zeespiegel als gevolg van klimaatverandering; ruim 2900 hectaren worden aangewezen in het kustlijn-plan.

 

Tja, voor de een prachtig – al die zon, warmte – voor anderen een ramp. ABC meldt, dat het ‘’bloedig goede weer’’ dramatisch uitpakt voor Spanje. De rekening voor de laatste 5 warmste jaren hier: reservoirs met maar 20% of minder aan reserve; in sommige delen van Spanje is sprake van watertekort en miljarden gaan verloren in het binnenland door verliezen in landbouw/fruit/groenteteelt.

 

Triest record in werkloosheid in oktober in Catalonië: 25%  van de ‘’nieuwe’’ werklozen leven in Catalonië. Het ergste cijfer sinds 2008.

 

Ruim 44.000 mensen uit de provincie Alicante, die elders leven, krijgen gratis gezondheidszorg als ze terugkeren naar de regio Valencia. Aldus een besluit over de landgenoten, die vanwege werkgelegenheid zijn vertrokken. Daarmee komt een eind – aldus de media – aan de discriminatie van diegenen, die uit Spanje vertrokken om werk te zoeken t.o.v. de 90-dagen-residentie zonder ziektekaart. Ook al komen ze tijdelijk terug, worden ze gratis geholpen in de gezondheidscentra en ziekenhuizen.

 

De Spaanse overheid gaat – wederom – schrappen in de totale uitgaven, om aan de eisen van Brussel te voldoen. Waarom? Doen andere landen ook niet! Enfin, de conceptbegroting is verstuurd en daaruit blijkt dat weer minder geld beschikbaar is voor onderwijs, gezondheidszorg en sociale zaken. Met als verdediging dat in absolute termen de investeringen in deze sectoren zijn toegenomen. Maar El Mundo schrijft dat dit niet klopt. https://inspanje.nl/economie/10055/spanje-bezuinigt-opnieuw-op-onderwijs-gezondheidszorg-en-sociale-zaken/  

En des te zuurder, als je verder leest, dat de stroom ‘’ontweken belastinggeld’’ naar belastingparadijzen met een 4voud is gegroeid. https://inspanje.nl/economie/10053/geldstroom-van-spanje-naar-belastingparadijzen-in-een-jaar-tijd-verviervoudigd/ . Waarom wordt dat niet teruggehaald of beboet? Oh sorry, dit is Spanje.

 

Op Ibiza heeft de palm-kever ruim 6000 palmen vernield. Tot nu toe zijn ruim 38.000 van die beesten in vallen gevangen. Triest. Het Europees Gerechtshof oordeelde in de zaak van Spaanse deeltijdwerkers (vrouwen); waarbij Spanje deze mensen hun werkloosheids-geld kortte als ze alleen aan bepaalde werkdagen werken.