Spanje Nieuws

Eruitspugen; levensverwachting, duurzame wijn

Wie’t snapt mag het zeggen. Uit een gesprek met het Belgische Le Soir blijkt dat Spuugdemont ineens vindt, dat er nog andere mogelijkheden zijn dan onafhankelijkheid. Die boef, die met zijn regering en zijn radicaal nationalistische beleid Catalonië in een diepe crisis stortte, die 2440 bedrijven liet vertrekken, ruim 40.000 banen op de tocht zet door de instabiliteit en miljarden geld verprutste omdat hij koste wat het koste, met een minderheid van stemmen (40% stemde, maar dat is dus niet de meerderheid van Catalonië!)claimt dat hij de wil van het volk uitvoert? Is toch niet te geloven? En die lummel wil nu ineens beweren, dat hij altijd bereid was om een andere relatie met Spanje te accepteren?

Gelieg en gedraai; nu hij geen ‘’eenheid’’ van separatistische partijen voor elkaar krijgt, het ERC hem niet blieft, probeert hij toch weer een vinger in de pap te krijgen? Hij heeft tijd zat om vrolijk door Brussel te banjeren, een koffietje hier, een borreltje daar te nuttigen en vooral fantaseren over ‘’zijn’’ land, waarbij hij precies dat land en haar burgers uit het oog verliest. Als hij maar ‘’president’’ is. Eerder hoopte de boef de EU voor zijn karretje te spannen; en toen dat niet lukte, haalde hij stevig uit met kritiek. Enne....dat hij desnoods vanuit ballingschap in België zou willen regeren, viel ook nog te lezen. En het ergste is, dat al het geld voor dit onzinnige illegale onafhankelijkheidsproces weg/foetsie is, waardoor niks meer voor de armen, de gehandicapten, de slachtoffers van huiselijk geweld, gepensioneerden en immigranten overbleef zoals eerder door diezelfde boef beloofd. Nee, dan mag Madrid wel weer bijpunten....Niks is meer over van de 152 miljoen in subsidies en ondersteuning. Dankzij die boeven. Die hun geldpotjes allang – in navolging van Pujol en Mas – op veilige belastingparadijzen hebben gestald...En stom Spanje ‘’vergeet’’ daarop beslag te leggen...

 

Ik gun de Belgen morgen – 17/11- veel wijsheid; maar vooral zuiverheid; dit is een Spaanse interne aangelegenheid. En het ene EU-land (Spanje) heeft het andere (België) gevraag, om hem te arresteren en eruit te gooien. Die boef met zijn tuig. België heeft zich hier niet in te mengen, het moet het arrestatiebevel van Spanje accepteren zonder mitsen/maren. Geconfronteerd met genoeg eigen problemen in België zou ik Spuugdemont met zijn kompanen direct over de grens mieteren en vooral niet gastvrij blijven fêteren...Terug naar Catalonië; laat hij zich daar verantwoorden voor ‘’zijn’’’volkt, dat hem uitspuugt. En het gevang in. Op water en brood.

 

De droogte en het gebrek aan water dreigt 35.800 hectare van cultivatie in gevaar te brengen; ruim 40% van het binnenland is zijn vruchtbaarheid kwijt. Zelfs in Galicië gaat het nu mis. En bij fruittteelt wordt fruit kleiner door gebrek aan water. Als het al groeit. Een ramp. Dringend actie nodig. Wat doet de regering? Niks.

 

Spanje is het 2e OECD land met de hoogste levensverwachting; 83 jaar (Japan 83,9 jaar); sinds de 70-er jaren is deze levensverwachting gestaag gegroeid. Maar dat zal gauw veranderen, als je ziet hoe het voedingspatroon snel van ‘’gezond en sober’’ verandert naar ‘’vet, suiker en junkfood’’....

 

Buitenlandse investeerders die van de duurzame-solar-energie wilden profiteren, totdat de regering eenzijdig de stekker eruit trok, claimen ruim 7,5 miljard aan schade; ruim 36 claims zijn inmiddels ingediend. De eerste is al gewonnen. Nog 35 te gaan.

 

Wijnmaker Miguel Torres vindt dat wijnbedrijven tot doel moeten hebben koolstofneutraal te produceren. 'In 10 tot 15 jaar zullen we wijnhuizen zien die koolstofneutraal werken met nul uitstoot', aldus Torres. De wijnmaker zelf zegt voor 2020 zijn koolstofuitstoot met 30 procent te reduceren tot onder de niveaus van 2008. Da’s nog eens duurzaam en vooruitstrevend ondernemen.