Spanje Nieuws

Droog, droger, droogst, graaien en ongelijkheid

Of de boeven uit de gevangenis mogen, om campagne te voeren voor 21/12...Spuugdemont heeft de Belgische Justitie om een bodyguard gevraagd als ie naar Spanje komt om te stemmen...Hij zou al 500.000,00 hebben uitgegeven aan juristen en pretendeert nu dat Brussel hem op 21/12 beschermd...

Hoeveel langer mag die opperboef nog schade berokkenen? El Pais meldt dat nog maar 24% v/d Catalanen het pad van onafhankelijkheid willen continueren. En Seat heeft glashelder gezegd, dat als Spuugdemont een referendum om uit de EU te vertrekken doorzet(ineens is die niet alleen Spanje-foob maar ook Eurofoob????En dat rijmt met zijn ‘’asiel’’ in België?), ze vertrekken. Die idioot wil dus nu ineens niet alleen een Catalonië-onafhankelijkheids-referendum, maar ook een over Europa?

 

De Catalaanse regering zou bitcoins hebben gebruikt om de officiële uitgaven voor hun illegale referendum te verbergen; met hulp van Android en Google software om dit virtuele geld te kunnen regelen....Vlg. El Mundo hard bewijs hiervoor.

 

De droogte wordt steeds erger. Urgentie is gevraagd als er geen water transfer van Noord naar Zuid komt. Anders gaat het echt fout en ziet m.n. de landbouw een catastrofe op zich afkomen met grote economische gevolgen.

 

80 rijscholen in Alicante zijn gestrand door de continue staking van rij-examinatoren; grote impact op de rijscholen zelf en de rijleerlingen.

 

De gevangenis in Archidona/Malaga staat al 3 jaar leeg. Tijdelijk wordt deze ingericht als AZC/opvang om ruim 500 Algerijnse immigranten op te vangen. Hoe kan dit nou? Terug die lui! En dan winden mensenrechtenorganisaties zich op over de opvang van illegale- migranten die dan in zo’n gevangenis worden opgevangen? Kom op zeg!

 

Eerst jarenlang graaien uit de kas (vooral die voor pensioenen en zo), en nu moeten nieuwe belastingen ineens het tekort wat daar is ontstaan, bijpunten? De PP wil meer belastinginkomsten voor de Seguridad Social, want ja, de bodem is in zicht, en da’s niet best. Desnoods creëren ze een nieuwe belasting, a la systeem van Frankrijk. Huh? Oh ja, en dan kan je natuurlijk ook nog de BTW verhogen op een paar zaken....http://www.elmundo.es/economia/macroeconomia/2017/11/24/5a0f100a22601d181f8b45b6.html

 

Ook al daalt de werkloosheid, en daalt ook licht het aantal armen, Spanje blijkt vlg. het EC Employment report 2018 toch zwaar te falen als het gaat om inkomensgelijkheid. De situatie is kritiek; veel slechter dan het EU-gemiddelde, en niet snel genoeg aan de beterende hand resp. zelfs dreiging van verder afglijden naar de laatste groep waarin ook Bulgarije, Litouwen en Griekenland zitten. Er wordt geroepen om maatregelen, die verbeteringen geven m.b.t. belasting- en subsidiesystemen, garanties voor toegang tot goede gezondheidszorg en het verstevigen/promoten van gender-gelijkheid. https://elpais.com/elpais/2017/11/24/inenglish/1511511919_355103.html

 

Zaterdag waarschuwde Murcia mensen, om hun auto te laten staan vanwege het hoge niveau aan luchtvervuiling in de stad sinds een dag of 5. Niet best.

 

Greenpeace laat van zich horen inzake de droogte; en stelt dat het probleem veel erger is dan men denkt. Spanje is thans het droogste land in Europa; met kans op woestijnvorming voor 75% v/h totale oppervlak; met waterreserves in de grote stuwmeren die nog maar 37% van hun capaciteit (of minder) bevatten. Het gebrek aan regen, de enorme milieu impact hiervan levert ook grote economische schade op; evenals gezondheids- en sociale problemen. De boeren herinneren zich niet zo’n slechte tijd sinds 1992 voor wat betreft misoogsten en de luchtvervuiling in steden zoals Madrid, Valencia, Alicante, Murcia etc. hebben de limieten voor ‘’gezonde lucht’’ al lang overschreden. Ruim 120 gemeentes worden nu via cisternen middels vrachtwagens van water voorzien, waarbij tevens een restrictie v/h verbruik geldt. Maar de schuld van droogte is niet alleen het watergebrek. Nee, Spanje/Spanjaarden leven alsof er op het Iberisch Schiereiland volop water beschikbaar is...meest recent is de aankondiging van het grootste kunstmatige strandcomplex van Europa in Guadalajara. Greenpeace heeft de afgelopen weken ruim 30 rivieren bezocht, stuwmeren en vochtige gebieden in 12 provincies om de situatie in kaart te brengen; daarbij ook de effecten van deze droogte in grote Nationale Parken zoals Doñana en Las Tablas de Daimiel, de oorsprong v/d rivier Tajo; de beschermde lagunes van Gallocanta/Ruidera en Villafafila documenterend. De situatie is kritiek. Voor ons leven. Greenpeace eist een verandering in de manier, waarop water wordt gebruikt voor o.a. elektriciteitsopwekking; en de wijze waarop wordt gegarandeerd, dat er voldoende water is om te leven en de droogte tegen te gaan. En woensdag schrijft de FAZ hierover: http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/ungluecke/spanien-und-portugal-leiden-unter-extremer-trockenheit-15314870.html